ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Θρίαμβος των προεδρικών και οι «χαμηλές πτήσεις» της «Ομπρέλας»

Αλέξης Τσίπρας
Σε μία σαρωτική νίκη των λεγόμενων «προεδρικών» φαίνεται πως οδηγείται η ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
ΙΝΤΙΜΕ

Η βάση του κόμματος επιβράβευσε τα στελέχη που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα

Σε μία σαρωτική νίκη των λεγόμενων «προεδρικών» φαίνεται πως οδηγείται η ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Αττική, αλλά και στις άλλες περιφέρειες προηγούνται πρόσωπα από αυτή την ομάδα.

Μπορεί η Κουμουνδούρου να μην έχει δώσει μέχρι αυτή την ώρα τα επίσημα αποτελέσματα -αναμένονται νωρίς το πρωί– ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η βάση του κόμματος επιβράβευσε τα στελέχη που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα για τον μετασχηματισμό του κόμματος, φέρνοντας τα μπροστά από εκείνα της μειοψηφίας.

Γυναικεία υπόθεση

Η περιφέρεια Αττικής που θα εκπροσωπεί και το μισό όργανο, αφού θα έχει 150 μέλη στα 300 της νέας Κεντρικής Επιτροπής, ήταν γυναικεία υπόθεση. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και με μόλις τέσσερα εκλογικά τμήματα να μην έχουν δώσει τελικά αποτελέσματα, η Ρένα Δούρου προηγούνταν οριακά με 25 ψήφους της Έφης Αχτσιόγλου, στις προτιμήσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αν για την τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος ήταν λίγο, πολύ αναμενόμενο το ότι θα «σάρωνε», το πλασάρισμα της τέως περιφερειάρχη Αττικής θα μπορούσε να θεωρηθεί έκπληξη. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η βάση της Κουμουνδούρου αποφάσισε να στηρίξει ένα πρόσωπο που προηγούμενα χρόνια δέχθηκε τα σφοδρά «πυρά» της Νέας Δημοκρατίας και έχει ανοιχτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη – εκτιμώντας, προφανώς, ότι στοχοποιήθηκε.

Οι άνθρωποι του προέδρου

Το ίδιο ισχύει και με την περίπτωση του Νίκου Παππά, που βρίσκεται και εκείνος στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των μελών του κόμματος. Πολύ ψηλά βρίσκεται και ένα νέο πρόσωπο, ο δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας, που είναι γιος του δολοφονημένου από τον οννεδήτη Καλαμπόκα, Νίκου Τεμπονέρα.

Από εκεί και πέρα, στη δεκάδα βρίσκονται ο Χρήστος Σπίρτζης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τα παραπάνω αφορούν την Αττική. Η εικόνα είναι, πάντως, η ίδια και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς παντού τις πρωτιές τις καταλαμβάνουν πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εντάσσονται στο ευρύτερο «προεδρικό» στρατόπεδο.

Στην Κεντρική Μακεδονία πρώτη αναδείχθηκε η Θεοδώρα Τζάκρη και την ακολουθεί η Κατερίνα Νοτοπούλου. Στην Ήπειρο πρώτη είναι η Όλγα Γεροβασίλη, στη Δυτική Ελλάδα ο Θάνος Μωραϊτης, στη Στερεά Ελλάδα η Γιώτα Πούλου, με δεύτερο τον Γιάννη Σαρακιώτη, στη Πελοπόννησο ο Αλέξης Χαρίτσης, στην Κρήτη ο Παύλος Πολάκης, στο Βόρειο Αιγαίο ο Γιάννης Μπουρνούς και στο Νότιο Αιγαίο ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Χαμηλές πτήσεις» της Ομπρέλας

Την ίδια στιγμή, τα στελέχη που ανήκουν στην «Ομπρέλα», δεν βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των εσωκομματικών εκλογών. Εκτός δεκάδας φαίνεται πως έμειναν ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης και ακόμα πιο χαμηλά βρίσκονται οι Πάνος Σκουρλέτης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Κόμμα, κοινωνία, τοπική αυτοδιοίκηση – Η δύσκολη, αλλά απαραίτητη εξίσωση