ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Στηρίζουμε τον εξοπλισμό της χώρας, δεν σας δίνουμε «λευκή» επιταγή

Αλέξης Τσίπρας: Στηρίζουμε τον εξοπλισμό της χώρας, δεν σας δίνουμε «λευκή» επιταγή
Ο Αλέξης Τσίπρας.
ΙΝΤΙΜΕ

Αλέξης Τσίπρας: Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ήταν γεμάτη αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και με ανάλυση για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εθνικά θέματα.

Να σταματήσει την κομματική καπηλεία πάνω στα εθνικά θέματα και ειδικά στο ζήτημα των εξοπλιστικών, τα οποία πληρώνονται από τις θυσίες του ελληνικού λαού και όχι από το κομματικό ταμείο της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Παράλληλα, άδραξε της ευκαιρίας και πραγματοποίησε μία εκτενή τοποθέτηση για το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, ασκώντας κριτική τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο στην ελληνοαμερικανική συμφωνία, που κατά τον πρώην πρωθυπουργό καθιστά την Ελλάδα «εφαλτήριο για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα»

«Στηρίζουμε τον εξοπλισμό»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του στηρίζει «σταθερά, με συνέπεια και με εθνική ευθύνη τον εξοπλισμό της χώρας βάσει της λογικής της επαρκούς άμυνας», συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «είναι θράσος να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο επειδή δεν δεχόμαστε να σας δώσουμε λευκή επιταγή, για να διαχειρίζεστε τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διαφάνεια και εκτός θεσμικών διαδικασιών».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει τις αγορές των φρεγατών -υπενθυμίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με τη Γαλλία-, θέτοντας μία σειρά από ενστάσεις που έχει για επιμέρους σημεία, όπως είναι:

-Η απουσία δέσμευσης για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα των φρεγατών και των Ραφάλ.

-Το ότι η συντήρηση για τις φρεγάτες έχει προβλεφθεί μόνο για τα 3 πρώτα χρόνια αξιοποίησής τους και μάλιστα πάλι χωρίς συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

-Ότι δεν υπάρχει καμία μεταφορά τεχνογνωσίας και ότι δεν εξασφαλίζονται σε όλες τις φρεγάτες, κρίσιμες επιχειρησιακές δυνατότητες που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό.

«Άκουσα με προσοχή την ομιλία σας κ Μητσοτάκη και αναρωτήθηκα ειλικρινά τι μπορεί να σκέφτεται ένας πολίτης που σας ακούει ενώ αντιμετωπίζει την τρομακτική σημερινή κρίση ακρίβειας, με τον πληθωρισμό σήμερα να έχει σκαρφαλώσει στο ιστορικό υψηλό 25ετίας, στο 6,2%.

Και την ώρα που πασχίζει κάθε μέρα να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του ή να πληρώσει τη βενζίνη του.

Τι μπορεί να σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος όταν σας παρακολουθεί να αυτοθαυμάζεστε ακατάπαυστα για τόση ώρα. Και γιατί; Eπειδή καταφέρατε την μεγάλη επιτυχία να δώσετε 7 δισεκατομμύρια στη Γαλλία για τις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας. Χωρίς, βέβαια ούτε ένα ευρώ να μένει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όχι λευκή επιταγή»

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε εξοπλιστικά – προγράμματα «μαμούθ» των περασμένων δεκαετιών, υπενθυμίζοντας πως «σε μια χώρα που πριν μια δεκαετία βυθίστηκε στην οικονομική κρίση εν μέσω σκανδάλων και εξοπλιστικών προγραμμάτων δισεκατομμυρίων, δεν μπορείτε να μας ζητάτε λευκή επιταγή».

«Είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες και να αντιγράφετε τις συνταγές του χθές, που οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και στη χρεοκοπία. Είναι απαράδεκτο, όμως, κ Μητσοτάκη, να εκμεταλλεύεστε την υπεύθυνη στάση μας και να απαιτείτε λευκή επιταγή.

Είναι απαράδεκτο να περιμένετε ότι εμείς θα ψηφίζουμε και θα στηρίζουμε κάθε απόφασή σας, χωρίς κριτήρια. Όπως την απόφαση για αγορά 6 επιπλέον Rafale, που την έμαθαν όλοι -και τα επιτελεία- από τη τηλεόραση. Από την ομιλία σας στη ΔΕΘ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σεβασμός στα χρήματα του λαού»

Ένα ακόμα ζήτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι αυτό της «σπατάλης» χρημάτων των ελλήνων φορολογουμένων, στο όνομα των εξοπλισμών.

«Τη στιγμή που έχουμε ενισχύσει την αεροπορία μας με την αναβάθμιση των F16 και την αγορά των 18 Rafale, Τη στιγμή που η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από το πρόγραμμα των F35. Δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα αγοράς επιπλέον 6 αεροσκαφών με κόστος ένα δις για τον ελληνικό λαό. Όπως δε κατανοούμε την επιμονή σας σε μια σκανδαλώδη σύμβαση για το κέντρο Αεροπορικής εκπαίδευσης στη Καλαμάτα, που θα ξεπεράσει τα δυο δις. Με τα χρήματα του ελληνικού λαού δε μπορούμε να παίζουμε» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Δε παραγνωρίζουμε την ανάγκη της αμυντικής μας θωράκισης. Δε παραγνωρίζουμε τη σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των ένοπλων δυνάμεων της χώρας. Αλλά τρία δις επιπλέον είναι τρία δις. Κοντά 1,5% του ΑΕΠ. Σταματήστε λοιπόν να μετατρέπετε την Εθνική Άμυνα σε αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Και σταματήστε να φλερτάρετε με πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ουκρανικό

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέχεια, έκανε εκτενή αναφορά στο ουκρανικό ζήτημα, το οποίο μονοπωλεί τη διεθνή επικαιρότητα.

«Η ένταση με την Ρωσία επιδεινώνεται και ο κίνδυνος ενός ρωσο-ουκρανικού πολέμου γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Μόλις χθες ένας ή δύο ομογενείς από την Ελληνική Κοινότητα της Ουκρανίας σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κοντά στη γραμμή επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

Στηρίζουμε με αποφασιστικότητα το διεθνές δίκαιο- την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και την ανάγκη για εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ.

Στηρίζουμε και πρέπει να γίνει το παν για να στηρίξουμε ενεργά την Ελληνική Κοινότητα της Ουκρανίας στις δύσκολες στιγμές που περνά. Δεν αρκούν, όμως, αυτές οι θέσεις για την ειρήνη, για το διεθνές δίκαιο και για τη στήριξη των Ελλήνων ομογενών.

Ειδικά σε τέτοιες στιγμές καλούμαστε να απαντήσουμε ποια είναι η θέση της Ελλάδας στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις… Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον κόσμο, στην Ευρώπη και στην περιοχή μας…», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάνετε τη χώρα εφαλτήριο αμερικανικών επιχειρήσεων»

«Τον περασμένο Οκτώβριο, κ Μητσοτάκη, από αυτό εδώ το βήμα, απαντήσατε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σε αυτήν την ερώτηση. Είπα ότι με την πολιτική σας κάνετε την Ελλάδα προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης.

Μου απαντήσατε: “Ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Το λέει η γεωγραφία, το επιβεβαιώνει η Ιστορία και το σφραγίζει ο πολιτισμός”.

«Για εσάς, κ Μητσοτάκη, η Ιστορία της Ελλάδας επιβεβαιώνει τα οφέλη που έχει να πολεμάνε Έλληνες στρατιώτες σε μακρινούς πολέμους, στο Σαχέλ ή στη Σαουδική Αραβία, εκτός των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει η χώρα.

Για εσάς κ Μητσοτάκη, η Ιστορία μας, επιβάλλει να γίνει ο τόπος μας εφαλτήριο για αμερικανικές επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω της χειρότερης νατορωσικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών».

Ελληνοαμερικανική Συμφωνία

«Για σας η Ιστορία επιβάλλει να θεωρούμε πως ό,τι είναι καλό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι αυτομάτως καλό και για τα δικά μας. Κι ας βλέπουμε ξανά και ξανά πόσο αποτυχημένη είναι αυτή η συνταγή.

Όπως είδαμε το 2020, που συναντήσατε περιχαρής τον Πρόεδρο Τραμπ με την πρώτη αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας στο χέρι, για να ακολουθήσει μια χρονιά που η Τουρκία ήταν πιο επιθετική από ποτέ με την ανοχή του Αμερικανού Προέδρου.

Όπως βλέπουμε και τώρα, που γίνεστε ο πρώτος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που παραχώρησε ελληνικές εγκαταστάσεις στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επ’ αόριστον.

Και πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας, οι ΗΠΑ είχαν ανακαλέσει την στήριξή τους στον Eastmed, επικαλούμενες την ένταση που δημιουργούσε ο αγωγός με την Τουρκία.

Για μένα η γεωγραφία και η ιστορία μας, επιβάλλουν οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουμε».

Ελληνοτουρκικά

«Και εδώ φτάνουμε στον σκληρό πυρήνα τον διαφορών μας κ. Μητσοτάκη, που αφορούν τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Σήμερα ο κ Ερντογάν είναι στα Εμιράτα. Σε λίγες βδομάδες θα υποδεχθεί τον Ισραηλινό Πρόεδρο. Πριν λίγο καιρό υποδεχόταν τον Ισπανό Πρωθυπουργό. Έχει ήδη συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δύο φορές και πάει λέγοντας…

Εγκαίρως σας είχαμε προειδοποιήσει ότι το δόγμα της δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας θα κατέρρεε. Ότι ο προσχηματικός διάλογος με την Τουρκία, μπορεί να σας βόλευε πολιτικά, αλλά θα απέβαινε εις βάρος της Ελλάδας.

Εγκαίρως είχαμε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είχε πολύ περισσότερα να κερδίσει συνδιαμορφώνοντας την διπλωματική αρχιτεκτονική στην περιοχή της.

Είτε συνδέοντας την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την υποβολή συνυποσχετικού για τη προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Εγκαίρως είχαμε υπογραμμίσει ότι η εκλογή Μπάιντεν έπρεπε να αξιοποιηθεί, όχι για το πρόσκαιρο όφελος ενός «ήρεμου καλοκαιριού», ή για κάποιες φιλικές δηλώσεις, αλλά για να πιεστεί η Τουρκία να απομακρυνθεί από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και να δεσμευθεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα.

Έναν ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς ελληνικές κόκκινες γραμμές γύρω από τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας για δήθεν γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποιημένα νησιά ή τη διασύνδεση κυριαρχίας με την αποστρατιωτικοποίηση.

Κανείς, κ Μητσοτάκη, δεν έχει αυταπάτες ότι μπορεί να βρεθεί σύντομα προοπτική λύσης με την Τουρκία.

Μπορούν, όμως, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό – και όχι προσχηματικό - διάλογο που θα οδηγήσει στην ύφεση στις σχέσεις μας.

«Πρέπει να φύγετε»

«Την πολιτική βούληση που είχαν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας που δεν δίστασαν να αναμετρηθούν με την ιστορία και να βάλουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε τροχιά διαλόγου, μετά από εξίσου δύσκολες ή πολύ χειρότερες κρίσεις από αυτήν του Oruc Reis».

Πρωθυπουργοί που ήξεραν ότι το πρόταγμα της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού δεν είναι ένα ελληνικό κράτος που αποτελεί το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς.

Αλλά ένα κράτος που θα ξεπερνάει τον εαυτό του και θα πηγαίνει την Ελλάδα και τους Έλληνες πιο μπροστά και πιο ψηλά.

Δυστυχώς κ Μητσοτάκη εσείς αποδεικνύετε κάθε μέρα πόσο απέχετε από αυτούς τους Πρωθυπουργούς.

Και έτσι αποδεικνύετε και τον κίνδυνο που φέρετε, όσο παραμένετε Πρωθυπουργός της χώρας. Και το μόνο που πετύχατε δυόμισι χρόνια είναι να μετατραπείτε από φημισμένος τεχνοκράτης σε διαχειριστής της συμφοράς.

Όσο νωρίτερα φύγετε τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Belh@rra: To Πολεμικό Ναυτικό αποκτά την ισχυρότερη φρεγάτα –Απόλυτη κυριαρχία σε κάθε μορφή πολέμου

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Στον ελληνικό ουρανό τα πρώτα έξι Rafale – Η εντυπωσιακή τελετή υποδοχής