ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αναποφάσιστοι του Κέντρου και οι κάλπες μετά το Πάσχα

Οι αναποφάσιστοι του Κέντρου και οι κάλπες μετά το Πάσχα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως εκτιμούν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές κερδισμένος στον μακρύ δρόμο προς της κάλπες θα είναι αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη και αυτός που θα πει τα λιγότερα ψέματα… Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί και γι’ αυτό ισχυρίζονται ότι από εδώ και πέρα θα κινηθούν με σοβαρότητα, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς πλειοδοσία υποσχέσεων.

Παρά την στροφή προς τα δεξιά που επιχείρησε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, το παιχνίδι στο χώρο του Κέντρου δεν έχει σταματήσει. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών – σε μεγάλο βαθμό – θα κριθεί από τους αναποφάσιστους που κινούνται στο χώρο του αποκαλούμενου Κέντρου. Γι’ αυτή την εκλογική δεξαμενή η ΝΔ επιλέγει την στρατηγική του επιθετικού πολιτικού mαrketing: «Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι χαμένη ψήφος», λένε στην γαλάζια παράταξη εννοώντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προαποφασίσει να βρεθεί την επόμενη των εκλογών χέρι – χέρι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έβαλε λοιπόν τον κ. Ανδρουλάκη στο ίδιο κάδρο με τον κ. Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε… φόντο πιθανού συνοδοιπόρου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, με όση… αρνητική ηχώ προκαλεί αυτό στη συνείδηση των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Χαριλάου Τρικούπη. «Πολλές φορές οι ψηφοφόροι του κ. Ανδρουλάκη είναι πιο μπροστά από τον ίδιο», σχολίασε ο πρωθυπουργός, σε μία ακόμα κίνηση προσέγγισης με τους κεντρώους ψηφοφόρους.

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την εμμονή του ΠΑΣΟΚ στην μονοθεματική αντιπολίτευση επί των υποκλοπών γι’ αυτό φρόντισε στην ΔΕΘ να κλείσει τα ζητήματα του εκλογικού νόμου, των πρόωρων εκλογών και του ανασχηματισμού μη αφήνοντας περιθώρια στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Χαριλάου Τρικούπη να διαμορφώσουν μια νέα πολιτική ατζέντα αντεπίθεσης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σενάριο του ανασχηματισμού θα πρέπει να το κρατάμε «ζεστό», παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης το απέκλεισε, υπό την έννοια ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις μικρές παρεμβάσεις αν το κυβερνητικό σχήμα παρουσιάσει αρρυθμίες ή παραφωνίες. Ο πρωθυπουργός δεν έχει την πολυτέλεια από εδώ και στο εξής να καλύψει λάθη στελεχών ή υπουργών που θα κοστίσουν πολιτικό λίπος στην κυβέρνηση.

Οι ημερομηνίες των εκλογών

Σε ό,τι αφορά στις εκλογές, πάντως, το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Απρίλιο και συγκεκριμένα την Κυριακή του Θωμά, στις 23 Απριλίου 2023. Να θυμίσουμε ότι φέτος το Πάσχα είναι αρκετά νωρίς στις 16 Απριλίου. Οι κάλπες λόγω της απλής αναλογικής που το πιθανότερο είναι να μην βγάλουν κυβέρνηση πλειοψηφίας αναμένεται να ξαναστηθούν 40 μέρες αργότερα, δηλαδή στις 28 Μαΐου ή τις 4 Ιουνίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ώστε να μην συμπέσουν και με τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Θεωρείται η πιο πιθανή ημερομηνία, μιας που θα πρόκειται για περίοδο που ούτως ή άλλως αρκετοί πολίτες θα βρίσκονται στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για τις διακοπές του Πάσχα.