ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Τι δεν «αγοράζει» ο Νίκος Ανδρουλάκης;

ΠΑΣΟΚ: Τι δεν «αγοράζει» ο Νίκος Ανδρουλάκης;
Ο Νίκος Ανδρουλάκης.
INTIME

Παρά το γεγονός ότι ήταν τραυματισμένος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν ακύρωσε την ομιλία του στο Ζάππειο για τα 48 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος, αλλά ήταν εξαιρετικά ενθουσιώδης και ταυτόχρονα επιθετικός προς τη ΝΔ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Ζάππειο έστειλε το μήνυμα της στρατηγικής που πρόκειται να ακολουθήσει μέχρι της εκλογές, αλλά και μετά από αυτές. Οι επιτελείς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι η στρατηγική του κόμματος θα κινηθεί στη γραμμή του «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», το οποίο «έχει ενισχυθεί από τις εξελίξεις». Συζητήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών γίνονται. Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Από το πόσο κοντά στην αυτοδυναμία θα είναι η ΝΔ, αλλά και από το ποσοστό που θα πετύχει η Χαριλάου Τρικούπη. Τότε θα φανεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει έδαφος για πρόταση «κυβέρνησης ειδικού σκοπού για δύο χρόνια» που συζητείται στο παρασκήνιο μεταξύ βουλευτών και στελεχών. Εδώ βέβαια υπάρχει μια σύγχυση διότι το ΠΑΣΟΚ λέει «ναι» σε συγκυβέρνηση χωρίς Τσίπρα και Μητσοτάκη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι» με ΝΔ ακόμα κι αν είναι άλλος εκτός του Μητσοτάκη.

Το βέβαιον είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης απορρίπτει τα διλήμματα που θέτει η ΝΔ και όπως λέει ο ίδιος: «Τα διλήμματα «Μητσοτάκης ή χάος» να τα πουλήσουν εκεί που τα αγοράζουν. Προσωπικά δεν τα αγοράζω» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μείνει ακυβέρνητη η χώρα». Είναι γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να ομιλούν και να αντιπολιτεύονται πλέον ως κόμμα εξουσίας και όχι ως τρίτο κόμμα-ουρά είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι κάτι που το πιστεύει και ο Ανδρουλάκη που από το Ζάππειο έστειλε μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει κυβέρνηση: «Η παράταξη στη νέα της πορεία έχει μια τεράστια ευθύνη. Να γίνει κυβέρνηση, να παράξει πλούτο για τον λαό, να τον διανέμει δίκαια και να ενισχύσει τους θεσμούς και τη δημοκρατία».

Οι αποστάσεις του ΠΑΣΟΚ από την Πειραιώς είναι ξεκάθαρες, το θολό σημείο είναι οι αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, όπως βεβαίως και το ζήτημα των δημοσίων παρεμβάσεων των πρώην προέδρων Γιώργου Παπανδρέου και Βαγγέλη Βενιζέλου οι οποίοι πολλές φορές δημιουργούν μια σύγχυση στη γραμμή που θέλει να προτάξει το κόμμα.

Η αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ στην… εξουσία

Παράλληλα δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία η ιστορική αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στον Ελευθέριο Βενιζέλο, μια αναφορά που ακουμπάει στο Κέντρο και στην Κεντροδεξιά… «Χάρη στον πρώτο μεγάλο ιδρυτή της Δημοκρατικής Παράταξης, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το έθνος κατάφερε να ξαναβρεί τον βηματισμό του. Αυτό έκανε πάντα η Δημοκρατική Παράταξη. Ένωνε τους Έλληνες απέναντι στον διχασμό της συντηρητικής παράταξης. Εξέφραζε με γνήσιο τρόπο τις αγωνίες και τις ελπίδες τους. Αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, εμπέδωσε με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το κοινωνικό κράτος. Ενίσχυσε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και ίδρυσε βέβαια το ΕΣΥ. Προχώρησε στον θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους μας, πρωτοπόρησε στην προστασία των δικαιωμάτων, και δεν δίστασε να αναλάβει το πολιτικό κόστος για την αποτροπή της χρεοκοπίας, τα δύσκολα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας, μετά τη δημοσιονομική λεηλασία της ΝΔ, με την κυβέρνηση του 2004 έως 2009». Να σημειώσουμε τέλος ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και μια έμμεση αναφορά (τον φωτογράφησε, αλλά δεν τον κατονόμασε) για τον Μπουχράν Μπαράν τον βουλευτή Ξάνθης του κόμματος. Ο κ. Ανδρουλάκης που χειρίζεται προσωπικά την περίπτωση του συγκεκριμένου βουλευτή δεν αποκάλυψε αν θα τον διαγράψει ή όχι από την Κ.Ο. όμως άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα τον συμπεριλάβει στα επόμενα ψηφοδέλτια. «Για τα εθνικά θέματα δεν δέχομαι να κουνούν το δάχτυλο στη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Την παράταξη που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που σχεδίασε το Ελσίνκι, που έδωσε προοπτική σε όλους τους Έλληνες της Θράκης και τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους. Είναι προφανές όμως ότι όποιος δεν σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, και εννοώ τη Συνθήκη της Λοζάνης, που σφυρηλάτησαν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, δεν θα έχει καμία θέση στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης».