ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς Fuel pass 3 και νέα επιταγή ακρίβειας δεν βγαίνει ο χειμώνας

Χωρίς Fuel pass 3 και νέα επιταγή ακρίβειας δεν βγαίνει ο χειμώνας

Tα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Οι τιμές του ρεύματος εκτοξεύονται στα ύψη και στην κυβέρνηση γράφουν και σβήνουν για να μπορέσουν να κρατήσουν όρθια την κοινωνία. Η ενεργειακή κρίση και η επισιτιστική ανασφάλεια δημιουργούν σύγχυση ακόμα και στο κυβερνητικό επιτελείο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ στον Κυριακάτικο Τύπο ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας αποκάλυψε ότι είναι πολύ πιθανόν να πάμε σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά, μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε αυτό το σενάριο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά θα είναι το ύστατο μέτρο που θα εξεταστεί.

«Βεβαίως, το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλα μας», τονίζει στην «Καθημερινής της Κυριακής» ο Κώστας Σκρέκας εξηγώντας ότι με τη στενότητα ενέργειας που υπάρχει στη διεθνή αγορά, ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή και στον εφοδιασμό και τις τιμές.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι είμαστε πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή στη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. « Ελλάδα από πλευράς διαθεσιμότητας ενεργειακών πηγών, επειδή είχε πάντα διαφοροποίηση στο LNG, προστατεύεται από την διαθεσιμότητα ενέργειας, όχι από τις τιμές» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας αντισταθμίζει τις δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων που προκαλεί η αύξηση στα καύσιμα, με την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Παρά την επιφανειακή ψυχραιμία, στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι δεν θα υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση και προσανατολίζονται σε νέα επιδόματα και επιταγές βοήθειας, τα οποία όμως θα εξαρτηθούν από το ύψος των εσόδων του τουρισμού και από τον δημοσιονομικό χώρο που ακόμα δεν είναι «καθαρός».

Έρχεται «χειμερινό» fuel pass 3

Πάνω σε αυτό τον καμβά η κυβέρνηση εξετάζει νέες παρεμβάσεις ετοιμάζει απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας που αναμένεται τον φετινό χειμώνα. Στο χειμερινό πακέτο βοήθειας που κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ μπαίνει νέα επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass 3 και επίδομα θέρμανσης. Προς το παρόν μιλάμε βέβαια για ασκήσεις επί χάρτου, αφού θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να εξετάσει όλα τα σενάρια για το νέο μείγμα παρεμβάσεων έναντι της ακρίβειας και θα πρέπει να αναμένει μέχρι τέλος Αυγούστου τα έσοδα από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των μέτρων στήριξης βρίσκεται η εκ νέου καταβολή έκτακτου βοηθήματος, μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας. Ένα νέο έκτακτο επίδομα, στο μοντέλο που δόθηκε το Πάσχα. Το ποσό εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 200 ευρώ κάτι που θα είναι συνάρτηση του αριθμού των δικαιούχων αλλά και των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Στόχος είναι σε πρώτη φάση να στηριχθούν με το ποσό των 200 ευρώ οι ευάλωτοι πολίτες και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας και σε δεύτερη φάση η οικονομική ενίσχυση, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ, αλλά να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Παράγοντες της κυβέρνησης εκτιμούν πως το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν και οι πόροι από το Ταμείο Μετάβασης.

Τέλη Αυγούστου η οριστικοποίηση του πακέτου

Οι ενισχύσεις που έχουν προϋπολογιστεί είναι στα 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα. Για το δεύτερο εξάμηνο είχαν προϋπολογιστεί 1,1 δισ. ευρώ δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ ήδη τον Αύγουστο δόθηκαν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια κάθε μήνα και της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, το οικονομικό επιτελείο – πάντα σε συνάρτηση με τις τιμές του φυσικού αερίου – προχωρά σε έναν σχεδιασμό που αφορά δύο περιόδους, με την πρώτη να είναι έως τα Χριστούγεννα.

Η δέσμη μέτρων του νέου «χειμερινού» πακέτου θα οριστικοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου και θα καθοριστούν με πολύ προσοχή οι λεπτομέρειες για το ύψος και το εύρος του. Εκτός από τη νέα επιταγή ακρίβειας, οι πληροφορίες αναφέρουν και για την χορήγηση ενός Fuel Pass 3, επέκταση δηλαδή του επιδόματος καυσίμων έως το τέλος του έτους. Επίσης, το επίδομα θέρμανσης θα ενισχυθεί και εξετάζεται αύξηση των κονδυλίων, και αναλόγως των περιθωρίων, η αύξηση των δικαιούχων.