ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πορεία του Τσίπρα προς τον λαό – Το Συνέδριο, οι δημοσκοπήσεις και στο βάθος κάλπες

Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
InTime / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Να ανατρέψει το παγιωμένο πολιτικό σκηνικό της τελευταίας τριετίας και να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά διεκδίκησης της πρώτης θέσης στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές κι αν πραγματοποιηθούν, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Για να το πετύχει αυτό, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως χρειάζεται να αναπτυχθεί μία καθημερινή επαφή με την κοινωνία, σε συνδυασμό με την κινητοποίηση των προοδευτικών πολιτών, που μπορεί να μην συμφωνούν σε όλα με την Κουμουνδούρου, όμως έχουν απογοητευτεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι δημοσκοπήσεις

Η αλήθεια είναι πως οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που είχαμε αύριο εκλογές. Αυτή η παγιωμένη δημοσκοπική διαφορά λίγο φαίνεται να απασχολεί τον Αλέξη Τσίπρα, που μοιάζει πεπεισμένος ότι μπορεί να ανατρέψει για ακόμα μία φορά τις προβλέψεις των εταιριών δημοσκοπήσεων.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Απριλίου του 2012, το πολιτικό σκηνικό ήταν κάτι παραπάνω από ρευστό. Οι δημοσκοπήσεις εκείνης της περιόδου δεν κατάφεραν να πιάσουν τον παλμό της κοινωνίας, καθώς καμία δεν κατέγραψε την εκρηκτική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα.

Η Ελλάδα του 2022, σίγουρα δεν έχει σχέση με εκείνη την ταραγμένη περίοδο. Ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο και το «άφθαρτο» από την εξουσία, κόμμα. Επομένως, οι συγκρίσεις ίσως και να είναι κάπως παρακινδυνευμένες.

Ωστόσο, πρόσωπα που έζησαν και το τότε και ζουν και το τώρα, βρίσκουν κοινά σημεία. Αρχικά, υποστηρίζουν, ότι υπήρχε μία οργή των πολιτών, όπως υπάρχει και σήμερα, η οποία δεν καταγράφονταν στις μετρήσεις κοινής γνώμης. Αντίθετα, γίνονταν εμφανέστατη κατά τη διάρκεια των περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα.

Η επαφή με την κοινωνία

Στο σήμερα, τα ίδια πρόσωπα τονίζουν ότι το πλάνο με την καθημερινή σχεδόν επαφή του αρχηγού τους με τους πολίτες, αποδίδει και με το παραπάνω. Και σίγουρα η εικόνα που σχηματίζουν στον δρόμο είναι εντελώς διαφορετική με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις αμφισβητούν.

Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι απόλυτα ικανοποιημένος με αυτή την τακτική ότι είναι και ο τέως πρωθυπουργός, καθώς η παρουσία του στην Αττική και στην περιφέρεια δεν περιορίζεται μόνο στην επικοινωνία με κομματικούς παράγοντες και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Συζητάει με τους περαστικούς, μπαίνει στα καταστήματα, ακούει την αγωνία των πολιτών χωρίς να παρεμβάλλονται τα κομματικά «φίλτρα» και έτσι έχει ο ίδιος πλήρη εικόνα για τα προβλήματα τους. Η κινητικότητα αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς πλησιάζει η ώρα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Συνέδριο

Η επαφή με την κοινωνία που δοκιμάζεται εξαιτίας της ακρίβειας, είναι η μία κίνηση που ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό παιχνίδι. Η άλλη είναι η ενεργοποίηση των προοδευτικών πολιτών, αλλά και μία κοινωνική συμμαχία που θα περιλαμβάνει τα στρώματα εκείνα του πληθυσμού που διαχρονικά πληρώνουν τις συνεχείς κρίσεις, δηλαδή τη λεγόμενη μεσαία τάξη, ακόμα και αν παραδοσιακά ανήκουν στη συντηρητική παράταξη.

Και αν για τους τελευταίους η «συμφωνία» μπορεί να γίνει αισθητή μόνο στις κάλπες, δεν ισχύει το ίδιο για τους πρώτους. Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείσει τους προοδευτικούς πολίτες, τη νεολαία, τις γυναίκες να συμπορευτούν με το κόμμα του, ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του. Και αυτό επιθυμεί να το πετύχει μέσα από τη νέα καμπάνια εγγραφής μελών.

Στο βάθος κάλπες

Όλες οι παραπάνω κινήσεις, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία σκοπεύουν να κινηθούν στην Κουμουνδούρου, στον δρόμο προς τις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως στόχο τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, με κορμό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις. Να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα το βράδυ των εκλογών, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν και το άθροισμα των προοδευτικών δυνάμεων να είναι μεγαλύτερο από εκείνο της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης.

Και μπορεί ο τέως πρωθυπουργός να έθεσε σε εκλογικό συναγερμό ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να προχωρήσει σύντομα σε εκλογικό αιφνιδιασμό, όμως κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει πότε τελικά θα γίνουν εκλογές.

Στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου υπάρχουν εκτιμήσεις, αλλά και πληροφορίες που αναφέρουν ότι είναι πιθανό το εκλογικό σενάριο για κάλπες εντός του 2022 να έχει ήδη καεί, εξαιτίας των προτεραιοτήτων που έχουν διάφορα εγχώριοι και διεθνείς εξωθεσμικοί παράγοντες.

Πάντως, αυτές οι πληροφορίες δεν αλλάζουν καθόλου τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δουλέψει τους μήνες που ακολουθούν σαν να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.