ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Να αρθεί το απόρρητο για την παρακολούθηση μου - Κλειστά χαρτιά για τις συνεργασίες

Ανδρουλάκης: Να αρθεί το απόρρητο για την παρακολούθηση μου - Κλειστά χαρτιά για τις συνεργασίες
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ
Intime

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να προχωρήσει άμεσα στην άρση του απορρήτου στην ιστορία της παρακολούθησης του.

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά και το σύνολο της πολιτικής που ασκεί, εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Διεθνή Έκθεση της πόλης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να προχωρήσει άμεσα στην άρση του απορρήτου στην ιστορία της παρακολούθησης του, τονίζοντας πως είναι ο μοναδικός τρόπος να επιστρέψει η χώρα στην πολιτική ομαλότητα.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτημα του Newsbomb.gr, υποστήριξε ότι ο λόγος
που ο ίδιος πιστεύει ότι βρέθηκε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, ήταν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν θα επαναφέρει από το «παράθυρα» στην εξουσία ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε τον Αλέξη Τσίπρα, αποφεύγοντας, ωστόσο, να μπει στη συζήτηση για μελλοντικές πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες.

Τέλος, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, ενώ αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, μίλησε για την ανάγκη επιβολής εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα.

Παρακολούθηση

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Νίκος Ανδρουλάκης αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη ΔΕΘ, στο ζήτημα της παρακολούθησης του – άλλωστε δέχθηκε και πολλές ερωτήσεις επί του θέματος.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, αλλά πολιτικό, θεσμικό, που αγγίζει τα όρια της Δημοκρατίας, απαίτησε από τον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο της υπόθεσης του, έτσι ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός τους ακριβείς λόγους της παρακολούθησης του.

«Είναι όρος για να επιστρέψει η χώρα στην πολιτική ομαλότητα, να οδηγηθεί στις κάλπες με ηρεμία», τόνισε ο Ν.Ανδρουλάκης, που πάντως, υπονόησε ότι η κυβερνητική «πρόσκληση» για να ενημερωθεί ο ίδιος -παρανόμως- από την ΕΥΠ για τους λόγους της παρακολούθησης του είναι τυπικός, καθώς όπως τόνισε, όλοι ξέρουν για ποιους λόγους παρακολουθούνταν.

«Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ», είπε ορθά, κοφτά, αναφερόμενος στους λόγους που βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» της ΕΥΠ, απαντώντας σε ερώτημα του Newsbomb.gr και πως όλες οι άλλες διαρροές περί δήθεν σχέσεις του με ξένους παράγοντες, ήταν απαράδεκτη.

Για το τελευταίο, μάλιστα, -τις σχέσεις του με ξένους παράγοντες αμφιβόλου νομιμότητας- σημείωσε ότι άλλοι έχουν σχέσεις με περίεργους ξένους ολιγάρχες, «άλλοι τους τραπέζωναν», υπονοώντας τον πρωθυπουργό και την οικογένεια του.

Επίσης, έθεσε ακόμα έναν λόγο που απαιτεί να έρθουν όλα στο φως, άμεσα. Έτσι ώστε «να πάει ο ψηφοφόρος στην κάλπη γνωρίζοντας την αλήθεια. Δεν μπορεί να αφήνουν κάποιοι αιχμές για την αξιοπρέπεια μου τα τρολ της Νέας Δημοκρατίας. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το μεγάλο θέμα της χρήσης του παράνομου λογισμικού Pretador -το οποίο χαρακτήρισε «πυρηνικό όπλο»-, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο κ.Μητσοτάκης είναι αυτός που «εργαλοιοποιεί την υπόθεση» και όχι ο ίδιος. Αν και δεν θέλησε να τοποθετηθεί ανοιχτά για την πιθανότητα σύνδεσης του Μαξίμου με το Predator, σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται την υπόθεση, καθώς «αν υπάρξει οποιαδήποτε υπόνοια διασύνδεσης του με το λογισμικό, θα είναι το τέλος του στην Ευρώπη».

Μάλιστα, αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση αρνείται να έρθουν στην Εξεταστική Επιτροπή οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπλέκονται με αυτό, αφήνοντας αιχμές προσπάθεια προστασίας των ίδιων, αλλά ενδεχομένως και πολιτικών προσώπων.

Κλειστά χαρτιά για συμμαχίες

Ένα ακόμα θέμα που κέρδισε μεγάλο τμήμα από τη συνέντευξη Ανδρουλάκη, είναι το θέμα των πολιτικών συνεργασιών μετά τις εκλογές και εξαιτίας του συστήματος της απλής αναλογική, που μπορεί να προσφέρει συμμαχική κυβέρνηση.

Όπως είναι απολύτως λογικό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα με ποιον θα πάει και με ποιο κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί, μετεκλογικά. Αντίθετα, ζήτησε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως τόνισε, «θα υπάρξει σταθερότητα στη χώρα από την πρώτη Κυριακή, εφόσον είμαστε ισχυροί».

«Ας μη βιαζόμαστε να κάνουμε σενάρια συμμαχιών. Ας κρίνουν πρώτα οι πολίτες τα προγράμματα και το πολιτικό προσωπικό. Εμείς δεν φτιάξαμε σενάρια συνεργασιών, άλλοι το κάνουν. Ο κ.Μητσοτάκης, που λέει “ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ ο κ.Τσίπρας, έναν μήνα νωρίτερα, έλεγε το αντίθετο. Φτιάχνουν σενάρια για να μη δυναμώσει η δημοκρατική παράταξη», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης , συμπληρώνοντας πως «κλείνει τα αυτιά του σε αυτά και ζητάω από τον λαό να μας ψηφίσει».

Δεν θα τους φέρω από το παράθυρο

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «αν ο ελληνικός λαός αποδοκιμάσει Μητσοτάκη και Τσίπρα, δεν υπάρχει περίπτωση να τους βάλουμε από το παράθυρο. Τσίπρας και Μητσοτάκης συμφωνούν ότι όσο και να πέσουν τα κόμματα τους, ένας από τους δύο θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός».

Έθεσε, επίσης, το δικό του δίλημμα ενόψει των εκλογών -το οποίο προφανώς και συνδέεται με το ζήτημα των παρακολουθήσεων-, υποστηρίζοντας πως «ή θα πάμε σε δημοκρατική ανατροπή με ισχυρή τη δημοκρατική παράταξη ή δείξουμε ανοχή στα φαινόμενα αυταρχισμού».

Όσο για τις «τερατογενέσεις» στις οποίες αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, όταν μίλησε για την πιθανότητα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜΕΡΑ25-ΚΚΕ, τόνισε ότι τα μόνα «τέρατα» είναι εκείνοι που διακινούν αυτά τα σενάρια.

«Ένας πρωθυπουργός σε πανικό και σε αδιέξοδα, που κάνει αγωνιώδη αγώνα να κρατηθεί στην εξουσία, χρησιμοποιεί εκφράσεις που δεν αρμόζουν στον σύγχρονο πολιτικό λόγο. Είναι απαράδεκτο να μιλάει έτσι για κοινοβουλευτικά, δημοκρατικά κόμματα», τόνισε στη συνέχεια.

Όσο για τα σενάρια «αποστασίας» στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τροφοδοτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την κυβερνητική πλευρά, σε περίπτωση που χρειαστούν κάποιοι για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «ιστορικά μάθαμε τον όρο της αποστασίας. Ελπίζω να μην ξαναδούμε μετά τις υποκλοπές και αυτό το θέμα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα έχουμε την επιστροφή στις σκοτεινές στιγμές της συντηρητικής παράταξης».

Ακρίβεια

Για το θέμα της ακρίβειας, σημείωσε πως η χώρα θα μπορούσε να μην περάσει αυτά που πέρασε τώρα. «Με επιλογή Τσίπρα-Μητσοτάκη, κάνει απολιγνιτοποίηση. Το έκαναν συνειδητά. Ήθελαν να ενισχύσουν το λόμπι του φυσικού αερίου, που σήμερα δεν ακουμπάει κανείς. Μέσα στην κρίση, ο πρωθυπουργός αύξησε την εξάρτηση της χώρας κατά 25% από το φυσικό αέριο», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Υποστήριξε πως η χώρα πρέπει να πάει στην κατεύθυνση των ΑΠΕ, «όχι όμως ως επιχειρηματική προοπτική για πέντε μεγάλες εταιρίες, αλλά για να γίνει κτήμα όλων των πολιτών».

Για την ανακούφιση της κοινωνίας, πρότεινε πλαφόν στη λιανική ρεύματος, φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών στων εταιριών παραγωγής, αλλά και πολιτικές εξοικονόμησης – με άμεσα φορολογικά κίνητρα ή άλλες παρεμβάσεις για όσους θέλουν-, καθώς και μείωση φόρων στα καύσιμα.

Τουρκία

«Χρειάζεται άμεσα εμπάργκο όπλων των ευρωπαϊκών χωρών προς την Τουρκία. Δεν μπορεί να ενισχύει ένα καθεστώς που τρομοκρατεί τους γείτονες του. Είπε ποτέ κάτι ο Μητσοτάκης γι αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;», είπε για την επιθετική ρητορική και την προκλητικότητας της Άγκυρας.