ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Γιατί ο Παπανδρέου καταφεύγει στην πόλωση; – Τι φοβάται εν όψει δεύτερου γύρου

Γιώργος Παπανδρέου
Ο λόγος που ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέγει την τακτική της πόλωσης και του διχασμού.
InTime / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να επενδύσει πολιτικά στην πόλωση και τον διχασμό και όχι σε ζητήματα αμιγώς πολιτικά, που αφορούν στην φυσιογνωμία που θα έχει αύριο το Κίνημα Αλλαγής, έχει προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια στους παροικούντες τη Χαριλάου Τρικούπη – και όχι μόνο.

Το ερώτημα που προσπαθούν να απαντήσουν αρκετά κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ, είναι το τι έχει οδηγήσει τον πρώην πρωθυπουργό στο να ακολουθήσει αυτή την διχαστική τακτική. Αν και η ερμηνεία που δίνουν είναι κάπως αυθαίρετη, οδηγούνται στο συμπέρασμα πως ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να διασωθεί από μία συντριπτική ήττα, την οποία είναι πολύ πιθανό να υποστεί την Κυριακή, από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Όπως σημειώνουν τα εν λόγω έμπειρα στελέχη, μία ήττα που θα ξεφύγει σε μέγεθος, θα «τραυματίσει» βαθύτατα το προφίλ του Παπανδρέου. Άλλωστε, πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει διατελέσει επί εφτά ολόκληρα χρόνια αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έχοντας ψηφιστεί δύο φορές από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έσπευσαν να λάβουν μέρος στις ανοιχτές εσωκομματικές διαδικασίες που ο ίδιος εγκαινίασε – έστω και αν τη μία φορά δεν είχε αντίπαλο.

Παράλληλα, έχει υπάρξει και πρωθυπουργός της χώρας, αποσπώντας το 44% των ψήφων στις εκλογές του 2009. Επομένως, μία συντριπτική ήττα από έναν «άκαπνο» -όπως τον χαρακτήρισε- ευρωβουλευτή, σχεδόν 30 χρόνια νεότερο του, θα ήταν δύσκολα διαχειρίσιμη.

Αν και στις εκλογικές αναμετρήσεις θα πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτική, διότι ποτέ δεν ξέρει κανείς τι «εγκυμονεί» η κάλπη, τα πολύπειρα στελέχη του ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί το πλεονέκτημα που έχει ο Ανδρουλάκης από τον πρώτο γύρο. Αντίθετα, θεωρούν πολύ πιο πιθανό η διαφορά να μεγαλώσει υπέρ του.

Οδηγούνται σε αυτό το συμπέρασμα γιατί ο πρώην πρωθυπουργός έχει πολύ μικρή δεξαμενή ψηφοφόρων από την οποία θα μπορούσε να αντλήσει. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν, εκατοντάδες στελέχη και χιλιάδες πολίτες που στήριξαν τους υποψήφιους που αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο, έχουν σπεύσει να δηλώσουν δημόσια τη στήριξη τους στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Επομένως, συνεχίζουν, η μοναδική πιθανότητα που έχει για να μην γνωρίσει μία βαριά ήττα, είναι να καταφύγει στην πόλωση και τον διχασμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυφάδα-δολοφονία: Το μαχαίρι των 33 εκατ. και η κρυψώνα – «Ήταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση»

Αρνιακός στο Newsbomb.gr για την κακοκαιρία: Τα φαινόμενα θα «χτυπήσουν» και την Αττική

Αλεξανδρούπολη: Αυτή είναι η γυναίκα που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της