ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μαζεύει για τον... «Τιτανικό» ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Τα μαζεύει για τον... «Τιτανικό» ο Γ. Παπακωνσταντίνου

«Καμπανάκι» για άμεση προώθηση των απαραίτητων αλλαγών έκρουσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, στην κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο των εργασιών της Επιτροπής Περιβάλλοντος που γίνεται στο Παρίσι, σε επίπεδο υπουργών, με τον κ. Γκουρία να τονίζει πως «η Ελλάδα δεν έχει ούτε μια μέρα για χάσιμο για τις απαραίτητες αλλαγές, ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές».

Ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου για το εάν έχει μετανιώσει για την περίφημη φράση περί «Τιτανικού», απάντησε :

«Πήρα και έδειξα τη μεταβολή των περίφημων spreads την ημέρα που έκανα τη δήλωση και τις έξι επόμενες εβδομάδες. Όποιος κοιτάξει το επίπεδό τους, θα δει ότι ήταν σταθερό στις 300 μονάδες, την ημέρα που έκανα τη δήλωση, καθώς και τις επόμενες έξι επόμενες εβδομάδες. Άρα, όλα αυτά που ακούγονται δεν έχουν καμία σχέση με το τι πραγματικά συνέβη. Οποιαδήποτε φράση είπα εγώ, δεν επηρέασε τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται από τις αγορές».

Διευκρίνισε στη συνέχεια, ότι η ακριβής φράση που χρησιμοποίησε ήταν ότι «η χώρα με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν σαν τον Τιτανικό που πήγαινε κατευθείαν στο παγόβουνο γιατί ο καπετάνιος κοίταζε την καμπίνα αντί να κοιτάζει το κατάστημα και ευτυχώς που έγιναν εκλογές και άλλαξε η κυβέρνηση και στρίψαμε το τιμόνι και δεν πέσαμε στο παγόβουνο». Ακόμα και λανθασμένα η φράση δεν λειτούργησε αρνητικά για τη χώρα».

Σε ενημέρωση που έκανε ο υπουργός, σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, εξήγησε ότι ο γενικός γραμματέας μίλησε «με πολύ θετική διάθεση για τα όσα έχουν επιτευχθεί έως τα τώρα στην Ελλάδα, για τις μεγάλες προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων και για το γεγονός ότι με το νέο πρόγραμμα και την απομείωση του χρέους, γυρίζει μια καινούργια σελίδα για τη χώρα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι «δεν έχει διατυπωθεί από κανέναν, έως τα τώρα, μια εναλλακτική πειστική πρόταση, η οποία ταυτοχρόνως να μειώνει το έλλειμμα, να αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και να διασφαλίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μας δανείσουν τα χρήματα που έχουμε ανάγκη για τη λειτουργία της χώρας».

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της έλλειψης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσα στις επόμενες μέρες που θα κλείσει το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» θα αντιμετωπισθεί και το μεγάλο θέμα της έλλειψης ρευστότητας.