ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο τραπέζι ο ανασχηματισμός – Τα νέα δεδομένα και το timing

Στο τραπέζι ο ανασχηματισμός – Τα νέα δεδομένα και το timing

Εκλογές ή ανασχηματισμός; Με δεδομένο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε κάποιες εισηγήσεις που δεχόταν για πρόωρες κάλπες, επανέρχεται το σενάριο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανασχηματισμό το επόμενο διάστημα.

Οι τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έγιναν στις 31 Αυγούστου και από τότε τα δεδομένα ανατράπηκαν, καθώς λίγους μήνες μετά ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις, η άνοδος του πληθωρισμού και ο πόλεμος στην Ουκρανία που εκτίναξε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Όλα τα παραπάνω ανέτρεψαν την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, καθώς προέκυψαν άλλες ανάγκες και καινούρια δεδομένα.

Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται πιθανό εντός του Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε αναδιάταξη των δυνάμεων στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να επιτευχθεί μια επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την ανάταξη της οικονομίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων, όπως η ακρίβεια.

Στόχος θα είναι η πιο εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης και η διόρθωση κάποιων σημείων που προκάλεσαν «παραφωνίες» το προηγούμενο διάστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει που έχουν υπάρξει αστοχίες και ποια κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν καταφέρει να ανταπεξέλθουν στο έργο που τους είχε ανατεθεί και αυτό θα είναι το βασικό κριτήριο για τις όποιες αλλαγές προσώπων στα υπουργεία. Στο ερώτημα αν αυτός ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, την απάντηση θα τη δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι αυτός που θα επιλέξει το timing και το εύρος των αλλαγών.

Αμετακίνητοι θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Μάλιστα για τον Κυριάκο Πιερρακάκη, πληροφορίες τον θέλουν να μετακομίζει στο Μαξίμου με αναβαθμισμένο ρόλο.

Σχετικές ειδήσεις