ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: Επί των ημερών σας δεν ακούσαμε καμία συγγνώμη

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός τη στιγμή της απάντησης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
InTime / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, αναφορικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας.

Στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ξαφνική «αγάπη» για την Αττική Οδό, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούστηκε καμία συγγνώμη για τις εθνικές καταστροφές που συνέβησαν.

«Αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγγνώμη. Την προτιμώ έστω κι αν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί προσχηματική, από την καμία συγγνώμη που δεν ακούσατε ποτέ από τη δική σας κυβέρνηση, όταν είχατε 120 νεκρούς στο Μάτι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Θέλω να επισημάνω ότι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης τοποθετήθηκε με ασυνήθιστη εντιμότητα και ηθική. Ήρθε για να προσφέρει, δεν έψαχνε καριέρα, αξιοποιώντας την εμπειρία του. Έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είναι εθνική υπόθεση και δεν έχουν χρώμα. Βιώσατε στο πετσί σας τις συνέπειες των εθνικών καταστροφών. Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση της Αττικής Οδού. Θα έπρεπε να κλείσει νωρίτερα. Το λέω ευθέως. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει ο παραχωρησιούχος», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Στο ζήτημα του χιονιού, θέλω να σας πως ότι κανείς μετεωρολόγος δεν πρόβλεψε τον όγκο στο κέντρο της Αθήνας. Το χιόνι έπεσε μεσημέρι, ενώ συνήθως πέφτει βράδυ, κανείς όμως δεν περίμενε μισό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας και τα Βόρεια Προάστια. Δεν έχουμε τη δυνατότητα για τόσο ακριβείς προβλέψεις», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο πρωθυπουργός ακολούθως απάντησε και στον χαρακτηρισμό «μεσάζοντας» που του απέδωσε στη δική του παρέμβαση ο κ. Τσίπρας. «Δεν ήταν ζήτημα πολιτικού θάρρους, ήταν ζήτημα αξιοποίησης των δεδομένων. Για να καταλήξω, επί του ύφους του οργισμένου που πάντα υιοθετείτε στις τοποθετήσεις σας, δυο παρατηρήσεις. Έχω εντοπίσει αφωνία για τις ευθύνες της Αττικής Οδού. Εγώ εξασφάλισα 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο. Εσείς δεν το κάνατε επί των ημερών σας. Ο δικός σας νόμος δεν προέβλεπε καν αποζημίωση από τον παραχωρησιούχο όταν έχει ευθύνες έναντι στον πολίτη. Μεσάζοντας ή πρωθυπουργός που έδειξε διάθεση να συγκρουστεί με μια μεγάλη εταιρεία;».

«Εσείς κ. Τσίπρα, γιατί τέτοια αγάπη για την Αττική Οδό; Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και κλείνοντας υπογράμμισε «Αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγγνώμη. Την προτιμώ έστω κι αν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί προσχηματική, από την καμία συγγνώμη που δεν ακούσατε ποτέ από τη δική σας κυβέρνηση, όταν είχατε 120 νεκρούς στο Μάτι».

«Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη ούτε για το Μάτι ούτε για την Μάνδρα»

«Εάν οι Αττικές Διαδρομές τα είχαν κάνει όλα σωστά γιατί παραιτήθηκε το ίδιο βράδυ ο διευθύνων σύμβουλος και γιατί συμφώνησαν αν δώσουν 2.000 ευρώ αποζημίωση, δεν είναι αυτή η αναγνώριση της ευθύνης του δρόμου;», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δική του δευτερολογία

Ο πρωθυπουργός άφησε στη συνέχεια αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά, «μου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η στήριξη που παρέχετε σε μια ιδιωτική εταιρεία όταν είναι σαφές ότι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης»

«Τέλος κ. Τσίπρα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη ούτε για το Μάτι ούτε για την Μάνδρα. Αναλάβατε, κάποιους μήνες μετά την πολιτική ευθύνη. Συγγνώμη δεν ζητήσατε ποτέ και δεν έχω πρόθεση να επαναφέρω τη συζήτηση σε μια τραγική στιγμή για την χώρα που την την στιγματίζει μέχρι σήμερα».

«Η κριτική την οποία σας ασκήσαμε τότε δεν ήταν πρωτίστως για το γεγονός ότι μια φωτιά στέρησε τη ζωή σε παραπάνω από 100 συμπολίτες μας. Δεν ήταν γι' αυτό η κριτική κ. Τσίπρα, ήταν για το άθλιο σόου που είχατε στήσει εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί και βγαίνατε σε ζωντανή σύνδεση και λέγατε πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα. Ήταν η συγκάλυψη και το ήθος και το ύφος της δικιάς σας εξουσίας».

«Εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη για το πως πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Η συγνώμη είναι η αναγνώριση ότι δεν έγινε κάτι καλά από την πλευρά της κυβέρνησης, έγινε και από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό κ. Στυλιανίδη».

«Θέλω να σας θυμίσω κ Τσίπρα ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα πολιτική προστασία δεν υπήρχε στην χώρα. Η πολιτική Προστασία ίσως το γνωρίζετε στεγαζόταν σε ένα κτήριο το οποίο μάλλον θα ήταν το πρώτο το οποίο θα κατέρρεε σε περίπτωση που είχαμε μεγάλο σεισμό. Αυτήν την Πολιτική Προστασία παραλάβαμε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.