ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φουλ επίθεση από το ΚΙΝΑΛ κατά της ΝΔ για πελατειακές σχέσεις και οπαδική βία

Νίκος Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κίνημα Αλλαγής: Στη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να βρίσκουν τον αντιπολιτευτικό τους βηματισμό και βγαίνουν σκληρά επιθετικά κατά της ΝΔ με αφορμή το περιστατικό Λιβανού αλλά και με αφορμή τη στάση της κυβέρνησης στο μείζον πρόβλημα της οπαδικής βίας

Μετά τις εσωκομματικές γκρίνιες περί ισαποστακισμών στο ΚΙΝΑΛ ανεβάζουν στροφές και κατηγορούν την κυβέρνηση για μικροκομματική εκμετάλλευση των φυσικών καταστροφών: «Η Νέα Δημοκρατία μετατρέπει ακόμη και μια φυσική καταστροφή σε πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης», σχολιάζει η Χαριλάου Τρικούπη το περιστατικό με τον πρώην υπουργό Σπήλιο Λιβανό και την αποπομπή του από την κυβέρνηση.

«Η κυνική ομολογία Υπουργών της ΝΔ για την «πολιτική εποποιία» της Κυβέρνησης Καραμανλή, στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και αποκαλύπτει τις πελατειακές νοοτροπίες που μένουν αναλλοίωτες στο κόμμα της ΝΔ», σχολιάζουν στο Κίνημα Αλλαγής, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει με λάθος τρόπο και το θέμα της βίας.

Ανεπαρκείς οι αποφάσεις της κυβερνητικής σύσκεψης για την οπαδική βία

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το θέμα της οπαδικής βίας έχει περάσει πλέον στο επίπεδο του οργανωμένου εγκλήματος. Δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με κάποιους «βίαιους χούλιγκαν» αλλά με ένα σύστημα σκληρών ποινικών κακοποιών που στρατολογούν νεαρά μέλη, κατευθύνουν και δολοφονούν. Δυστυχώς, στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης και του Υφυπουργού Αθλητισμού, η κυβερνητική παρέμβαση εμφανίστηκε σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτή την πραγματικότητα, λένε στο Κίνημα Αλλαγής και εκτιμούν ότι η ΝΔ κινείται σε λάθος κατεύθυνση αφού αντιμετωπίζει το ζήτημα ως αμιγώς «αθλητικό» με ποινικές προεκτάσεις. Μάλιστα όπως υπογραμμίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις που εμφορούνται από ακροδεξιές ή και νεοναζιστικές ιδέες.

Στο ΠΑΣΟΚ σηκώνουν ψηλά και τα θέματα της ακρίβειας ζητώντας νέα μορφή ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Επιμένουν στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις, στην αύξηση του κατώτατου μισθού τώρα, ώστε να μπορέσει να πάει στον πραγματική οικονομία. Παράλληλα ρίχνουν στο τραπέζι και μια νέα μορφή ΕΚΑΣ, με εισοδηματικά όμως κριτήρια, κριτήρια συγκεκριμένα που θα αφορούν αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. «Μιλάμε για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, και το ετήσιο κόστος είναι 650 εκατ. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό», σημειώνουν στο ΚΙΝΑΛ και επιμένουν ότι η λήψη των παραπάνω μέτρων δεν είναι θέμα αυστηρά δημοσιονομικό, αλλά θέμα επιλογών.

«Να κάνουν γρήγορα για την οικονομία»

«Το έχουμε πει πολλές φορές. Η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών, μια λέει δεν θα το κάνει γιατί έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, ενώ χθες μας είπε από εδώ πέρα ότι το σκέφτεται σοβαρά. Ας αποφασίσουν λοιπόν, εμείς λέμε να το κάνουν γρήγορα», είπε ο. κ. Σπυρόπουλος, αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια και την οικονομία.

«Επίσης να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις, για να υπάρχει ελάφρυνση. Αύξηση του κατώτατου μισθού τώρα, ώστε να μπορέσει να πάει στον πραγματική οικονομία. Και να σας πω και κάτι καινούργιο γιατί ξέρω ότι ασχολείστε πολύ με τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εμείς προτείνουμε μια νέα μορφή ΕΚΑΣ, με εισοδηματικά όμως κριτήρια, κριτήρια συγκεκριμένα που θα αφορούν αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Μιλάμε για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, και το ετήσιο κόστος είναι 650 εκατ. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό. Νομίζω είναι μια βασική πρωτοβουλία που πρέπει να λάβει αυτή η κυβέρνηση και να βοηθήσει τα χαμηλά στρώματα που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε. «Δεν έχουν ανάγκη αυτήν τη στιγμή οι χαμηλοσυνταξιούχοι να ενισχυθούν; Έχουν. Ας το πάρει απόφαση η κυβέρνηση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΚΙΝΑΛ: Ανεπαρκείς οι αποφάσεις της κυβερνητικής σύσκεψης για την οπαδική βία