ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση στη Βουλή για την ακρίβεια – Μετωπική Μητσοτάκη με Τσίπρα για τα μέτρα στήριξης

Σύγκρουση στη Βουλή για την ακρίβεια – Μετωπική Μητσοτάκη με Τσίπρα για τα μέτρα στήριξης
INTIME

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συγκρούονται σήμερα στη Βουλή.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα.

«Η Ελλάδα είναι με την ελευθερία»

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε, η κατάσταση που διαμορφώνεται προσομοιάζει στην οικονομική κρίση του 2008 και έρχεται σε μια στιγμή όπου όλοι ανέμεναν ανάπτυξη μετά από δυο χρόνια πανδημίας. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «Στην Ουκρανία αντιμάχεται η Δημοκρατία με τον αυταρχισμό», υπογραμμίζοντας ότι «Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία».

«Είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής των συνόρων, όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει να γίνει ηγεμόνας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο, ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας.

«Να καταθέσουν μερίδιο των υπερκερδών οι εταιρίες ενέργειας»

«Οι εταιρίες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους», ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του πρωθυπουργού ο οποίος ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρξει κοινή αγορά και αποθήκευση φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ.

«Οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Θα πληρώσουν 354 εκατ. λιγότερα, σε σχέση με ότι πλήρωσαν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οκτώ στους δέκα θα δουν ως και 40% μειωμένο τον φόρο στα ακίνητα», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ενώ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να διευκρινίσει αν θα ψηφίσει τις μειώσεις.

«Η σημερινή παρέμβαση συνδυάζεται με τη μείωση 60 φόρων, εισφορών και επιβαρύνσεων. Πλαισιώνονται από το διπλό εγγυημένο εισόδημα του Δεκεμβρίου και από τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου 2022», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για μόνιμες παρεμβάσεις στην οικονομία. «Δυο είναι οι τρόποι να αμυνθεί κάθε νοικοκυριό στην ακρίβεια. Η αύξηση μισθών και η μείωση φόρων και εισφορών. Αυτός ο συνδυασμός διαπερνά την πολιτική μας», επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στην προσπάθεια μείωσης της επιβάρυνσης στους λογαριασμούς ενέργειας και ρεύματος. Παράλληλα αναφέρθηκε στη διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Απρίλιο, και στη μιάμιση δόση του επιδόματος παιδιού. «Περισσότερα από 3,2 εκατ. πολίτες θα ωφεληθούν από τις ρυθμίσεις», σχολίασε.

«Τα μέτρα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια. Είναι άδικο όταν πλήττονται όλοι, να έχουν ίδια προστασία και οι αδύναμοι και οι ισχυροί. Τα μέτρα είναι και υπεύθυνα. Κανένα μέτρο του σήμερα δεν επιτρέπεται να ναρκοθετεί το αύριο. Οι δημόσιοι πόροι πρέπει να κατανέμονται με τρόπο ώστε να διατηρούνται εφεδρείες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Υπόσχεστε μέτρα 17 δις κ. Τσίπρα τινάζοντας τα πάντα στον αέρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο, τονίζοντας προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ότι όλοι οι ηγέτες παγκοσμίως προσπαθούν να στηρίξουν την κοινωνία και να βρουν λύσεις.

«Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρίες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες – οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια της ομιλίας του.

«Θα επανέλθει η προσοχή μας στα κοιτάσματα φυσικού αερίου, δυτικά και νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο», σχολίασε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας τις αναφορές του στην ενέργεια.

«Δεν είμαι πρόθυμος, δεν είμαι διατεθειμένος να ρισκάρω την πορεία του τόπου για να φανώ πρόσκαιρα αρεστός. Μόνο με την αλήθεια, κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια, θα αφήσουμε πίσω μας τις δυσκολίες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το παρελθόν σας, σας καταδιώκει ως προς το αίτημα για εκλογές και ως προς τη φαντασίωση ότι υπάρχει μια μαγική λύση για όλα τα προβλήματα. Αυτά τα έχετε ξαναπεί. Έχετε δοκιμαστεί στην πράξη. Αφήστε κατά μέρος το αίτημα απελπισίας για εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας. Μην σπέρνετε την αβεβαιότητα. Μην ζητάτε εκλογές. Ξέρετε ότι δεν θα γίνουν και δεύτερον ξέρετε πώς όποτε και να γίνουν θα τις χάσετε», ανέφερε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Θα ζήσουμε περίοδο πολεμικής οικονομίας - Δεν καταλαβαίνετε τι γίνεται στην κοινωνία

«Ανησυχώ περισσότερο, όταν βλέπω εσάς να μην ανησυχείτε», ανέφερε για την κατάσταση στο μέτωπο της οικονομίας ο κ. Τσίπρας. «Έχετε μια λογική επικίνδυνη για μια περίοδο κρίσης», σημείωσε.

«Είναι ανεπαρκέστατες οι επιδοτήσεις. Σας ρωτάω ευθέως. Ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη – τώρα το ανακαλύψατε εμείς το λέμε από τον Σεπτέμβρη – να καταθέσουν μερίδιο. Οικειοθελώς θα καταθέσουν μερίδιο; Δεν νομοθετείτε εσείς; Δεν τα βλέπετε αυτά τόσους μήνες; Δεν είστε κυβερνήτης; Γιατί έχετε αφήσει και αφήνετε αλώβητο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας;», ανέφερε προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχετε το θράσος να μας λέτε ότι οφείλουν καταθέσουν μερίδιο. Πρώτη η ΔΕΗ οφείλει να καταθέσει μερίδιο και μετά οι άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είχαν το τετράμηνο της κρίσης υπερκέρδη 1,4 δις. ευρώ. Κι εσείς εδώ ρωτάτε πού θα βρείτε τα λεφτά και μιλάτε για λεφτόδεντρα. Αυτά είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη που λέει η Κομισιόν. Πρέπει να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει, στους καταναλωτές», ανέφερε με ιδιαίτερη ένταση ο κ. Τσίπρας.

«Δεν είναι ακρίβεια πολέμου, είναι ακρίβεια Μητσοτάκη»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ΔΕΗ των golden boys, των γαλάζιων παιδιών με τους παχυλούς μισθούς».

«Δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου, είναι η ακρίβεια που έχει την υπογραφή σας. Είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. Της ιδεοληψίας και των δεσμεύσεών σας απέναντι σε συμφέροντα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει σε βαθιές τομές έτσι ώστε να ρυθμιστούν οι τιμές στην ενέργεια, αναφέροντας πως «εσείς εδώ συνεχίζετε να το αρνείστε». «Αρνείστε τη φορολόγηση στα ουρανοκατέβατα κέρδη», σχολίασε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουμε κάνει τίποτα για όλα αυτά. Επιδοτούμε από το δημόσιο ταμείο την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών», πρόσθεσε.

«Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση ευθύνης και όχι από μια κυβέρνηση δικαιολογίας. Και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας υφίστανται πίεση. Οι δικαιολογίες πρέπει να τελειώσουν κάποια στιγμή. Και οι ανόμοιες συγκρίσεις. Συγκρίνετε κ. Μητσοτάκη τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα πάνω από το κεφάλι του και το τι κάνετε εσείς, με 37 εκατ. ευρώ και ρυθμισμένα χρέη. Είναι σαν να παίζεις σε δικό σας γήπεδο, με δικό σας διαιτητή. Ωραία μαγκιά. Μου κάνετε και κόλπα, αν θα ψηφίσω τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Προφανώς και θα τον ψηφίσω», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η χώρα διαθέτει τη χειρότερη κυβέρνηση, στη χειρότερη στιγμή. Μια κυβέρνηση που δεν είναι σε θέση ούτε καν να σκεφτεί τι ακριβώς χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Αυτό που εμείς ονομάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Ο βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι είσαστε προσκολλημένος στο αφήγημα του 2019. Μόνο που δεν είμαστε στο 2019 που υποσχεθήκατε να δώσετε μόνο στους έχοντες. Και σας πίστεψε μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. Είμαστε στο 2022 μετά την τραγωδία της πανδημίας και το κύμα της ακρίβειας. Η μεσαία τάξη θα πληρώσει ξανά το μάρμαρο. Οι αδύναμοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ευθύνης και όχι δικαιολογίας. Μια κυβέρνηση που δεν θα αφοσιωθεί στα συμφέροντα των ισχυρών. Ο τόπος θέλει κυβέρνηση που σε περίοδο πολεμικής οικονομίας τον λόγο έχει το κράτος που τόσο πολύ απεχθάνεστε», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης για να μην γίνει η Ελλάδα θύμα του τυφώνα της Ουκρανίας που έρχεται. Σε ό,τι μας αφορά, δεν ελπίζουμε και δεν προσδοκούμε ούτε ότι μπορείτε να κατανοήσετε το μέγεθος της κρίσης και τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μετατοπίσεις από τις ιδεοληψίες, ούτε ότι θα αλλάξετε ρότα. Για αυτό και είμαστε έτοιμοι και το δηλώνουμε διαρκώς ότι είμαστε έτοιμοι, να αναλάβουμε την ευθύνη και να οργανώσουμε τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα για να αποτρέψουμε τη μετατροπή της κρίσης σε κοινωνική τραγωδία».

«Μπορούμε και θέλουμε, το αποδείξαμε στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Δεν είστε κ. Μητσοτάκη ούτε ο πρώτος, ούτε ο μόνος που ηγείται της χώρας σε μια περίοδο προκλήσεων. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχετε προηγούμενο. Εσείς απέναντι στις προκλήσεις δεν αναζητάτε λύσεις, αλλά δικαιολογίες. Κρύβεστε πίσω από το μεγάλο διεθνές πρόβλημα. Αποδεικνύεστε επιταχυντής των κρίσεων στη χώρα μας. Οι πολίτες δεν εκλέγουν κυβερνήσεις για να του λένε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Με το καλημέρα πήρατε 1 δις. ευρώ από τους συνταξιούχους για να το δώσετε στα funds για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν κυβερνάτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, κυβερνάτε για αυτούς που στα δύσκολα βρίσκουν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν. Όμως, νομίζω ότι τα ψέματα τελειώνουν. Αν πάρετε τον λόγο κ. Μητσοτάκη, για δευτερομιλία, εμείς ζητάμε τις εκλογές. Αλήθεια, ποιος διακινεί στον δημόσιο διάλογο τις προθέσεις να ικανοποιήσετε το αίτημά μου και να πάμε σε εκλογές; Εμείς ή το Μέγαρο Μαξίμου; Ποιος διακινεί ότι έχετε πάρει την απόφαση να αυτοεξευτελιστείτε αλλάζοντας για δεύτερη φορά τον εκλογικό νόμο; Δεν το έχει κάνει άλλος πρωθυπουργός αυτό. Αν είστε τόσο υπεύθυνος κ. Μητσοτάκη, πάρτε μια θέση απέναντι στο ερώτημα. Θα φέρετε δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσα στην ίδια θητεία; Πόσο βαθιά απεγνωσμένος είστε και τα διαδίδετε αυτά, δήθεν για να πάρετε απαντήσεις; Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε. Εκλογικό νόμο που να ενισχύει το δεύτερο κόμμα δεν θα καταφέρετε να φέρετε. Μόνο κάντε γρήγορα, πριν οι ζημιές γίνουν ανεπίστρεπτες για την κοινωνία και τη χώρα. Εμείς είμαστε εδώ και σας περιμένουμε με ευθύνη απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό», ολοκλήρωσε την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Το 90% των υπερκερδών θα επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο με έκτακτη φορολογία

Κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας «ήρθατε ως πυροσβέστης για να σβήσετε τη φωτιά που βάλατε ο ίδιος. Αυτό είναι πρωτοφανές». Στη συνέχεια, μίλησε για τις διεθνείς κρίσεις και για αυτές που δημιουργούνται από εθνικές επιλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ, κάνοντας αναδρομή στην πρώτη εφαρμογή του από τον κ. Βενιζέλο και στις συνεχείς αυξήσεις κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναφέρατε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι δώρο στα «ρετιρέ». Το ερώτημα είναι γιατί την ψηφίζετε τελικά;», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Αναγκάζεστε να την υπερψηφίσετε γιατί ξέρετε ότι είναι μια σημαντική ανάσα για τα ασθενέστερα νοικοκυριά», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για «λαϊκίστικα πυροτεχνήματα».

Στο θέμα των υπερκερδών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «Το 90% των υπερκερδών θα επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο με έκτακτη φορολογία», ενώ σημείωσε πως δεν προκύπτουν για την ώρα τα ποσά που ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι τα νούμερα θα είναι τέτοια. Αρμόδια για τις δημοσιευμένες καταστάσεις του ’21 θα είναι οι ορκωτοί ελεγκτές».

«Σταματήστε, για τον Θεό κ. Τσίπρα, να επαναφέρετε τον δημόσιο διάλογο στο επίπεδο των Αγανακτισμένων. Ποιοι τα έλεγαν αυτά; Έξω εδώ από τη Βουλή όταν συναντήθηκαν οι δυο πλατείες, με χυδαία συνθήματα. Δεν είναι η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012. Ούτε εσείς, ο Τσίπρας του 2022 είστε ο Τσίπρας του 2012. Ο νέος, ο άφθαρτος. Έχετε δοκιμαστεί και ο ελληνικός λαός σας έχει απορρίψει», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο»

«Αφιερώνουμε πολύ χρόνο και πολλή σκέψη, για να σκεφτούμε ποιος είναι ο πιο σωστός και δίκαιος τρόπος να μοιράσουμε τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Ξέρουμε ότι πάντα κάποιοι θα είναι παραπονεμένοι καθώς λείπουν χρήματα από την αγορά. Τη στήριξή μας χρειάζεται ο πολίτης που δεν έχει χρήματα να περάσει τον μήνα. Ελάτε να εξηγήσετε γιατί από αυτό το περίσσευμα είστε διατεθειμένος να δαπανήσετε χρόνο και χρήματα, για αυτούς που σήμερα δεν έχουν προβλήματα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Διακρίνω μια μεγάλη αναταραχή για το ζήτημα των εκλογών. Σας λέω πως θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Αλλά αφού εσείς θα είστε πρώτο κόμμα, τις σας νοιάζει τόσο πολύ ο εκλογικός νόμος; Τις σας νοιάζει; Με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο θα γίνουν οι εκλογές αυτές και με τον νέο που ψηφίσαμε θα γίνουν οι επόμενες για να καλυφθείτε απόλυτα. Αυτή τη στιγμή, ο τρόπος με τον οποίο οδηγείτε τη χώρα σε διπλή εκλογική αναμέτρηση φέρει τη δική σας ευθύνη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα πρώτα και πάνω από όλα, είναι πολιτική σταθερότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Εσάς μπορεί να μαλλιάζει η γλώσσα σας να ζητάτε εκλογές, αλλά θα σας πω ακόμα μια φορά ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Λέτε ότι είμαστε σε πολεμική οικονομία και ζητάτε ταυτόχρονα εκλογές. Υπάρχει ενδεχόμενο να μπούμε σε περίοδο πολιτικής αστάθειας για δυο – τρεις μήνες, άραγε είναι υπεύθυνη αυτή η στάση; Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα σας επιστρέψει στα έδρανα που είστε σήμερα».

Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές για μια κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση

Αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, τον λόγο πήρε ξανά ο κ. Τσίπρας για σύντομη δευτερομιλία. «Σχετικά με το θέμα των εκλογών, δεν έχει νόημα αυτές τις στιγμές να κάνουμε τα «κοκκοράκια», αλλά επιτρέψτε μου. Όταν ο κ. Πέτσας βγαίνει σε τηλεοπτικούς σταθμούς και λέει την αλήθεια, ότι δεν θα πάμε σε εκλογές γιατί θα μας τιμωρήσει ο ελληνικός λαός, αυτή είναι η αλήθεια», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζητάμε εκλογές για να προκύψει μια κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Κάνετε την ανάγκη φιλότιμο. Εμείς με ευθύνη ζητάμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Σας εξήγησα γιατί. Σας λέμε σταματήστε τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο», πρόσθεσε.

«Το 2015 παραδώσατε μια χώρα, ο κ. Σαμαράς, χωρίς ευρώ για να πληρώσουμε τις συντάξεις. Η δική σας χρεωκοπία προκάλεσε την κρίση. Με τις πολιτικές των golden boys, των κουμπάρων, αφήσατε 9% πρωτογενές έλλειμα. Και τώρα κάνετε τα ίδια, σαν να μην πήρατε κανένα μάθημα. Και τα χρεώσατε όλα στον ΣΥΡΙΖΑ, λες και η ιστορία του τόπου ξεκινάει το 2015», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Ήσασταν ενεργός πολιτικός. Ο κ. Βενιζέλος άρχισε να φορολογεί την ακίνητη περιουσία αλλά τον φόρο αυτό τον εισαγάγατε εσείς το 2013. Δεν έκανα λάθος. Σημασία έχει να δούμε το μοντέλο που θα ακολουθήσουμε ως χώρα. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες στη χώρα. Στην Ευρώπη. Παγκοσμίως. Η Ευρώπη είναι κομμάτι της κρίσης. Δεν είναι η Ελλάδα το «μαύρο πρόβατο», είναι αλήθεια αυτό. Δεν είναι όμως το ίδιο για μια χώρα με μνημόνια επί οκτώ χρόνια», πρόσθεσε.

«Υπάρχει αισχροκέρδεια, υπάρχουν υπερκέρδη. Πρωταγωνιστής στο ράλι είναι η ΔΕΗ, που έχει χάσει το «Δ» από τον τίτλο της. Το δημόσιο δηλαδή. Θα μπορούσαμε κι εμείς να έχουμε έγνοια στο ταμπλό του χρηματιστηρίου αλλά προτιμήσαμε να έχουμε έγνοια να μην αυξηθεί ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

«Γιατί όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες βάζουν πλαφόν στα κέρδη και εσείς το αρνείστε;», απευθύνθηκε ξανά προς τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας.

ΔΕΙΤΕ LIVE: