ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ξορκίζει δεύτερες κάλπες, αποχή και Δεξιά -Άνοιγμα στους «ριγμένους» της διακυβέρνησής του

Ο Τσίπρας ξορκίζει δεύτερες κάλπες, αποχή και Δεξιά -Άνοιγμα στους «ριγμένους» της διακυβέρνησής του
INTIME NEWS

Να μην μετατραπεί η Κυριακή των εκλογών της απλής αναλογικής σε κάλπη χαλαρής ψήφου ζητάει από τους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας, που αρνείται ακόμα και να συζητήσει δημόσια το ενδεχόμενο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, θέλοντας πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Για να συμβεί αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να κινητοποιήσει τους νέους ανθρώπους, έτσι ώστε να πάνε να ψηφίσουν και να τιμωρήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις πολιτικές του, αλλά και να ρίξει «γέφυρες» με τους «ριγμένους» της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς, τους μικρομεσαίους και τους συνταξιούχους.

Νίκη από την πρώτη Κυριακή

Και μόνο το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, επομένως, για να σχηματιστεί κυβέρνηση χρειάζονται μετεκλογικές συνεργασίες, γεννά αυτόματα πολλά σενάρια. Τόσα πολλά, που οι πολιτικοί αρχηγοί που εμπλέκονται σε αυτά καλούνται να τα απορρίπτουν σε αρκετές περιπτώσεις.

Έτσι ακριβώς έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο τέως πρωθυπουργός δεν θέλησε καν να συζητήσει για το τι θα συμβεί αν οι εκλογές της απλής αναλογικής οδηγήσουν σε αδιέξοδο και η χώρα πάει σε νέα αναμέτρηση.

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, ο λόγος που ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται να μπει σε αυτή τη συζήτηση, είναι η βαθιά του πεποίθηση του ότι θα προκύψει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας τη νύχτα των πρώτων εκλογών. Τόσο δημόσια, όσο και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, με καθαρό προβάδισμα.

Με βάση αυτό, τα υπόλοιπα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως «προοδευτικά», θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα οδηγήσουν τη χώρα ξανά σε εκλογές, υπό τον κίνδυνο της παλινόρθωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ή θα σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία, συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση που θα έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι» στη χαλαρή ψήφο και την αποχή

Με την επιμονή που έδειξε στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τον σχηματισμό κυβέρνησης από την Κυριακή της απλής αναλογικής, ο Αλέξης Τσίπρα θέλησε να στείλει δύο σαφή μηνύματα προς το εκλογικό σώμα.

Ότι οι επόμενες εκλογές δεν είναι μια ημέρα για χαλαρή ψήφο, που δεν θα κρίνει τίποτα αφού θα ακολουθήσουν και οι δεύτερες, αλλά η «μητέρα των μαχών». Επομένως, οι πολίτες θα πρέπει να μιλήσουν εκείνη τη στιγμή.

Το δεύτερο μήνυμα είχε ως αποδέκτες τους νέους ανθρώπους, τους οποίους και κάλεσε να δώσουν μαζικά το παρών στις κάλπες, για να συμβάλουν και εκείνοι με τη σειρά τους στην «νέα Αλλαγή» που έχει ανάγκη η χώρα.

«Όχι» σε μεγάλο συνασπισμό

Όπως γράψαμε παραπάνω, τα μετεκλογικά σενάρια που διακινούνται είναι πολλά. Ένα εξ αυτών είναι και εκείνο του μεγάλου συνασπισμού. Δηλαδή ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με πρωθυπουργό τεχνοκράτη, η οποία θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ποτέ πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο, παρά μόνο αν η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με υπαρξιακά ζητήματα, τα οποία και ευτυχώς -όπως είπε- αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει.

Άνοιγμα στους «ριγμένους»

Την ίδια στιγμή, έγινε σαφές ότι ο μεγάλος στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι το να προσεγγίσει ξανά τα κοινωνικά στρώματα εκείνα που αδικήθηκαν κατά την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης του, τους συνταξιούχους και τη λεγόμενη «μεσαία τάξη».

Για τη δεύτερη κοινωνική ομάδα, τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσαρμόσει το πρόγραμμα του για την ενίσχυση τους.

Για τους δε συνταξιούχους, έγινε ξεκάθαρο από την απάντηση που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός στο Newsbomb.gr, ότι θα δώσει μεγάλη μάχη για να τους αποσπάσει από την επιρροή της Νέας Δημοκρατίας.

«Μετά τη μεσαία τάξη, η μεγαλύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη έγινε στους συνταξιούχους», σημείωσε ο τέως πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως μια κυβέρνηση του «θα δώσουμε τα αναδρομικά σε τρεις ετήσιες δόσεις, θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη και οι αυξήσεις που τώρα τάζει ο κ. Μητσοτάκης για την 1/1/2023 είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως θα παραμείνουν».

Σχετικές ειδήσεις