ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στις 19:00 στο Μόναχο

Συνάντηση Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στις 19:00 στο Μόναχο

Έντονη διπλωματική κινητικότητα από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) με την Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Kamala Harris, στο Μόναχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον πρωθυπουργό ωστόσο να εστιάζει παράλληλα στην τουρκική προκλητικότητα και στους κινδύνους ανάφλεξης της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας της αναθεωρητικής πολιτικής του καθεστώτος Ερντογάν.

Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κάμαλα Χάρις να επιβεβαιώνει τη στρατηγική σχέση Αθήνας - Ουάσινγκτον, μετά την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Η υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της MDCA είχε συνοδευτεί από την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Anthony Blinken προς τον πρωθυπουργό, όπου υπογραμμίζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Είναι προφανές πως οι ΗΠΑ επιλέγουν την Ελλάδα, ως μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες επενδύουν για το μέλλον, ενισχύοντας το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα, με συμβατική δέσμευση που θα ακολουθηθεί ανεξαρτήτως του ενοίκου του Λευκού Οίκου, καθώς είναι τουλάχιστον πενταετής η διάρκεια της συμφωνίας (MDCA).

Στο πλαίσο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει στην Καμάλα Χάρις την κρισιμότητα της κατάστασης στο Αιγαίο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ενδεχόμενης κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή. Άλλωστε, με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα εναντίον του Ελληνισμού, λόγω και έργω, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες από οποιονδήποτε συνομιλητή μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.