ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Να μην αντιγράψουμε τις διαδικασίες των συστημικών κομμάτων για την εκλογή αρχηγού

Φίλης: Να μην αντιγράψουμε τις διαδικασίες των συστημικών κομμάτων για την εκλογή αρχηγού
Το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική σε μία σειρά από πολιτικές επιλογές του κόμματος
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σκληρή κριτική από τον βουλευτή και πρώην υπουργό Νίκο Φίλη

Από τον Νίκο Φίλη ήρθε η πρώτη σκληρή κριτική εναντίον της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα, ως προς το σκέλος των καταστατικών αλλαγών που προωθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος και όχι από το Συνέδριο, με τον πρώην υπουργό να τάσσεται κατά της «αντιγραφής» μοντέλων συστημικών κομμάτων που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά.

«Να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκειμένου με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό, που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό και στην εξουσία ως αυτοσκοπό», είπε ο Ν.Φίλης, απευθυνόμενος προς τους συνέδρους.

«Πόσο συνέβαλαν τα διορισμένα όργανα ή η κατάργηση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ; Μας βοήθησε ή μας έβλαψε η αμφισβήτηση της ανάγκης να υπάρχει η ΑΥΓΗ και το Κόκκινο; Γιατί η ραγδαία φθορά της ΝΔ δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός.

Το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική σε μία σειρά από πολιτικές επιλογές του κόμματος τη τελευταία τριετία, «ζητώντας να μην κυνηγήσουμε τη χίμαιρα ενός απροσδιόριστου κέντρου, που συμπιέζεται μάλιστα σε συνθήκες κρίσης. Να μην ενσωματωθούμε στην κανονικότητα της κρίσης, των υπερεξοπλισμών των RAFALE και των F35, των ιδιωτικοποιήσεων ακόμη και του δικού μας Μνημονίου, των επενδύσεων τύπου Ελληνικό ή Fraport, των ξεπερασμένων πολιτικών προτύπων του παλιού δικομματισμού».

Παράλληλα, σημείωσε ότι σε μια συγκυρία που η πολιτική αντιπαράθεση έχει όλο και πιο πολύ τον χαρακτήρα της σύγκρουσης των πολιτικών ιδεολογιών και των ισχυρών ταυτοτήτων, «εμείς δεν πρέπει να επιλέξουμε την αποϊδεολογικοποίηση και την ασπόνδυλη ταυτότητα. Θα το πληρώσει και η Αριστερά και η κοινωνία. Σε μια τέτοια προοπτική το Συνέδριό μας έχει ιστορικό καθήκον να πει ένα δυνατό ΟΧΙ!».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Φίλης συμφώνησε με μεγάλο μέρος της εισήγησης Τσίπρα για τη πολιτική συγκυρία και για τις στοχεύσεις του που θα πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τις κάλπες, ενώ επισήμανε ότι για να αποκτήσει το κόμμα τους νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία «οφείλουμε να μιλήσουμε καθαρά για τους μνημονιακούς καταναγκασμούς. Το συνέδριο είναι ο χώρος για την αναγκαία αυτοκριτική».

Διαβάστε επίσης:

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στις καταστατικές αλλαγές, στήριξη σε Τσίπρα