ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό θρίλερ με τη σύλληψη των Κουβανών στη Ζάκυνθο – Κλήθηκε για εξηγήσεις η Ελληνίδα πρέσβης

Διπλωματικό θρίλερ με τη σύλληψη των Κουβανών στη Ζάκυνθο – Κλήθηκε για εξηγήσεις η Ελληνίδα πρέσβης

Διαστάσεις έχει πάρει στην Κούβα η σύλληψη 62 πολιτών της χώρας στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου. Η κυβέρνηση της Αβάνας ζήτησε εξηγήσεις από την Ελληνίδα πρέσβη, ενώ ζητά πίσω τους αυτομολήσαντες αλλά χωρίς να πληρώσει τα έξοδα ταξιδίου.

Προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για το θέμα της σύλληψης 62 Κουβανών οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία από τη Ζάκυνθο, χωρίς όμως να διαθέτουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η συμπεριφορά των αστυνομικών έχει προβληματίσει το υπουργείο, ενώ την ίδια ώρα το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και στην Κούβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αβάνα κλήθηκε για εξηγήσεις από την κυβέρνηση της Κούβας, ενώ υπήρξαν και επαφές με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών για την ανεύρεση μιας λύσης που θα ήταν κοινά αποδεκτή. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η Κούβα ζήτησε τον επαναπατρισμό των 62 που έχουν αυτομολήσει, ζητώντας ωστόσο να επιβαρυνθεί η Ελλάδα με τα έξοδα μεταφοράς τους.

Την ίδια στιγμή, προφανώς, κανένας από τους συλληφθέντες στη Ζάκυνθο δεν επιθυμεί την επιστροφή του στην πατρίδα καθώς πρόκειται για αντικαθεστωτικούς. Σύμφωνα με όσα λένε, σε περίπτωση επιστροφής στην Κούβα θα αντιμετωπίσουν σκληρές συνέπειες με πιθανότερη ακόμα και τη φυλάκιση. Η επιθυμία τους, όπως ανέφεραν στις Αρχές, είναι να ταξιδέψουν στην ομόγλωσση Ισπανία.

Στην περίπτωση, πάντως, που η Ελλάδα αποφασίσει να δώσει άσυλο στους 62 Κουβανούς αν δεν υπάρξει κάποια άμεση και πιο δραστική λύση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να «νομιμοποιηθεί» το παράνομο «μονοπάτι» που έχουν ανοίξει διακινητές μεταναστών από τα Σκόπια προς την Ελλάδα, γεγονός που θα περνούσε ένα εντελώς λάθος μήνυμα τη στιγμή που μια νέα προσφυγική κρίση – μετά τα τελευταία γεγονότα στο Αφγανιστάν – είναι προ των πυλών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κατερίνα Καραβάτου: Βαρύ πένθος για την παρουσιάστρια

Κορονοϊός: Αποφασίζουν για νέα μέτρα την Τετάρτη - Όλες οι αλλαγές στην εστίαση

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο Πέτρος Παπαϊωάννου, γνωστός ως «Πιέρο»