ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σόιμπλε έχει ήσυχη τη συνείδησή του που κατέστρεψε την Ελλάδα

Ο Σόιμπλε έχει ήσυχη τη συνείδησή του που κατέστρεψε την Ελλάδα
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αμετανόητος και αδιόρθωτος ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει σε συνέντευξη στα «Νέα» πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του, γιατί το κίνητρό το ήταν να βοηθήσει και όχι να βλάψει τους Έλληνες

Πραγματικά απίστευτος τύπος. Ο αρχιτέκτονας του χάους, ο άνθρωπος που διέλυσε τη χώρα και δέσμευσε την δημόσια περιουσία της χώρας, κοιμάται ήσυχος τα βράδια και όχι μόνο μας κουνάει ακόμα το δάχτυλο, αλλά μας δίνει και συμβουλές.

Δεν είναι όλα καλά, αλλά πολλά έγιναν καλύτερα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στα Νέα, ενώ σημειώνει πως η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα.

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για το ότι η Ελλάδα βγαίνει και από την ενισχυμένη επιτήρηση της Κομισιόν τον ερχόμενο Αύγουστο, αφήνοντας οριστικά πίσω της την τραυματική δεκαετία της κρίσης χρέους, σχολίασε τα εξής: «Δεν συμμερίζομαι την ευφορία σας. Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών. Αλλά εκείνο που ισχύει είναι: Η Ελλάδα πέτυχε πολλά! Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της. Το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση, την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα, είναι πολύ βαρύ για τους Έλληνες πολίτες. Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση των Ελλήνων και όχι άλλων Ευρωπαίων».

Κανείς βέβαια δεν αντιλαμβάνεται τι εννοεί «Η δουλειά δεν πήγε χαμένη». Δουλειά εννοεί τα δυσθεώρητα χρέη που μας επέβαλε με το έτσι θέλω; Και από πού προκύπτει ότι η εσωτερική υποτίμηση ήταν απόφαση των Ελλήνων και όχι εκβιασμός των Ευρωπαίων;

Ο κ. Σόιμπλε εκτός από την ψυχρή θεώρηση των πραγμάτων διαθέτει άλλη μια ικανότητα: Να διαστρεβλώνει την Ιστορία και τα πραγματικά γεγονότα.

Σε σχέση με τα αίτια της ελληνικής κρίσης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρει τα εξής: «Το πρόβλημα ήταν ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης με λάθος προϋποθέσεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (σ.σ.: πρώην υπουργός Οικονομικών) το περιέγραψε επακριβώς. Αλλά στην Ελλάδα είπαν μετά ότι οι υπαίτιοι είναι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Μ’ αυτό πρέπει να ζήσει κανείς. Στην πραγματικότητα, πάντα ήθελα να βοηθήσω την Ελλάδα – και έχουμε βοηθήσει πολύ την Ελλάδα. Έχω καθαρή τη συνείδησή μου και πιστεύω ότι πολλοί στην Ελλάδα το έχουν αντιληφθεί. Στην Ευρωζώνη βρισκόμαστε τώρα ενώπιον νέων, μεγαλύτερων προκλήσεων και διαπίστωσα βεβαίως ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Αυτό δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα έπιασαν τόπο. Δεν είναι όλα καλά, αλλά πολλά έγιναν καλύτερα».

Ξεχνάει βέβαια ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου που μπήκαν στην ΟΝΕ με πλαστά στοιχεία όπως υπονοεί, συντηρούσαν επί δεκαετίες το γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που πούλαγε καταναλωτική πίστη. Αυτά μάλλον θα ξέχασε να του τα πει το δεξί χέρι του ΓΑΠ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου που μας έβαλε στα μνημόνια του χρέους σε ένα υπόγειο στο Νταβός...

Αν πάντως μετά από όσα συνέβησαν κοιμάται ήσυχος, με γεια του και χαρά του. Όλα εδώ πληρώνονται κάποια στιγμή....