ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία Λοβέρδου για εξαίρεση Ταμείων από τον ΕΟΠΥΥ

Τροπολογία Λοβέρδου για εξαίρεση Ταμείων από τον ΕΟΠΥΥ

Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου του 2012, με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ασφαλισμένων κάθε ταμείου, τομέα κλάδου δίνεται η δυνατότητα εξαίρεσης από την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ.

Τη σχετική διάταξη πρόσθεσε στο νομοσχέδιο για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.


Προϋπόθεση είναι η αυτοδίκαιη μετατροπή τους σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης και, ως εκ τούτου, απαγορεύεται οποιαδήποτε χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Όποιος θέλει κι έχει τα χρήματα να μην ενταχθεί, να πάρει το θάρρος να στηριχθεί στις δυνάμεις του και να το κάνει μόνος του. Να κάνεις τον έξυπνο με τα λεφτά του φορολογούμενου, όποιος θέλει να συνεχίσει να σέρνει αυτό το χορό, να πάει μόνος του και καλό ταξίδι», σημείωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στον Οίκο Ναύτου.

«Ακροβατώντας σε μερικές αλήθειες και στην απροθυμία να αντιληφθούν την οργανωτική και χρηματοδοτική αποτυχία του εγχειρήματος του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Λοβέρδος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί κανένα Ταμείο δεν θέλει να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι υποβαθμίστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασφαλισμένους και κανείς δεν πληρώνεται, αφού ο ΕΟΠΥΥ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει δαπανήσει όλες τις προβλεπόμενες δαπάνες για το 2012.

«Πείτε μου μία χώρα, όπου μπορούν οι κλάδοι υγείας να σταθούν χωρίς συμμετοχή κράτους. Η χρηματοδότηση είναι τριμερής», δήλωσε αντιτασσόμενος στη διάταξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης.

«Διατηρείται η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτου. Δεν έχω δει σε καμία χώρα να δίνονται παροχές υγείας με τη σφραγίδα του Λιμενάρχη», απάντησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Εξήγησε ότι αυτό που προτείνεται στους ναυτικούς είναι: «χρησιμοποιείστε τις δομές σας κατά αποκλειστικότητα, όμως ο ναυτικός που δεν μένει στον Πειραιά θα μπορεί να εξυπηρετείται από άλλες δομές».