ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Τον Μάιο τα σπουδαία – Η ελληνική επιμονή για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σύνοδος Κορυφής: Τον Μάιο τα σπουδαία – Η ελληνική επιμονή για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
Thierry Monasse/Getty Images

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Παρά τις εντάσεις και τις διαφωνίες που υπήρξαν στις Βρυξέλλες οι «27» κατέληξαν στο κείμενο των συμπερασμάτων για την ενέργεια. Τα επόμενα βήματα και η επιμονή της ελληνικής πλευράς για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Η στήριξη των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς θα περάσουν οι «27» τον δύσκολο κάβο της ενεργειακής κρίσης, ήταν το μείζον ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών τα προηγούμενα 24ωρα. Μια Σύνοδος που σημαδεύτηκε από αρκετές αντιπαραθέσεις, τον διχασμό Βορρά – Νότου και τις εντάσεις που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα την τελική συμφωνία για το κείμενο των συμπερασμάτων των εργασιών της.

Εν τέλει, οι «27» κατέληξαν στα πρώτα συμπεράσματα, όμως, το να πει κανείς πως λύθηκε το πρόβλημα της ενέργειας – κατ’ επέκταση και των τεράστιων ανατιμήσεων – θα είναι το λιγότερο άτοπο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραδέχθηκε πως το θέμα της ενέργειας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο, ωστόσο, συμφωνήθηκε να στηθεί ένας κοινός μηχανισμός για την προμήθεια φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει συνεργασία των «27» για να ληφθούν περαιτέρω μέτρα τα οποία θα είναι επωφελή.

Η επικεφαλής της Κομισιόν από την πλευρά της, εξήγησε πως «Τα ενεργειακά μίγματα των κρατών μελών είναι διαφορετικά αλλά θα πρέπει να έχουμε μια κοινή προσέγγιση. Θα χρησιμοποιήσουμε την κοινή διαπραγματευτική μας δύναμη. Επιπλέον πρέπει να διευρύνουμε το δίκτυο αγωγών μας αλλά και τους αποθηκευτικούς μας χώρους. Στόχος να έχουμε καλύψει 80% των αποθηκών φέτος και το 90% την επόμενη χρονιά».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει λύση για την αποδέσμευση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στις χώρες μέλη, κάτι που όμως ακόμα έχει αρκετό δρόμο. Η Κομισιόν, όπως εξήγησε η επικεφαλής της, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για αυτό τον Μάιο.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των «27»

Χρειάστηκε η χθεσινή (25/3) μαραθώνια συνεδρίαση, έτσι ώστε οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό ικανοποίησαν τα αιτήματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, καθώς και του Βελγίου, αλλά και αυτά της Ολλανδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πιο συγκεκριμένα, η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα αποφέρει μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος για τους καταναλωτές.

Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αυτό ήταν εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ.

«Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος» είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Βρυξέλλες.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο συμπερασμάτων 

Aξιολόγηση των μέτρων για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε επείγουσες αξιολογήσεις των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν διαταράσσουν την αγορά για άλλους.

Θα λάβει επίσης υπόψη τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων και τον βαθμό στον οποίο οι χώρες συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Σολτς: Η Κομισιόν θα εξετάσει το μέτρο επιβολής ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα επιβολής ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας μετά από μια εκτενή συζήτηση για το θέμα που έθεσε η Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες είναι σκεπτικές για παρεμβάσεις στην αγορά για την αντιμετώπσιη των υψηλών τιμών ενέργειας», είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Νωρίτερα, μια πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτάχθηκαν στις νότιες χώρες της ΕΕ σε μια «σκληρή» συζήτηση για το θέμα επιβολής ανώτατων τιμών.

Ωστόσο, ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου σε μια εθελοντική βάση, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Κοινές αγορές ενέργειας πρότεινε ο Μακρόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει καλύτερο έλεγχο στον ενεργειακό εφοδιασμό της και στην αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η αποσύνδεση μεταξύ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν ραγδαία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο»

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του διεθνούς δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία κάλεσε τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τεράστιες απώλειες ζωής και τραυματισμούς σε αμάχους», ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ των 27 εθνών σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Η Ρωσία στρέφει επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού και στοχεύει μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ανέφεραν.

Μακρόν: Κανένας λόγος να αποδεχτούμε τις απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη Γαλλία να αποδεχθεί το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει σε ρωσικά ρούβλια για το ρωσικό αέριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία θα επιδιώξει πληρωμές σε ρούβλια για αγορά φυσικού αερίου που πωλείται σε «μη φιλικές» χώρες, εγείροντας συναγερμό για μια πιθανή κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Μακρόν είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι «κείμενα δείχνουν ότι απαγορεύεται» να υπάρχουν τέτοιες απαιτήσεις για πληρωμές σε ρούβλια.

Η Πολωνία θα παρουσιάσει σχέδιο για απομάκρυνσή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Η Πολωνία θα παρουσιάσει ένα σχέδιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να απομακρυνθεί γρήγορα η χώρα από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χώρες όπως η Γερμανία χρειάζονται περισσότερη παρότρυνση για να απομακρυνθούν γρήγορα από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Ντράγκι: Η Κομισιόν θα συζητήσει με τα εμπλεκόμενα μέρη επιλογές για να χαλαρώσει η κρίση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιλογές για να χαλαρώσει η κρίση στην αγορά ενέργειας που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές φυσικού αερίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες διανομής και άλλους», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι 27 συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε απαίτηση από τη Ρωσία να λάβει πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της θα αντιπροσωπεύει παραβίαση της σύμβασης.

Μητσοτάκης: Συμφωνήσαμε για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στις οποίες επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.

«Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που υπήρξαν σήμερα καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα τα οποία είναι ικανοποιητικά, τα οποία θα τα λάβουν υπόψιν τους και οι αγορές», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο ΠΘ αναφέρθηκε εμμέσως και στη συμπεριφορά της Τουρκίας, λέγοντας: Κάποιες χώρες που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη δύση με το θέμα των κυρώσεων. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν την αποτελεσματικότητας τους».

Αναφορικά με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «θα είναι ευχής έργον εάν η Ρωσία αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική των επιθέσεων χωρίς καμία διάκριση με αθώα θύματα τη στριμώχνει ακόμη περισσότερο στη γωνία και κάνει ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη μιας εκεχειρίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα ανέφερε: Καταφέραμε και πετύχαμε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του ΕΣ μια ρητή αναφορά μια τιμή πλαφόν στο ΦΑ προκειμένου να συμπιέσουμε τις τιμές του ΦΑ Είναι μια πρόοδος σε σχέση με το σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε. Και θεωρώ σημαντικό ότι μια σειρά από φορείς της αγοράς εχουν ταχθεί υπέρ της λύσης.

Για το ρεύμα σημείωσε ότι η «ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το Μάιο θα καταθέσει προτάσεις για το πως θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση».