ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Το Newsbomb.gr στα εκλογικά κέντρα της Αθήνας (pics+vids)

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Το Newsbomb.gr στα εκλογικά κέντρα της Αθήνας (pics+vids)
Από νωρίς στα εκλογικά κέντρα οι ψηφοφόροι
Newsbomb.gr

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Από νωρίς το πρωί της Κυριακής (5/12) οι ψηφοφόροι οδηγούνται στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν τον επόμενο ηγέτη του Κινήματος Αλλαγής

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη - Τάσος Παππάς

Άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, με τους υποψήφιους να δίνουν τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σήμερα και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 (αν χρειαστεί δεύτερος γύρος), τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής εκλέγουν τη νέα ηγεσία, με τις κάλπες να έχουν ανοίξει από τις 7 το πρωί και η διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα.

Το Newsbomb.gr βρίσκεται από νωρίς το πρωί στα εκλογικά κέντρα και σας μεταφέρει τον παλμό της εκλογικής διαδικασίας.

Οι υποψηφίοι ως γνωστόν είναι με αλφαβητική σειρά οι ακόλουθοι:

α)Ανδρουλάκης Νίκος

β)Γερουλάνος Παύλος

γ)Καστανίδης Χάρης

δ)Λοβέρδος Ανδρέας

ε)Παπανδρέου Γιώργος

στ)Χρηστίδης Παύλος

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΠΑ, 840 κάλπες θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για 818 εκλογικά κέντρα σ΄όλη την Ελλάδα, σε καποδιστριακούς δήμους και τους υπόλοιπους δήμους της χώρας.

Στις πρωτεύουσες νομών και σε άλλες πολυπληθείς πόλεις είναι φυσικό τα εκλογικά κέντρα να είναι περισσότερα. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν αρκετά περισσότερα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Ακόμη 22 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν για τους Αποδήμους σε 11 χώρες σε όλο το κόσμο με τα περισσότερα στη Γερμανία.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Ανδρέας Λοβέρδος - «Ήρθε η ώρα να πάει μπροστά το ΠΑΣΟΚ»

Ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, προσήλθε λίγο μετά τις 08:00 σε εκλογικό τμήμα της Μεταμόρφωσης ώστε να ψηφίσει για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Ανδρέας Λοβέρδος - «Ήρθε η ώρα να πάει μπροστά το ΠΑΣΟΚ»
Αισιόδοξος ο Ανδρέας Λοβέρδος για το αποτέλεσμα της κάλπης το βράδυ της Κυριακής (05/12)Intime News

Στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συμμετοχή του, τόνισε ότι «ήρθε η ώρα για να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά, να πάει μπροστά η δημοκρατική παράταξη. Στόχος είναι να ξεπεράσουμε τις 212.000 που προσήλθαν στις κομματικές κάλπες το 2017».

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Παύλος Χρηστίδης – «Ξημερώνει μία ημέρα αισιοδοξίας και δύναμης»

Στο κτήριο του δημαρχείου Αθηνών επί της Λιοσίων ψήφισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Ο κ. Χρηστίδης προσήλθε στο εκλογικό κέντρο μαζί με τη σύζυγό του, Νάντια, και την κόρη τους.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Παύλος Χρηστίδης – «Ξημερώνει μία ημέρα αισιοδοξίας και δύναμης»
Ο κ. Χρηστίδης προσήλθε στο εκλογικό κέντρο μαζί με τη σύζυγό του, Νάντια, και την κόρη τους.

«Είμαι πολύ ευδιάθετος και σήμερα είναι μία ημέρα γιορτής. Είναι μία μέρα δημοκρατίας και ο ήλιος λάμπει. Σήμερα δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Φώφη Γεννηματά που αν δεν ήταν εκείνη χωρίς τη δουλειά της και χωρίς τη τόλμη της, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Σήμερα ξημερώνει μία μέρα αισιοδοξίας και δύναμης, μία ημέρα που θα τολμήσουμε να δημιουργήσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής», είπε ο νεαρός υποψήφιος και εκ των στενότερων συνεργατών της Φώφης Γεννηματά.

«Πρέπει να θυμόμαστε τη Φώφη Γεννηματά, χωρίς την όποια δε θα βρισκόμασταν εδώ. Χωρίς την προσπάθειά της, χωρίς τη δουλειά της, χωρίς την τόλμη της όλα τα προηγούμενα χρόνια…», είπε ο κ. Χρηστίδης.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης - «Καθαρή εντολή για ανανέωση και πολιτική αυτονομία»

Στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης, ψήφισε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Καλώ τους Δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας να μας τιμήσουν σήμερα με τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες μας. Ζητώ να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους, και να μου δώσουν καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μια ισχυρή προοπτική για το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης - «Καθαρή εντολή για ανανέωση και πολιτική αυτονομία»
Στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης, ψήφισε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.Intime News

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνέχισε λέγοντας, πως, «πιστεύω ότι είναι καλό για τη Δημοκρατία μας, η Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη προόδου, ως δύναμη συνέπειας, ως δύναμη ρεαλισμού, να ξαναπρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Γιώργος Παπανδρέου - «Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος»

Στο παλαιό δημαρχείο Ταύρου στην Πειραιώς έφτασε λίγο πριν τις 11 το πρωί, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου συνόδευσε μάλιστα την κόρη του Μαργαρίτα, η οποία ψήφισε πρώτη.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Γιώργος Παπανδρέου - «Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος»
Ο κ. Παπανδρέου συνόδευσε μάλιστα την κόρη του Μαργαρίτα, η οποία ψήφισε πρώτη.Intime News

Στη συνέχεια αφού ψήφισε και ο ίδιος δήλωσε τα εξής στους δημοσιογράφους:

«Είναι πράγματι μία γιορτή δημοκρατίας σήμερα. Πρώτα απ΄όλα μεγαλώνουμε την παράταξη, την κάνουμε ισχυρή. Δίνουμε ελπίδα που με πυξίδα τις αξίες μας και τι αρχές μας θα δώσουμε και προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές για την πολύ σημαντική δουλειά τους και την αφοσίωση στη δημοκρατική διαδικασία που μας δίνουν χαρά και αισιοδοξία για το αύριο», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Παύλος Γερουλάνος – «Η αλλαγή είσαι εσύ»

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην Ακαδημίας, ψήφισε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Παύλος Γερουλάνος – «Η αλλαγή είσαι εσύ»
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ψήφισε ο Παύλος Γερουλάνος.Intime News

Ο κ. Γερουλάνος αφού έριξε τον φάκελο στην κάλπη δήλωσε:

«Καλή μέρα σήμερα. Ο κόσμος είναι στις κάλπες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και γι’ αυτό η πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε δείχνει πως το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και γι΄αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε ότι έχουμε καταφέρει αυτό τον καιρό. Θέλω να πω στους πολίτες που μας ακούν σήμερα, να πάνε να ψηφίσουν. Η αλλαγή είσαι εσύ».

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Μέλη και φίλοι κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της παράταξης», είπε ο Καστανίδης

Στη Θεσσαλονίκη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

«Εύχομαι ανάταση στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, έξω από το εκλογικό κέντρο, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Βασ. Όλγας, στη Θεσσαλονίκη, όπου γύρω στις 11.30 το πρωί, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προσήλθε για να ψηφίσει.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Μέλη και φίλοι κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της παράταξης», είπε ο Καστανίδης
Στη Θεσσαλονίκη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.Intime News

«Σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, όλα τα μέλη, οι φίλοι και γενικότερα οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας. Και ελπίζω να το κάνουν αισιόδοξο, ελπιδοφόρο. Και γι’ αυτό είμαι βέβαιος, αν κρίνω από την ευρεία συμμετοχή των πολιτών σήμερα στην ψηφοφορία. Τα μηνύματα που έχουμε απ’ όλη την Ελλάδα, είναι ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει, σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Εύχομαι ανάταση πραγματικά στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη η χώρα», δήλωσε ο κ. Καστανίδης.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο άνδρας της Φώφης Γεννηματά (photos)

Στο 10ο γυμνάσιο Καλλιθέας, έφτασε στις 12 το μεσημέρι ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά για να ψηφίσει τον επόμενο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Ο Ανδρέας Τσούνης, συνοδευόμενος από τα παιδιά του, περίμενε υπομονετικά στην ουρά του εκλογικού κέντρου και αφού έριξε τη ψήφο του στην κάλπη, προχώρησε σε σύντομες δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος ή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος. Όλοι όσοι ψηφίσουν καταβάλλουν συνδρομή τριών (3) ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα διεξαγωγής της διαδικασίας. Στο εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλα τα εκλογικά κέντρα

Γενικές Διευκρινίσεις ΕΔΕΚΑΠ για τις εκλογές

Στις 5/12 (και στις 12/12 αν απαιτηθεί) διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού από 7:00 έως 19:00 και για τον Απόδημο:

τα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00 τοπική ώρα

και στα εκλογικά τμήματα του Καναδά Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα.

Στις εκλογές ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής. Επαναλαμβάνουμε ότι δικαίωμα ψήφου με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2004 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής του tablet πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Στο εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Τα υγειονομικά μέτρα στα εκλογικά κέντρα

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ληφθεί και μέτρα προστασίας, σύμφωνα με την ακόλουθη ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ:

1. Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, ο Υπεύθυνος του Εκλογικού Κέντρου καθώς και οι Εκπρόσωποι των Υποψηφίων, όσοι δηλαδή θα είναι συνεχώς εντός του Εκλογικού Τμήματος, θα έχουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου 6μήνου ή rapid test τελευταίου 48ωρου.

Επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ο έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών στους ανωτέρω θα γίνεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και ο ίδιος θα επιδεικνύει το δικό του στα υπόλοιπα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

2. Οι ψηφοφόροι θα εισέρχονται ένας-ένας στο εκλογικό τμήμα με χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Υποχρεωτικά κατά την αναμονή τους εκτός του κέντρου θα κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

3. Για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των ψηφοφόρων εντός του εκλογικού τμήματος, κάνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους τους ψηφοφόρους να έχουν κατεβάσει, εκτυπώσει και συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής Μέλους ή Φίλου από την ιστοσελίδα (site) του Κινήματος Αλλαγής.

Τα φαβορί της κούρσας διαδοχής

Τις τελευταίες ημέρες αρκετές δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας, με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Παπανδρέου να είναι οι τρεις εκ των υποψηφίων που διεκδικούν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πού θα ψηφίσουν οι έξι υποψήφιοι – Σε εξέλιξη η διαδικασία σε όλη την Ελλάδα

Η Φάρμα: Ο πρώτος αρχηγός και τα προνόμια – Στο νοσοκομείο η Σάσα Μπάστα (vids)

Θρήνος στη Λαμία: Πέθανε από ανακοπή 14χρονη που νοσούσε από κορονοϊό