ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Τα μέτρα για το ρεύμα αφήνουν ανέγγιχτο ξανά τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας

Τσίπρας: Τα μέτρα για το ρεύμα αφήνουν ανέγγιχτο ξανά τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας
Παρέμβαση στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Παρέμβαση στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Για την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής μίλησε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και κάνοντας λόγο για μέτρα που δεν αγγίζουν για άλλη μια φορά την αισχροκέρδεια ενώ παράλληλα ζήτησε στοιχεία για τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας που θα φορολογηθούν στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ενσυναίσθησης κάνοντας λαίλαπα για τα νοικοκυριά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. «Δεν έχετε πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι βουλευτές σας καταλαβαίνουν, ήρθαν σε επαφή με τους πολίτες. Δεν είναι δυνατόν να κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε και δεν είναι δυνατόν να προσπαθείτε να κάνετε το μαύρο-άσπρο» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρέπει να είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που έχει κάνει επάγγελμα το διάγγελμα σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τα μέτρα που ανακοινώσατε αφήνουν ανέγγιχτο για άλλη μια φορά τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας και επιλέξατε έναν τρόπο που για άλλη μια φορά θα αποδειχθεί πλαστός ότι θα δώσετε αναδρομικα για τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Δεν έχετε καταλάβει ότι θα γυρίσει σε μπούμερανγκ για εσάς όταν θα περιμένει έστω 600 ευρώ στον λογαριασμό του Ιουνίου και θα δει 50 και 80 ευρώ. Δεν καλούμε σε ένα κίνημα δεν πληρώνω αλλά σας καλούμε να μην ονομάζετε τζαμπατζήδες όσους δεν έχουν τώρα να πληρώσουν».

«Καταθέτουμε μια τροπολογία και σας ζητούμε να την υπερψηφίσετε αν θέλετε να στηρίξετε μια κοινωνία που υποφέρει. Σταματήστε να κόβετε το ρεύμα σε ηλικιωμένους, ανάπηρους, σε οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τον κεφαλικό φόρο της ρήτρας αναπροσαρμογής. Προχωρήστε σε ουσιαστικά μέτρα για να παρέμβει το κράτος στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενεργοποιήστε τον αναπτυξιακό ρόλο της ΔΕΗ ώστε να μην λειτουργεί μόνο για την κερδοφορία της» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Αναμένουμε την κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης για να μην κόβεται το ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τις τρομακτικές ευθύνες που έχετε για την ενέργεια αλλά τα λέτε και μόνοι σας. Άκουσα τον κύριο Σαμαρά για τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό που θα πω σήμερα εγώ είναι ότι είναι αναγκαίο σε αυτή την κρίση να προστατεύσουμε τους ευάλωτους και την κοινωνική πλειοψηφία όσο περισσότερο μπορούμε» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας αναφορά στην κοινωνία των πολιτών όπως οι καταναλωτικές οργανώσεις που έχουν ήδη προσφύγει ή ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής κάνοντας λόγο για μια παράνομη κατά την εκτίμηση πολλών νομικών ρήτρας που οδηγεί σε διακοπές ρεύματος.

Με αφορμή το μέτρο για τη φορολόγηση των υπερεσοδων των παραγωγών ενέργειας ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε «πόσο είναι αυτό το υπερκέρδος των παραγωγών; Η ΡΑΕ διαρρέει δεξιά-αριστερά στοιχεία ενώ ο πρωθυπουργός της έχει δώσει εντολή να το κάνει. Πόσα είναι; 1 δισεκατομμύριο, 1,5 δισεκατομμύριο, 900 εκατομμύρια ευρώ; Και ξεκινάει το γαϊτανάκι να αφαιρέσουμε ζημιές και άλλα. Η έγνοια σας είναι μην τυχόν και φορολογήσετε αυτούς που έχουν αφαιμάξει τα νοικοκυριά».

«Ψάχνετε αλχημείες πώς τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ να γίνουν 900 εκατομμύρια και μετά 600. Σιγά μην φορολογήσει ο κ. Μητσοτάκης τους φίλους του που έχουν μπει στη ΔΕΗ ή τους ιδιώτες που κερδίζουν εκατομμύρια. Αυτή είναι η εκτίμησή μας, αποδείξτε ότι κάνουμε λάθος» συνέχισε την κριτική του ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε: .

«Θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες κάθε ιδεολογίας να αντισταθούν στη χυδαία εκμετάλλευση του μόχθου τους και την αισχροκέρδεια, στην ανοχή και τη συνενοχή της κυβέρνησης. Στη ρήτρα αναπροσαρμογής που εμείς την λέμε ρήτρα Μητσοτάκη να αντιτείνουν τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος γιατί όσο παραμένει η κυβέρνηση στην εξουσία τόσο δυσκολεύει η επόμενη ημέρα της ανοικοδόμησης».