ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχαρητήρια Τσίπρα στον Αντόνιο Κόστα για τη νίκη στις εκλογές στην Πορτογαλία

Συγχαρητήρια Τσίπρα στον Αντόνιο Κόστα για τη νίκη στις εκλογές στην Πορτογαλία
Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κατήγαγε απρόσμενα καθαρή νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή

Το κόμμα του Αντόνιο Κόστα συγκέντρωσε το 41,7% των ψήφων και ως εκ τούτου θα καταλάβει 117-118 από τις συνολικά 230 έδρες της πορτογαλικής Βουλής.

Συγχαρητήρια στον Αντόνιο Κόστα «για την πολύ σημαντική νίκη του» στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία εξέφρασε μέσω Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σαφές μήνυμα για την ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την οικοδόμηση μιας κοινωνικής ατζέντας στην Ευρώπη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απρόσμενη νίκη Κόστα

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κατήγαγε απρόσμενα καθαρή νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Πορτογαλία, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε ωστόσο κι από την άνοδο της άκρας δεξιάς.

Μολονότι οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να βρίσκεται στήθος με στήθος με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση, ο κ. Κόστα διέψευσε τις προβλέψεις καθώς το κόμμα του βελτίωσε τις επιδόσεις του σε σύγκριση με το 2019 και δεν θα χρειάζεται πλέον τις ψήφους των πρώην συμμάχων του στη ριζοσπαστική αριστερά. Το γεγονός ότι ο κ. Κόστα ήταν επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές, αφού οι σύμμαχοί του απέρριψαν το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2022.

Ο πρώην δήμαρχος Λισαβόνας, ηλικίας 60 ετών, κατέλαβε την εξουσία το 2015, χάρη σε μια συμμαχία της αριστεράς άνευ προηγουμένου από την Επανάσταση των Γαριφάλων το 1974, παρότι δεν είχε κερδίσει καν εκείνες τις εκλογές. Χθες Κυριακή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο πορτογαλικό κοινοβούλιο μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα – μένουν να κατανεμηθούν μόνο οι τέσσερις έδρες που αναδεικνύουν οι Πορτογάλοι της διασποράς –, το PS συγκέντρωσε το 41,7% των ψήφων και ως εκ τούτου θα καταλάβει 117-118 από τις συνολικά 230 έδρες της πορτογαλικής Βουλής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.