ΕΘΝΙΚΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Στον ελληνικό ουρανό τα πρώτα έξι Rafale – Η εντυπωσιακή τελετή υποδοχής

Ελληνικά Rafale LIVE
Τα Rafale προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.
Λευτέρης Παρτσάλης

Από σήμερα η Πολεμική μας Αεροπορία γυρίζει σελίδα. Η 19η Ιανουαρίου 2022 γράφεται με χρυσά γράμματα στην ιστορία της HAF, με τα κορυφαία γαλλικά μαχητικά Rafale 4.5 γενιάς να μπαίνουν στη φαρέτρα της.

Παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, των Αρχηγών των τριών Κλάδων, ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη, ΓΕΝ, Στυλιανού Πετράκη και ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, καθώς και του Γάλλου πρέσβη Πατρίκ Μεζονέβ, τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale με το εθνόσημο στα φτερά προσγειώθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα Βοιωτίας.

Έχοντας στο cockpit των 4 μονοθέσιων Έλληνες πιλότους και στα δύο διθέσια δύο Έλληνες κυβερνήτες με Γάλλους συγκυβερνήτες, τα έξι ελληνικά Rafale μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο στις 12.00 το μεσημέρι, με τον επικεφαλής του σμήνους να πραγματοποιεί την πρώτη επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου και αυτή να ακούγεται σε όλους τους παρευρισκόμενους στην 114 Πτέρυγα Μάχης.

Το καλωσόρισμα στον ελληνικό ουρανό έγινε από μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5, τα οποία υποδέχτηκαν τα Rafale κατά την είσοδό τους στο FIR Αθηνών και τα συνοδεύσαν μέχρι την προσγείωσή τους στην αεροπορική Βάση της Τανάγρας. Νωρίτερα, τα «Δελταπτέρυγα» της Πολεμικής μας Αεροπορίας είχαν φροντίσει να κάνουν αισθητή την άφιξή τους και στην Αθήνα, πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από την Ακρόπολη, με τους Αθηναίους να σηκώνουν το κεφάλι στον ουρανό για να καμαρώσουν το νέο απόκτημα της HAF.

Η άφιξη και η προσγείωση στην 114 Πτέρυγα Μάχης ήταν άκρως εντυπωσιακή, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αισθάνονται δικαίωση για τις προσπάθειες που επιτέλεσαν ώστε να βαφτεί στα γαλανόλευκα το κορυφαίο μαχητικό Rafale 4.5 γενιάς και τους δημοσιογράφους, που τόσο καιρό γράφουμε και αναλύουμε τις δυνατότητες και τα προτερήματα των Rafale, να αισθανόμαστε δέος μπροστά του με το εθνόσημο στα φτερά.

Το Newsbomb.gr με τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουλαράκο και τον φωτορεπόρτερ Λευτέρη Παρτσάλη βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στην 114 Πτέρυγα Μάχης και κατέγραψαν λεπτό προς λεπτό την άφιξη των Rafale στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ:

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ RAFALE

Η πτήση πάνω από την Ακρόπολη

Η άφιξη στην Τανάγρα

Μητσοτάκης: Προβολή ειρήνης τα Rafale - Μήνυμα στην Τουρκία και φοροαπαλλαγή στα στελέχη των ΕΔ

«Υπερήφανη η πατρίδα υποδέχεται τα νέα αποκτήματα, τα πρώτα 6 από τα 24 υπερσύγχρονα Rafale» είπε αρχικά στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για έναν πολλαπλασιαστή ισχύος «που αναβαθμίζει την χώρα και σε γεωπολιτικό επίπεδο».

«Πρόκειται για σαφές δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει και αμυντικά και διπλωματικά. Τα νέα αεροσκάφη είναι εδώ 16 μήνες μετά την παραγγελία τους, ετοιμοπόλεμα καθώς τα πληρώματα και οι ομάδες υποστήριξης έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι μέσα στο 2022 θα έρθουν και τα υπόλοιπα αεροσκάφη.

«Πρόκειται για μια γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Πολεμική Αεροπορία μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο που προσδίδει στην διπλωματική ισχύ της χώρας και σφραγίζει τη διπλωματική συμπαράταξη Ελλάδας-Γαλλίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Με άλλα λόγια τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα νέο πιο ειρηνικό αύριο στην περιοχή» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνας της αποτελεί προβολή ειρήνης. Στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση η παραχάραξη της ιστορίας ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από γειτονικά κράτη. Σε όλα αυτά απαντούν το διεθνές δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση».

Κατάργηση φόρου στα επιδόματα επικινδυνότητας των Ενόπλων Δυνάμεων

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι καταργείται κάθε φόρος στα επιδόματα επικινδυνότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα πτητικά, καταδυτικά, επιδόματα αλεξιπτωτιστού κλπ., φορολογούνταν ως και με 80%, γεγονός που μείωνε δραματικά τον μισθό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρει πως η άρση του φόρου έρχεται ως μια ανταπόδοση από πλευράς της πατρίδας προς τις υπηρεσίες που τις παρέχουν.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Τι θα προσφέρουν τα Rafale

Η απόφαση για την απόκτηση Rafale ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε την εξαιρετική διαπραγμάτευση την οποία πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε άριστη συνεργασία και συνεννόηση με το «πρώτο γεράκι» της HAF, τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, οι οποίοι κατέστησαν απολύτως σαφές στους Γάλλους και την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation πως τα Rafale πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα υπερπλήρη, φέροντας όλα τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και φυσικά τον τρομακτικής ισχύος οπλισμό τους. Η ελληνική πλευρά το τόνισε αυτό γιατί τα προηγούμενα χρόνια, η Χώρα μας αγόραζε αεροσκάφη τα οποία ερχόντουσαν στην Ελλάδα με ελλιπή οπλισμό ή χωρίς ορισμένα βασικά συστήματα.

Τα Rafale λοιπόν έρχονται στην Ελλάδα και μάλιστα… φορτωμένα, φέροντας πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (άνω των 100 χιλιομέτρων) αέρος – αέρος Meteor και τους ήδη γνωστούς στους Έλληνες, Mica, αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και πυραύλους κρούσης SCALP. Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα, ενώ έχει την ικανότητα να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, έχοντας δύο φονικούς πυραύλους Meteor κάτω από τα φτερά τους, τα ελληνικά Rafale θα μπορούν να στοχοποιούν και να πλήττουν εχθρικά αεροσκάφη από πολύ μεγάλες αποστάσεις, όντας παράλληλα εκτός του βεληνεκούς των αντίπαλων πυραύλων. Το πανίσχυρο ραντάρ θα εντοπίζει τους στόχους, θα εγκλωβίζονται και η εκτόξευση θα επιφέρει φονικό πλήγμα. Αυτό που έχει εντυπωσιάσει είναι η τεράστια ΝΕΖ (No Escape Zone) των 60 χιλιομέτρων, που σημαίνει πως σε περίπτωση που εκτοξευτεί σε μικρότερη απόσταση, ο στόχος δεν έχει δυνατότητα ή ελπίδα διαφυγής.

Για την διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως "γυάλινο πιλοτήριο", με τρις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS.

Είναι δεδομένο πως η άφιξη των Rafale σφραγίζει την κυριαρχία της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην περιοχή. Πέρα από τη σαφή υπεροχή της Ελλάδας σε ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού, η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά και ποιοτικό πλεονέκτημα σε Μέσα, έχοντας στη φαρέτρα της 24 Rafale, 84 F-16 Viper, 24 Mirage 2000-5 και αν όλα πάνε κατ’ ευχή 18 F-35, ενώ τα πάντα αξιόπιστα F-4 Phantom προσφέρουν πάντα πολύτιμες λύσεις. Πρόκειται σαφέστατα για τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης, μια πανίσχυρη ομάδα κρούσης με αεροσκάφη που θα έχουν το δικό τους ρόλο και αποστολή το κάθε ένα και στα χειριστήρια κυβερνήτες άριστα εκπαιδευμένους, με εμπειρία σε όλα τα είδη εναέριου πολέμου και σε κάθε πεδίο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στο Survivor 5: Παίκτης συνελήφθη για ασέλγεια σε 16χρονη πριν μπει στο παιχνίδι

Συγκλονίζει η 24χρονη που κατήγγειλε τον βιασμό της: Θυμάμαι τη στιγμή που ξεκούμπωνε το παντελόνι

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Το χιόνι θα φτάσει... στη θάλασσα! Έντονα φαινόμενα σε Εύβοια, Αττική

Ινδία: Γεννήθηκε μωρό με τέσσερα χέρια και τέσσερα πόδια - Σκληρές εικόνες