ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Καμάλα Χάρις - Τι συζητήθηκε

Μητσοτάκης Χάρις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Καμάλα Χάρις
Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Τι συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καμάλα Χάρις

Όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Συμφωνήσαμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία, που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε στην ίδια συνομιλία ότι «υπάρχει μεγάλη στήριξη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύεται ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και συζήτηση για το θέμα της ενίσχυσης των πηγών ενέργειας στην Ε.Ε.».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την κυρία Χάρις για την πρόθεσή του να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ακόμη, εξέτασαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που διανοίγονται μετά την πρόσφατη νέα τροποποίηση της (MDCA).

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.Επιπλέον, συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ουκρανική κρίση: Ολιγόλεπτη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όπου επιβεβαιώθηκε επίσης το θερμό κλίμα στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Συναντήσεις του Κ.Μητσοτάκη στο πλαίσιο των εργασιών της 58ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στην 58η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας, ο Πρωθυπουργός είχε κατά την πρώτη ημέρα εργασιών, χθες Παρασκευή, συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπεία της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον Γερουσιαστή Lindsey Graham.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία διετία, αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης του υψηλού επιπέδου συνεργασίας σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία και οι επενδύσεις.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία του σχήματος περιφερειακής συνεργασίας 3+1 -όπου συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ συν τις ΗΠΑ- για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, σημειώνοντας την ανάγκη ενίσχυσής του.

Εξέφρασε την επιθυμία ορισμένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα ως μέλη της διακοινοβουλευτικής επιτροπής του σχήματος 3+1 που προβλέπει ο Νόμος για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας, ο οποίος υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι νεότερες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Συναντήσεις με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός είχε επαφές με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, θα εμπεδώσει περαιτέρω τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε σύντομες συναντήσεις με τον νέο Πρωθυπουργό των Σκοπίων Dimitar Kovachevski, με τον οποίο είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία, και με την Πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani.

Συνάντηση με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας

Στο τέλος αυτού του κύκλου των επαφών του ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας, Friedrich Merz.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαίωσε τη βούληση για στενή συνεργασία με τα κόμματα της χριστιανοδημοκρατίας, υπό τη νέα τους ηγεσία, και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ εξέφρασε εκτίμηση για τις θετικές απόψεις που έχει διατυπώσει ο κ. Merz για ευρωπαϊκά θέματα και ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.

Συζητήθηκαν ακόμα οι προοπτικές των ελληνογερμανικών σχέσεων, ενώ ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε το συνομιλητή του για την ελληνική ενεργειακή πολιτική στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Markus Söder.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σε εξέλιξη η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Κάμαλα Χάρις

Ουκρανική κρίση: Ολιγόλεπτη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν