ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Δημοσκοπήσεις και προεκλογικές συγκεντρώσεις «βγάζουν» νικητή

ΚΙΝΑΛ δημοσκοπήσεις συγκεντρώσεις
Εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.
INTIME/φωτογραφία αρχείου

Στις 5 Δεκεμβρίου θα στηθούν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής. Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις και συγκεντρώσεις δείχνουν ποιος έχει μέχρι στιγμής σαφές προβάδισμα.

Μια εβδομάδα απομένει για τις εκλογές ανάδειξης της νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, με τους υποψηφίους να «οργώνουν» τη χώρα με περιοδείες σε όλη την επικράτεια, αφενός για να ενισχύσουν όσο γίνεται τη δική τους υποψηφιότητα, αλλά αφετέρου να υπερτονίσουν τη σημασία της μαζικής συμμετοχής στην όλη διαδικασία.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ένα ντέρμπι -σύμφωνα πάντοτε με τις δημοσκοπήσεις - για τους τρεις από τους έξι υποψήφιους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Ένα ντέρμπι δηλαδή ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν γίνει 4 δημοσκοπικές έρευνες που δίνουν ένα δείγμα για το πως μπορεί να κινηθεί η εσωκομματική διαδικασία στο Κίνημα Αλλαγής.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Στην έρευνα της Metron Analysis στις 14 Νοεμβρίου φαίνεται ότι στο μεγάλο σώμα το οποίο κινείται στα όρια της εκλογικής επιρροής που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει ένα σαφές προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου (29%) και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 18% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 15%. Όταν το εκλογικό σώμα είναι το 10% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει Κίνημα Αλλαγής βρισκόμαστε μπροστά σε ντέρμπι. Ισοπαλία Λοβέρδου - Ανδρουλάκη με 26% και πολύ κοντά ο Γιώργος Παπανδρέου με 23%. Στην πιο μικρή δεξαμενή τα πράγματα περιπλέκονται. Πρώτος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου με 28% ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 27% και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 23%.

Όλα αυτά για τον πρώτο γύρο, καθώς στον δεύτερο γύρο υπάρχει ένα προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη που εμφανίζεται να υπερισχύει και έναντι του Γιώργου Παπανδρέου και έναντι του Ανδρέα Λοβέρδου και στις τρεις δεξαμενές των ερωτηθέντων.

Δημοσκόπηση Marc

Στις 15 Νοεμβρίου ήρθε στη δημοσιότητα η δημοσκόπηση της Marc, όπου στη δημοτικότητα των υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑΛ και στα ποσοστά θετικής γνώμης προηγείται ο κ. Ανδρουλάκης με 83,9%, και ακολουθούν οι Λοβέρδος με 74,6%, Γερουλάνος 59,1%, Χρηστίδης 58,7%, Καστανίδης 53,4% και Παπανδρέου με 52,3%.

Στην ερώτηση για την προτίμηση προέδρου του ΚΙΝΑΛ σε σύνολο ψηφοφόρων, προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 31,6% και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης 26,1%, ο Γιώργος Παπανδρέου με 24,3%, ο Χάρης Καστανίδης με 5%, ο Παύλος Χρηστίδης με 3,8% και τέλος ο Παύλος Γερουλάνος με 3,2%.

Ωστόσο στην παράσταση νίκης οι ψηφοφόρου του ΚΙΝΑΛ που θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του κόμματος, πιστεύουν ότι πρώτος θα βγει ο Γιώργος Παπανδρέου με 36%, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 30,7% και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 21%.

Δημοσκόπηση της MRB

Nτέρμπι καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της MRB στις 18 Νοεμβρίου, μεταξύ των τριών επικρατέστερων υποψηφίων.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «ποιον από τους παρακάτω υποψηφίους θεωρείτε καταλληλότερο για αρχηγό του ΚΙΝΑΛ και θα ψηφίσετε στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος;», όσοι δηλώνουν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ σήμερα, απάντησαν ότι θα ψηφίσουν:

  • Ανδρέα Λοβέρδο 30,3%
  • Νίκο Ανδρουλάκη 29, 5%
  • Γιώργο Παπανδρέου 27,9%
  • Χάρη Καστανίδη 7,3%
  • Παύλο Γερουλάνο 2,2%
  • Παύλο Χρηστίδη 1,4%
  • Κανένα- δεν ξέρω - δεν απαντώ 1,3%.

Στην ίδια ερώτηση, αλλά στο σύνολο των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι σίγουρα/μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν, τα αντίστοιχα ποσοστά για το ποιον θεωρούν καταλληλότερο για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ είναι:

  • Ανδρέα Λοβέρδο 26,9%
  • Νίκο Ανδρουλάκη 21, 6%
  • Γιώργο Παπανδρέου 23,4%
  • Χάρη Καστανίδη 6%
  • Παύλο Γερουλάνο 6,1%
  • Παύλο Χρηστίδη 6,2 %
  • Κανένα- Δεν ξέρω – δεν απαντώ 9,8%.

Αναφορικά με τον δεύτερο γύρο σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να υπερτερεί και του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς και του Γιώργου Παπανδρέου.

Δημοσκόπηση της ALCO

Στη δημοσκόπηση της ALCO που δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου, στο ερώτημα: «Ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζετε, ποιος θεωρείτε ότι είναι ο πλέον ικανός και κατάλληλος για να εκλεγεί πρόερδος του ΚΙΝΑΛ», ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει το 33% και ο Ανδρέας Λοβέρδος το 32%. Τρίτος ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 24%.

Δημοσκόπηση της PULSE

Στη δημοσκόπηση της PULSE, στις 26 Νοεμβρίου, ο κ. Ανδρουλάκης προηγείται με ποσοστό 30% έναντι 29% του Ανδρέα Λοβέρδου και 21% του Γιώργου Παπανδρέου.

Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά, με τον κ. Λοβέρδο να έχει 30% και τον κ. Ανδρουλάκη 29%, ανάμεσα σε όσους δηλώνουν σίγουρη διάθεση συμμετοχής στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής.

Η μαζικότητα των συγκεντρώσεων των υποψηφίων

Η εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπικές έρευνες είναι πράγματι ενδεικτική του κλίματος, αλλά δεν είναι αρκετή και πάλι προκειμένου να εξαχθεί μια ασφαλής πρόβλεψη για την τελική έκβαση της εσωκομματικής διαδικασίας.

Αναμφίβολα, ο υποψήφιος που καταφέρνει μέχρι στιγμής να καταγράψει υψηλές «πτήσεις» στις δημοσκοπήσεις - δείχνοντας τον σταθερά στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών - αλλά και μαζική προσέλευση στις προεκλογικές συγκεντρώσεις είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Παρά τις χαμηλές καταγραφές στις δημοσκοπήσεις, και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καταφέρνει να εξασφαλίσει μαζικές συγκεντρώσεις.

Λίγες μέρες απομένουν λοιπόν για τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου. Όλα όμως δείχνουν ότι θα χρειαστεί ο δεύτερος γύρος για να οριστεί ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών. Τα μέχρι τώρα δεδομένα σε δημοσκοπήσεις και συγκεντρώσεις δείχνουν ότι ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, διατηρεί από ελαφρώς έως ευρύ προβάδισμα έναντι των ανθυποψηφίων του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.