ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανένδοτος» για τους φόρους στο πετρέλαιο – Η τροπολογία Αχτσιόγλου και τα κέρδη των πολιτών

Έφη Αχτσιόγλου
Τροπολογία για τα καύσιμα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δια της Έφης Αχτσιόγλου
InTime / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: «Σφυροκοπά» την κυβέρνηση επάνω στο ζήτημα της ακρίβειας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η ακρίβεια είχε αρχίσει να κάνει δειλά, δειλά αισθητή την παρουσία της στα πορτοφόλια των καταναλωτών, από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει μία δέσμη προτάσεων για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που προφανώς αποτελούσε την εμβληματική πρόταση του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ενδιαφέρον τράβηξε το αίτημα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ως το ύψος που επιτρέπει η Κομισιόν.

Επομένως, δεν προκαλεί καμία εντύπωση το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σφυροκοπά από το πρωί της Τρίτης, την κυβέρνηση, ακριβώς πάνω σε αυτό το ζήτημα. Η αρχή έγινε με την επανακατάθεση της τροπολογίας που είχε καταθέσει και κατά το πρόσφατο παρελθόν η Κουμουνδούρου.

Η Έφη Αχτσιόγλου που συνέταξε την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας -η οποία αφορά και στο φυσικό αέριο- υποστηρίζει ότι οι μειωμένοι συντελεστές που προτείνει το κόμμα της, κινούνται στα κατώτατα όρια των συντελεστών ΕΦΚ της Ε.Ε και «επιφέρουν την αναγκαία και γενναία φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών. Απώτερος στόχος είναι η αναχαίτιση του νέου κύματος ακρίβειας που επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές, ενώ προβλέπεται και η αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων, εξαιτίας της γενναίας μείωσης του ΕΦΚ», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου, που με αφορμή τα όσα είπε επί του συγκεκριμένου θέματος η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για την άρνηση της να μειώσει τους φόρους για όσο καιρό κρατάει η κρίση.

Τι κερδίζουν οι πολίτες

Παράλληλα, από το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου, δίνουν παραδείγματα για το τι θα κέρδιζαν οι πολίτες στη τσέπη του, σε περίπτωση που η τροπολογία τους γίνονταν δεκτή από την κυβέρνηση.

Πετρέλαιο Θέρμανσης

Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ το κάθε νοικοκυριό θα πλήρωνε τουλάχιστον 300€ λιγότερα ανά χίλια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, ανάλογα και με τη διαμορφούμενη τιμή σε κάθε περιοχή.

ΙΧ Βενζίνη

Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην αμόλυβδη 95 ο κάθε πολίτης, για το ΙΧ αυτοκίνητό του, θα πλήρωνε λιγότερο τουλάχιστον 25 ευρώ ανά γέμισμα, ουσιαστικά δηλαδή κατά μέσο όρο τουλάχιστον 100€ λιγότερα μηνιαία για όσους μετακινούνται καθημερινά για την εργασία τους με το ΙΧ.

ΙΧ Πετρέλαιο

Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στο πετρέλαιο κίνησης ο κάθε πολίτης θα πλήρωνε τουλάχιστον 6€ λιγότερα για κάθε γέμισμα που θα έκανε στο ρεζερβουάρ του.

Φορτηγό από Κ. Ελλάδα προς Αθήνα

Ένα φορτηγό που εκτελεί μεταφορές από την Κεντρική Ελλάδα προς την Αθήνα και πίσω, χρειάζεται γύρω στα 300 λίτρα πετρελαίου για το κάθε δρομολόγιο. Στα 15 δρομολόγια που εκτελεί μηνιαία από και προς την Αθήνα, με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα ξόδευε περίπου 450 ευρώ λιγότερα χρήματα μηνιαίως.

Αγροτικό πετρέλαιο

Μία μεσαία αροτριαία καλλιέργεια για όλο τον χρόνο χρειάζεται περίπου 20.000 λίτρα πετρελαίου. Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πλήρωναν λιγότερα 2.000€.

Βαμβακοσυλεκτική μηχανή

Μία βαμβακοσυλεκτική μηχανή με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εξοικονομούσε σε κάθε γέμισμα 40€.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πληρώνουμε... φόρους αντί για βενζίνη - Οργή καταναλωτών και βενζινοπωλών