ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία από «Ομπρέλα» - Ζητούν εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το Συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία από «Ομπρέλα» - Ζητούν εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το Συνέδριο
Προτείνουν ο πρόεδρος να εκλέγεται από το Συνέδριο, όπως και η Κεντρική Επιτροπή.

Μέσω της τροπολογίας απορρίπτουν την πρόταση του αρχηγού τους

Τη δική τους τροπολογία – απάντηση στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του, καταθέτει η «Ομπρέλα», ζητώντας το Συνέδριο να συνεχίσει να εκλέγει τα όργανα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Αν η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο αποτελεί το μείζον ζήτημα της εσωκομματικής διαφωνίας ανάμεσα στους «προεδρικούς» και την «εσωκομματική μειοψηφία», η εισήγηση Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη κομματική βάση, αποτελεί για τους τελευταίους ακόμα ένα βήμα «σοσιαλδημοκρατικοποιήσης» του κόμματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κατάθεση τροπολογίας που θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Βίτσας για λογαριασμό της «Ομπρέλας», μέσω της οποίας απορρίπτουν την πρόταση του αρχηγού τους, ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Από την πλευρά τους προτείνουν ο πρόεδρος να εκλέγεται από το Συνέδριο, όπως και η Κεντρική Επιτροπή.

Το κείμενο υπογράφουν οι: Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Θοδωρής Δρίτσας, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Ράνια Σβήγκου, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Αναλυτικά το εισαγωγικό σημείωμα της τροπολογίας:

«Με το παρόν μας σημείωμα, οι υπογράφοντες/ουσες καταθέτουμε την πρό-ταση μας για τις διατάξεις του Καταστατικού του κόμματος, όπου ορίζεται ο τρόπος εκλογής του Προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Η πρόταση μας αυτή, προϊόν σκέψης και συνεργασίας σε συντροφικό πνεύμα, έχει ως στόχο να περιγράψει μια διαδικασία ανοιχτή, ενωτική, συμμετοχική και δημοκρατική. Επιδιώκει να προσδώσει στη διαδικασία τα εξής πλεονε-κτήματα:

Πρώτον, διατυπώνει με σαφήνεια ποιο είναι το θεμελιώδες όργανο του Κόμματος, από το οποίο όχι μόνο εκλέγεται ο Πρόεδρος και η Κεντρική Επι-τροπή, αλλά πράγμα ακόμα σημαντικότερο, απέναντι στο οποίο αυτά τα δύο όργανα λογοδοτούν: το Συνέδριο. Η επιδίωξη εδώ είναι να υπάρχει ένας θεσμός αφενός στιβαρός και ανθεκτικός, αφετέρου επαρκώς ανοικτός και συμμετοχικός τόσο για την εκλογή, όσο και για τη λογοδοσία. Η κεντρική ι-δέα είναι ότι η συμμετοχική δημοκρατία έχει νόημα όταν ασκείται πάνω σε έναν σκελετό που υποστηρίζει την κομματική λειτουργία και παρέχει θεσμικά αντίβαρα.

Δεύτερον, επιβεβαιώνει την κεντρική θέση του Κόμματος για έμπρακτη ισό-τητα των φύλων δια της ποσόστωσης 50% στην Κεντρική Επιτροπή.

Τρίτον, διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου όλων των Συνέδρων. Όλοι ψηφί-ζουν για όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Διασφαλίζει, επίσης, την αναλογικότητα στην εκπροσώπηση όλων των περιφερειών στην κεντρική Επιτροπή με κριτήριο τον αριθμό των μελών, αποφεύγοντας την υπερεκ-προσώπηση κάποιων».

Διαβάστε επίσης:

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στις καταστατικές αλλαγές, στήριξη σε Τσίπρα