ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το μήνυμα για τον καρκίνο του μαστού και τον φόβο μέσα από συνέντευξη της μητέρας του

Μητσοτάκης: Το μήνυμα για τον καρκίνο του μαστού και τον φόβο μέσα από συνέντευξη της μητέρας του
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στις γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού με τη «βοήθεια» της μητέρας του
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στις γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού με τη «βοήθεια» της μητέρας του

Μέσω μιας συνέντευξης που είχε παραχωρήσει το 1996 η μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μήνυμα τους στις γυναίκες για να ξεπεράσουν τον φόβο και να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών που ανακοινώθηκε σήμερα.

Αρχικά ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα» τονίζοντας πως πρόκειται για «ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που αξιοποιεί και δημόσιες και ιδιωτικές δομές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε, δε, ότι στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού υπάρχει μια υπερεκπροσώπηση γυναικών με χαμηλή εκπαίδευση και χαμηλά εισοδήματα.

Καλώντας τις γυναίκες να ξεπεράσουν τον φόβο της ασθένειας και του αγνώστου, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε συνέντευξη από το 1996 της μητέρας του, Μαρίκας, η οποία είχε ασθενήσει από καρκίνο του μαστού «όταν δεν τολμούσαμε να μιλήσουμε για καρκίνο του μαστού. Είχε πει μια κουβέντα που θέλω να τη διαβάσω: «Γιατί να το κρύψω, δεν φοβάμαι να το πω. Γιατί να τον κρύψουμε, μήπως έτσι τον καταργούμε;

Το βέβαιο είναι ότι αν φοβάσαι πεθαίνεις, γιατί ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος».
«Πρέπει να πείσουμε τις γυναίκες να μην φοβούνται. Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μια καταδίκη θανάτου» κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε την εκδήλωση και τον χαιρετισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το δημόσιο έχει στη διάθεσή του. «Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις. Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε καμπάνια επικοινωνίας που αφορά όλες τις Ελληνίδες. «Θέλουμε να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο. Η δημόσια υγεία, το πρόγραμμα "Σπύρος Δοξιάδης" δεν περιορίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Αφορά την ατομική μας συμπεριφορά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε όχι απλά περισσότερο αλλά και καλύτερα», πρόσθεσε.

«Με μικρές απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας μπορούμε να κάνουμε μεγάλη αλλαγή στην υγεία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Είπε επίσης ότι είναι αδιανόητο ότι έχουμε στη χώρα μας τόσο υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας: «Θα εμπλακώ προσωπικά σε αυτά τα προγράμματα. Μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη διαφορά. Όπως μπορούμε να εξαλείψουμε τον έναν καρκίνο ο οποίος είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού και αναφέρομαι στον καρκίνο του δέρματος»

Σχετικές ειδήσεις