ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης: Η διαχείριση κρίσεων δεν γίνεται με γιουρούσια - Αναλάβαμε την ευθύνη

Στυλιανίδης: Η διαχείριση κρίσεων δεν γίνεται με γιουρούσια - Αναλάβαμε την ευθύνη
«Η διαχείριση κρίσεων δεν γίνεται με γιουρούσια - Αναλάβαμε την ευθύνη»
Intime News

Εξηγήσεις για τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και την ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες πολίτες, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής.

«Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν αστοχίες και σφάλματα. Από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε την θεσμική μας ευθύνη, απευθύναμε από το πρώτο βράδυ μια ειλικρινή ειλικρινή και διόλου προσχηματική συγνώμη προς τον ελληνικό λαό και όσους ταλαιπωρήθηκαν. Πρέπει όμως για να πάμε μπροστά να αποτιμήσουμε ακριβοδίκαια την κατάσταση» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο υπουργός πολιτικής προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, περιγράφοντας το έργο του ως περπάτημα σε ναρκοπέδιο.

«Χρειαζόμαστε νέα σύγχρονα ραντάρ, νέα σύγχρονα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Αν τα είχαμε κι αν τα είχαν μετεωρολόγοι μας θα μπορούσαμε να ξέραμε και τον όγκο του χιονιού, θα ξέραμε πόσο σ’ όγκος χιονιού θα έπεφτε στην Αττική, στο Χαλάνδρι, στην Κατεχάκη. Τα χρειαζόμαστε. Δεν τα λέω για δικαιολογία σας λέω τι συμβαίνει στις άλλες χώρες. Την Δευτέρα αυτές τις ελλείψεις της βιώσαμε πολύ έντονα», ανέφερε ο κ. Στυλινιδης

«Αντιμετωπίσαμε ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο, υπήρξαν αστοχίες και αδυναμίες στο συντονισμό. Γι’ αυτό και συγνώμη του πρωθυπουργού. Στόχος είναι τα λάθη να γίνουν μαθήματα και να μην επαναληφθούν. Εκείνο το βράδυ της Δευτέρας τα παιδιά της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν κάτι ακατόρθωτο. Θεωρώ ότι εκείνο το βράδυ επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες να διαχειριστεί κρίσης γιατί έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Δομές χρειαζόμαστε. Αυτά τα παιδιά ήταν οι ήρωες της βραδιάς γιατί κατάφεραν μέσα σε αυτές τις συνθήκες κατάφεραν απεγκλωβίσουν τρεισήμισι χιλιάδες ανθρώπους, απομακρύνοντας 1800 αυτοκίνητα και κατάφεραν να λύσουν προβλήματα σε 1.000 επείγοντα ιατρικά περιστατικά. Δεν είχαμε νεκρούς γιατί ήταν σωστή επιχείρηση εκείνη Η στιγμή και οφείλεται σε αυτά τα παιδιά. Δεν το λέω ούτε για μένα ούτε για κανέναν άλλο» είπε σχετικά με τους χειρισμούς το βράδυ της καλοκαιρίας.

Απαντώντας στο αν υπήρχε σχεδιασμός, εξήγησε: «Υπήρχε αξιολόγηση της κατάστασης, αλλά δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί σε βαθμό που να περιορίσει τα μεγάλα προβλήματα. Η έλλειψη αποκλειστικών αρμοδιοτήτων, η σωρεία συναρμοδιοτήτων, η ασάφεια και η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών στην προληπτική περίοδο ήταν λόγοι που εμπόδισαν τη σωστή διαχείριση».

Ειδική μνεία έκανε στην Αττική Οδό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν «ο πιο αδύναμος κρίκος». Οπως είπε: «Εγγυήθηκαν στη σύσκεψη ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτή. Ειδικά η αττικές διαδρομές διαβεβαιώνω ότι ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και ότι διαθέτουν περισσότερο χήματα κνησμό από την συμβατική τους υποχρέωση. Δυστυχώς αυτά που η εταιρεία διαβεβαίωνε δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντιθέτως στην περίπτωση της Νέας Οδού, τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως σχεδιάστηκαν σε πλήρη συνεργασία με την τροχαία και είχαμε μία επιτυχημένη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης».

Αναφερόμενος στο εάν υπήρξαν πρακτικά στη συγκεκριμένη σύσκεψη, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε: «Ήταν μια συντονιστική συνάντηση, δεν ήταν συνεδρίαση διοικητικού οργάνου. Σε αυτές συναντήσεις δεν τηρούνται πρακτικά και με βάση την ενωσιακή πρακτική αλλά και όπως με ενημέρωσαν η νομικοι μας σύμβουλοι ούτε με βάση την εθνική πρακτική. Είναι ad hoc συνεδρίες που δεν κρατιούνται πρακτικά».

Κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός απευθύνθηκε σε πιο προσωπικό τόνο στους βουλευτές. «Κάποιος ψάχνει το Στυλιανίδη. Που ήταν ο Στυλιανίδης; Η διαχείριση κρίσεων δε γίνεται με γιουρούσια και αυτοσχεδιασμό γιατί ο αυτοσχεδιασμός πάντα αποτυγχάνει. Γίνεται μόνο με σύστημα, οργάνωση και αφού προλάβεις τα πράγματα, που σημαίνει ότι ο Στυλιανίδης δεν θα κυκλοφορεί να βγάζει φωτογραφίες για τα social media που βρίσκεται, διότι η αξιοπρέπεια μου και η ακεραιότητα μου δεν μου το επιτρέπουν. Προτιμώ να χάνω στην επικοινωνία αλλά να επικεντρωθώ στην ουσία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η καταγγελία Κανέλλη για τουρκικές μάσκες σε βουλευτές και η απάντηση Τασούλα