ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη μέρα μετά τον θρίαμβο Ανδρουλάκη – Οι προτεραιότητες, το κόμμα και στο βάθος… ΠΑΣΟΚ

Ανδρουλάκης ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ
Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι προτεραιότητες του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

Να ξεκινήσει δυναμικά τη θητείας του στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής με τον «αέρα» της ξεκαθαρής εντολής που έλαβε από τα χιλιάδες μέλη και τους φίλους του κόμματος, επιθυμεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, σηκώνοντας από σήμερα κιόλας τα «μανίκια» για να ριχτεί στη σκληρή δουλειά που τον περιμένει.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έχει ως βασική του προτεραιότητα τη συνολική «αναγέννηση» της παράταξης, η οποία περνάει μέσα από την αναδιοργάνωση του κόμματος και της συμμετοχής των πολιτών που κινητοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και την επιστροφή του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ.

Πρόεδρος Κ.Ο.

Οι πανηγυρισμοί στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ. Από σήμερα κιόλας αναμένεται να στρωθεί στη δουλειά, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Μπροστά του το ΚΙΝΑΛ έχει μία σπουδαία κοινοβουλευτική μάχη, εκείνη του προϋπολογισμού, που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες. Αυτή τη μάχη, θα τη δώσει χωρίς τον αρχηγό του, που δεν είναι μέλος του Κοινοβουλίου.

Την Τρίτη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής θα κληθεί να εκλέξει τον νέο επικεφαλής της, ο οποίος θα εκπροσωπεί επί της ουσίας τον νέο αρχηγό. Είναι το πρώτο «τεστ» για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς θα προτείνει τον/την βουλευτή που θα αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο στη Βουλή και οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος θα πρέπει να επικυρώσουν διά της ψήφου τους την εισήγηση του Ανδρουλάκη.

Με δεδομένο το σαρωτικό αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, το πρώτο αυτό «τεστ» ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να το περάσει με μεγάλη ευκολία. Το ενδιαφέρον στρέφεται, πλέον, στο πρόσωπο που θα επιλέξει, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν πως θα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Βέβαια, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και κάποια έκπληξη, αφού το συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρόεδρος του κόμματος έχει αρνηθεί να το συζητήσει ακόμα και με τους στενότερους συνεργάτες του.

Ανασύνταξη του κόμματος

Έχοντας αποφύγει τις προεκλογικές μεγαλοστομίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ως μακροπρόθεσμο στόχο την επιστροφή της παράταξης σε ρόλο πρωταγωνιστή. Για να το πετύχει αυτό, πιστεύει ότι χρειάζεται ένα ισχυρό κόμμα. Και η ανασύνταξη του κόμματος αποτελεί τη βασική του προτεραιότητα.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ένα σύστημα μηχανισμών, που θα ελέγχει τα πάντα. Προσωπική του επιθυμία αποτελεί η «επαναλειτουργία» των τοπικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και των αυτοδιοικητικών παρατάξεων που έχουν αναφορά το ΠΑΣΟΚ, κάτι που έλειψε από το κόμμα την περασμένη 15ετιά. Μέσα από αυτές θα καταφέρει να είναι παρών στην κοινωνία και σε συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το μεγάλο στοίχημα για τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ είναι η κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων εξ αυτών που συμμετείχαν στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, ώστε να αποκτήσουν σύνδεση με το κόμμα και να αποτελούν την «φωνή» του στην κοινωνία.

Πολιτική πλατφόρμα

Αν και κατηγορήθηκε από τους συνυποψηφίους του ότι «κρύφτηκε» πολιτικά και ιδεολογικά πίσω από γενικότητες, ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του έχουν επεξεργαστεί μία πρόταση που τη χαρακτηρίζουν πολιτικά «ολοκληρωμένη» και ιδεολογικά «σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατική», η οποία και θα αρχίσει να παρουσιάζεται τμηματικά το επόμενο διάστημα.

Στόχος είναι αυτή να τεθεί προς συζήτηση, κρίση και βελτίωση, την περίοδο που θα προηγηθεί του Συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2022 – σε συνάρτηση πάντα και με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Άλλωστε, ο πρόεδρος του κόμματος επιθυμεί να διεξαχθεί ένας πλατύς και γόνιμος προσυνεδριακός διάλογος.

Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

Ένα θέμα που συζητήθηκε έντονα κατά την προεκλογική περίοδο, ήταν το θέμα του ονόματος του κόμματος, καθώς η βάση έδειχνε να επιθυμεί την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι δεν είχε κάνει σημαία του το ονοματολογικό, αφουγκράστηκε τη βάση και υποσχέθηκε ότι τα σύμβολα και το όνομα θα επιστρέψουν, εφόσον αυτό επιθυμούν τα μέλη της παράταξης. Αυτό το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Συνέδριο και εκεί θα παρθεί η οριστική απόφαση.

Πάντως, οι πλέον παρατηρητικοί από όσους βρέθηκαν χθες στη Χαριλάου Τρικούπη, είδαν ότι βάθρο από το οποίο έκανε την πρώτη δήλωση ως αρχηγός της παράταξης, έγραφε «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής», με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι αυτή θα είναι η εισήγηση του του Νίκου Ανδρουλάκη, για το όνομα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ανδρουλάκης: Η συγκινητική ευχή της μητέρας του - Κερνούσε όλο τον κόσμο η κυρία Πόπη

Η εκλογή Ανδρουλάκη, η αναμονή του Μαξίμου και ο Τσίπρας που έχει το πρόβλημα...

Καληνύχτα Γιώργο Παπανδρέου – Η οδυνηρή ήττα