ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι πληρωμένες απαντήσεις Δένδια στους «τσαμπουκάδες» των Τούρκων – Πυρ και μανία ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Νίκος Δένδιας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Νίκος Δένδιας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
AP Photo/Petros Giannakouris

Πώς ο Νίκος Δένδιας αποστόμωσε τον προκλητικό Τούρκο πρέσβη

Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με κεντρικό αφήγημα την αμφισβήτηση της κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.

Η τουρκική προβοκάτσια αναφορικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών χτυπά κόκκινο, με την Άγκυρα να επιχειρεί να καταδείξει ότι η Αθήνα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες.

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογαν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θερμό επεισόδιο έλαβε χώρα μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Τούρκου πρέσβη, με αφορμή το Αιγαίο και το casus belli της Τουρκίας.

Η έντονη αντιπαράθεση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, με τον Νίκο Δένδια να παρουσιάζει με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα και χάρτες, τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο συμφωνία, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli».

Τότε, ο Τούρκος πρέσβης φανερά ενοχλημένος σημείωσε πως το casus belli εκδόθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση όταν η Ελλάδα αποφάσισε να διεκδικήσει την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της στα 12 μίλια, διαστρεβλώνοντας τον πραγματικό χρόνο των γεγονότων.

Αμέσως όμως, ο Νίκος Δένδιας εξήγησε πως τα όσα περιέγραψε είναι η πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αντίστοιχο casus belli από ένα κράτος σε ένα άλλο.

Η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου με Τσαβούσογλου

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για δεύτερη φορά στήνει στον τοίχο Τούρκο αξιωματούχο και μάλιστα δημόσια. Tον Απρίλιο του 2021 ο Νίκος Δένδιας είχε αποστομώσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και μάλιστα επί τουρκικού εδάφους. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όχι μόνο είχε μασήσει τα λόγια του, αλλά έδωσε ηχηρές απαντήσεις σε μία προς μία τις προκλήσεις, τις αιτιάσεις και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, στα θέματα του Αιγαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των διεθνών συνθηκών και του μεταναστευτικού, προκαλώντας μάλιστα την ενόχληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Νίκος Δένδιας καθ΄ όλη τη διάρκεια του σκληρού μπρα ντε φερ με τον Τούρκο ομόλογό του δεν έχασε λεπτό την ψυχραιμία του, σε αντίθεση με τον Τσαβούσογλου που κάποια στιγμή και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη των πινγκ πονγκ των ανταπαντήσεων, το πρόσωπό του έδειχνε σκυθρωπό.

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ όχι μόνο απέδειξε τότε πως δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά στο τέλος για να ελαφρύνει το κλίμα που είχε βαρύνει επικίνδυνα είπε στον Τούρκο ομόλογό του: «Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό επεισόδιο» Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία - Τι συνέβη

Πληρωμένη απάντηση Δένδια σε Ερντογάν για την τουρκική προπαγάνδα