ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή στρατηγικής από Τσίπρα στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
InTime / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Newsbomb.gr και στην Όλγα Τρέμη έχει προκαλέσει τεράστιες αναταράξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να κάνει φυγή προς τα εμπρός, χωρίς κανένα ίχνος εσωστρέφειας και περιδίνησης, αποτινάσσοντας από πάνω του τις οποιεσδήποτε αγκυλώσεις που κρατούν το κόμμα σε στεγανά και αντιλήψεις άλλων εποχών

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συνέντευξή του στο Newsbomb.gr φάνηκε ότι είναι αποφασισμένος να αλλάξει την στρατηγική των ισορροπιών που είχε έναντι των τάσεων στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, αφού όπως λένε στελέχη της αριστεράς δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να κινείται εν έτη 2022 με το μοτίβο και την στρατηγική του 2014 και του 2015. Οι συγκυρίες και οι εποχές είναι διαφορετικές και το κόμμα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και όχι συνεχή αυτομαστίγωμα. Από την εκλογική ήττα του 2019, είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε τόσο σίγουρος για το μέλλον του κόμματος του, για το που βρίσκεται και το πού θέλει να πάει. Είναι απολύτως ξεκάθαρος και άνοιξε τις πόρτες του κόμματος όχι μόνο για να μπουν νέα στελέχη, αλλά και για να φύγουν όσοι ενδεχομένως επιχειρούν με συνεχή γκρίνια και μιζέρια να βαστάνε πίσω το κόμμα. «Δεν αναγνωρίζω, δεν σκέφτομαι, δεν με απασχολεί η έννοια των ομάδων, των ομαδοποιήσεων και των τάσεων στον τρόπο που θα δουλέψουμε από εδώ και στο εξής. Οι τάσεις λοιπόν πρέπει να είναι ρεύματα ιδεών, πρέπει να αναδιατάσσονται, να μετασχηματίζονται, να ανασυνθέτονται. Όταν ένα κόμμα πλουραλιστικό, πλειοψηφίας και μειοψηφίας παίρνει όμως δημοκρατικά μια απόφαση, την επόμενη μέρα την απόφαση αυτή την υλοποιεί από τον πρώτο έως τον τελευταίο», τόνισε μιλώντας στην Όλγα Τρέμη εννοώντας ότι αυτά τα ζητήματα λύθηκαν στο συνέδριο και δεν μπορεί μετά από τόση ζύμωση και συζήτηση να εμφανίζονται πάλι μπροστά τα ίδια προβλήματα. Εξάλλου η στασιμότητα των δημοσκοπικών ευρημάτων και ειδικά των ποιοτικών χαρακτηριστικών που εμφανίζουν τους πολίτες να έχουν ένα έλλειμα εμπιστοσύνης προς την Κουμουνδούρου και να δηλώνουν πολλές φορές ότι τα πράγματα ίσως να ήταν χειρότερα με ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι που προβληματίζει έντονα τον πρόεδρο του κόμματος.

Αιχμές και για τους «προεδρικούς»

Εξίσου επικριτικός ήταν ο κ. Τσίπρας και για τους ονομαζόμενους «προεδρικούς», ορισμένοι εκ των οποίων χρησιμοποιούν το όνομά του επί… ματαίω. «Εκλέχθηκα σε αυτές τις εκλογές από την κάλπη και τη συμμετοχή 150.000 ανθρώπων εκ των οποίων οι 110.000 είναι νέα μέλη. Άρα δεν καταλαβαίνω τι νόημα και τι αξία έχει κάποιοι να συγκροτούν τάση, αυτοεπονομαζόμενοι ως προεδρικοί. Οι άλλοι τι είναι λοιπόν;», τόνισε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr. Ο κ. Τσίπρας δείχνει την πρόθεση να πάρει επάνω του – επικοινωνιακά – όλο το παιχνίδι των επικείμενων εκλογών, να εδραιώσει την αντίληψη εντός και εκτός Κουμουνδούρου ότι το κόμμα είναι ο ίδιος και να αποτινάξει από πάνω του το αποκαλούμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» το οποίο παραμένει ισχυρό και το οποίο παραπέμπει στις κακές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως η εξαγωγή συμπερασμάτων για το τι θα επακολουθήσει είναι παρακινδυνευμένη καθώς ουδείς γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν οι σκληροπυρηνικές φράξιες της Κουμουνδούρου. Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο το σενάριο βεβιασμένων αντιδράσεων. Οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά ζυμωμένες σε καταστάσεις κρίσεων και γνωρίζουν καλά το παιχνίδι της «παθητικής αντίδρασης» και της «ελεγχόμενης άμυνας».

Το «χτύπημα» σε Τσακαλώτο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον οποίο άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί και να ανήκει και στα… δεξιά του κόμματος. «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για μένα είναι ένας πολύ χρήσιμος συνεργάτης. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον θεωρώ συνεργάτη μου, ανεξάρτητα από το εάν ανήκει ή θα θελήσει να ανήκει σε μειοψηφίες, πλειοψηφίες, στο κέντρο, στην αριστερά, στη δεξιά του κόμματος, δεν με απασχολεί», είπε χαρακτηριστικά. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ο κ. Τσίπρας δίνει τεράστια σημασία σε όσους είναι υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος κάτι που για τον ίδιο αποτελεί και έναν παράγοντα αξιολόγησης των στελεχών του. «Η Ράνια Σβίγκου είναι η επιλογή, που μπορεί να συνδυάσει μια σειρά από στοιχεία όπως της ενότητας και της σύνθεσης. Ήταν μετριοπαθές στέλεχος πάντοτε της άποψης ότι πρέπει να είμαστε όχι εναντίον της διεύρυνσης, ποτέ δεν ήταν εναντίον της διεύρυνσης, αλλά ότι πρέπει να πάμε με πιο μικρά και προσεκτικά βήματα στις καταστατικές αλλαγές που κάναμε το προηγούμενο διάστημα».