ΠΟΛΙΤΙΚΗ

14ο Συνέδριο της ΝΔ: Με κοινωνική ατζέντα στα χέρια του ο Μητσοτάκης ανοίγει τις εργασίες

Κυριάκος Μητσοτάκης
Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
InTime / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Eν μέσω πολέμου, σφοδρού κύματος ανατιμήσεων, μεγάλης αγωνίας για το αύριο και έντονης εκλογολογίας, ξεκινά το απόγευμα το 14ο συνέδριο της ΝΔ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει στην φαρέτρα του τα νέα έκτακτα μέτρα και τις ελαφρύνσεις στις τιμές του ρεύματος

Το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, λόγω των διεθνών συγκυριών και των αστάθμητων παραγόντων που ταλανίζουν τη χώρα δεν έχει έναν κλειστό κομματικό χαρακτήρα και θα έλεγε κανείς ότι δεν έχει και περιθώρια για παλαιού τύπου κομματικές φιέστες εκτός κλίματος. Το συνέδριο της ΝΔ θα εστιάσει στην κοινωνική ατζέντα, σε όσα έγιναν και σκεπάζονται σε ένα βαθμό από τη συγκυρία, και σε όσα σχεδιάζει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση πριν από τη λήξη της θητείας της. Το βασικό σύνθημα θα είναι ότι η ΝΔ έχει δώσει εδώ και 3 χρόνια πολλά περισσότερα από όσα έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κρατήσει όρθια την κοινωνία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τα υποσχέθηκε, αλλά εμείς ότι λέμε το κάνουμε», αυτό θα είναι το θεματικό κέντρο των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα έχει απόψε το απόγευμα στην ομιλία του, ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του: «Αναστέλλω την ρήτρα αναπροσαρμογής, κόβω μαχαίρι τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και επιστρέφω χρήματα στον λαό».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επιδιώξει να μιλήσει μόνο σε ένα στενό κομματικό ακροατήριο, αλλά ότι απευθύνεται ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Στον απόηχο του επεισοδιακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (με σκληρές εσωτερικές κόντρες) και εν αναμονή της αντίστοιχης διαδικασίας του ΚΙΝΑΛ, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πείσει ότι εκείνος εκπροσωπεί την πραγματική πρόοδο, ότι έχει προτάσεις για τα προβλήματα των πολιτών και ότι εν τέλει διαθέτει την αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης, με κοινωνικό πρόσωπο και ρεαλισμό. Το βασικό μήνυμα θα είναι ότι «η ΝΔ είναι η αληθινή κοινωνική – προοδευτική παράταξη».

Προφανώς θα απαριθμήσει όλες τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το κυβερνητικό επιτελείο αρχής γενομένης από το ρεύμα, αλλά θα αναλύσει και τα κεφάλαια στα οποία επενδύει η κυβέρνηση όπως είναι η εργασία και η στέγη για τους νέους. Βασικά σημεία θα είναι η ανεργία που μειώθηκε τον Φεβρουάριο σε 12,8% (από 16,1% τον Φεβρουάριο του 2021), σημειώνοντας ρεκόρ 12ετίας, αλλά και η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που θα επιτρέψει τον έλεγχο του ωραρίου από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται πιο ισχυρή ως Ανεξάρτητη Αρχή όπως και ο ΟΑΕΔ που αλλάζει όνομα και αρμοδιότητες για να αποτελέσει ένα νέο πυλώνα υλοποίησης ενός φιλόδοξου προγράμματος για τη στέγη των νέων που ετοιμάζουν, με εντολή του πρωθυπουργού, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Στα πολιτικά φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ανάγκη αυτοδυναμίας, αφού όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποιος ορίζοντας συνεργασιών ούτε με το ΚΙΝΑΛ. Ο πρωθυπουργός θα συνδέσει την έννοια της αυτοδυναμίας με την φράση της «Αυτοδύναμης Ελλάδας». Βεβαίως ο στόχος του συνεδρίου θα είναι η εσωτερική συσπείρωση στο χώρο της ΝΔ, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο λεγόμενο κοινωνικό Κέντρο. Γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν χαρακτηριστικά ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν συνέδριο «ξεκαθαρίσματος» και στο ΚΙΝΑΛ κάνουν συνέδριο «ταυτότητας». «Στη ΝΔ θα κάνουμε συνέδριο συσπείρωσης σε τροχιά αυτοδυναμίας», όπως λέγουν χαρακτηριστικά. Στα αξιοσημείωτα του συνεδρίου είναι ότι το ένα τρίτο των συνέδρων έχει ηλικία κάτω των 35 ετών και τα αισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο για ανανέωση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής σε ποσοστά του 50%, αλλά και σε ισχυρή συμμετοχή/εκπροσώπηση γυναικών.