ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας θέλει να αναδείξει σε πυλώνα σταθερότητας τον ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας
Πρόταση για πολιτική και κοινωνική σταθερότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ
Intime

ΟΙ ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κατάσταση δεν δείχνει να οδηγείται σε εξομάλυνση και το λαϊκό εισόδημα -πιθανότατα- θα συνεχίσει να συρρικνώνεται εξαιτίας του πληθωρισμού

Αποφασισμένος να δείξει στους πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα εκείνο που μπορεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας μέσα σε ακόμα μία μεγάλη κρίση και να την οδηγήσει στο «ξέφωτο», με την κοινωνία όρθια και όχι κατεστραμμένη, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, που επενδύει στην κυβερνητική πρόταση σταθερότητας από τις πρώτες κιόλας εκλογές.

Το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα πολλά κυβερνητικά λάθη, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνει να ανακάμψει δημοσκοπικά, προκαλούσε μεγάλο προβληματισμό στα κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρότι άφηναν αιχμές εναντίον των εταιριών δημοσκοπήσεων, αναγνώριζαν ότι υπήρχε αδυναμία στο να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι στην πραγματικότητα, το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν μπορούσε να προσφέρει «ασφάλεια» στις παραγωγικές δυνάμεις τις χώρας – κάτι που έκανε για μεγάλο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έστω και αν δυσκόλευε τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Φαίνεται, όμως, πλέον, ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και το πολιτικό παιχνίδι να «γυρίσει» υπέρ της Κουμουνδούρου. Βασική αφορμή αποτελεί σαφώς η ακρίβεια. Όμως, στρατηγικά, την ανατροπή δείχνει ότι μπορεί να την πετύχει η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να «επενδύει» πολιτικά στην προοδευτική διακυβέρνηση, από την Κυριακή των εκλογών που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Σε μία εποχή που κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει στον πλανήτη, καθώς η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία έχει διαμορφώσει ένα άγνωστο και επικίνδυνο διεθνές τοπίο, ουδείς θα ήθελε η χώρα μας να μπλέξει σε μία περίοδο με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρώτοι από όλους, αυτό δεν το θέλουν οι άνθρωποι που κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας.

Με απλά λόγια, το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα σε συνεχόμενες εκλογές, ως ότου να κερδίσει την αυτοδυναμία, στην παρούσα φάση δεν μοιάζει θελκτικό. Αντίθετα, η προοπτική σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης, ακόμα και αν αυτή είναι συνεργασίας, δείχνει να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των παραγωγικών τάξεων, που το τελευταίο που θα ήθελαν είναι η πολιτική αναταραχή.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η κατάσταση δεν δείχνει να οδηγείται σε εξομάλυνση και το λαϊκό εισόδημα -πιθανότατα- θα συνεχίσει να συρρικνώνεται εξαιτίας του πληθωρισμού που το «ροκανίζει», δεν μπορεί να αποκλειστούν και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι η κοινωνική «ειρήνη» των τελευταίων ετών, κινδυνεύει. Το ερώτημα που τίθεται, είναι το ποιος μπορεί να διαφυλάξει καλύτερα την «κοινωνική ειρήνη». Μία κυβέρνηση που στηρίζει τα καρτέλ και είναι επιταχυντής της κρίσης, όπως κατ’ επανάληψη τονίζουν από την Κουμουνδούρου, ή μια κυβέρνηση η οποία θα προσπαθήσει με στοχευμένες πολιτικές να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης;

Σε αυτά ακριβώς τα σημεία φαίνεται πως προσπαθεί να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην πρόταση για πολιτική και κοινωνική σταθερότητα που έχει ρίξει εδώ και καιρό στο τραπέζι, την οποία και συζητάει σε δημόσιες και κατ’ ιδιάν συναντήσεις που πραγματοποιεί με όλους τους κοινωνικούς φορείς.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας ψήφισε για συνέδρους στον ΣΥΡΙΖΑ: Μαζί με την κοινωνία για τη μεγάλη ανατροπή και τη νίκη