ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Από την αυτοδυναμία στην συγκυβέρνηση, μια ζαριά δρόμος

Εκλογές: Από την αυτοδυναμία στην συγκυβέρνηση, μια ζαριά δρόμος
ΙΝΤΙΜΕ

Η ΝΔ θα κινηθεί στη λογική όλα ή τίποτα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ηγηθεί κυβέρνηση «ηττημένων» από την 1η Κυριακή και το ΠΑΣΟΚ περιμένει να δει που θα κάτσει η μπίλια των αποτελεσμάτων της πρώτης κάλπης για να διαμορφώσει τη στρατηγική του στις επαναληπτικές.

Σε σπαζοκεφαλιά για γερά νεύρα εξελίσσεται η στρατηγική των τριών κομμάτων στο δρόμο για τις εκλογές του 2023. Η επιμονή του Μητσοτάκη στο «όλα ή τίποτα», η 2η Κυριακή του Τσίπρα και τα κλειστά χαρτιά του Ανδρουλάκη. Ξεκινώντας από το κυβερνών κόμμα, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται για ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr θα κινηθεί στην λογική «ή αυτοδύναμος ή τίποτα». Όπως έχει συμβεί και με άλλες διαρροές προς τον Τύπο, στο τέλος ο πρωθυπουργός τα διαψεύδει όλα. Το ίδιο έγινε και με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και με τον ανασχηματισμό, αλλά και με την συζήτηση αλλαγής του εκλογικού νόμου. Τα ζητήματα «φούσκωναν», δημιουργούσαν ένα συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον και στο τέλος έβγαινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα διέψευδε κατηγορηματικά. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το σενάριο που διακινείται για συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο και την ελληνική λύση. Άλλωστε, από όλες τις μετά του Αυγούστου δημοσκοπήσεις δεν προκύπτει ότι η ΝΔ χάνει υπολογίσιμα ποσοστά από τα δεξιά της δεξιάς της.

«Καθαρή αυτοδυναμία ή περιπέτειες και 3η κάλπη»

Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, τούτο δεν σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης δεν θα παίξει μπάλα στα δεξιά του γηπέδου. Κέντρο και δεξιά θα παιχτεί όλο το παιχνίδι, ενώ ήδη η συσπείρωση της ΝΔ κινείται σε καλά επίπεδα. Τα ποσοστά που χάνει προς το ΠΑΣΟΚ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι περίπου ίδια με αυτά που εισέρχονται με την γαλάζια παράταξη. Σε ότι αφορά το ζήτημα της πρώτης Κυριακής φαίνεται πως η υπόθεση «σχηματισμός κυβέρνησης» είναι χαμένη για όλους. Με την απλή αναλογική ουδείς μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Όμως για τη ΝΔ η 1η Κυριακή είναι κομβικής σημασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταβάλει τεράστια προσπάθεια για να πείσει το εκλογικό σώμα ότι είναι λάθος η χαλαρή ψήφος της πρώτης Κυριακής. Η ΝΔ χρειάζεται να πατήσει ένα ποσοστό κοντά στο 35% για να μπορέσει τη 2η Κυριακή να εκτιναχθεί άνω του 37,5% και να επέλθει η πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Το μεσοδιάστημα μεταξύ 1ης και 2ης Κυριακής θα διογκωθεί το δίλημμα «η όλα ή τίποτα», δηλαδή «καθαρή αυτοδυναμία ή αλλιώς πάμε σε περιπέτειες 3ης κάλπης». Μπορεί το δίλημμα να φαντάζει υπερβολικό αλλά είναι πέρα για πέρα αληθές υπό την έννοια ότι η χώρα θα μπει σε μια μακρά και αχαρτογράφητη περίοδο ακυβερνησίας με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τόπο. Αυτό το τελευταίο δεν το θέλει κανείς, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Όχι σε κυβέρνηση ηττημένων»

Στην Κουμουνδούρου βλέποντας ότι η πρώτη Κυριακή θα είναι εξόχως δύσκολη για κυβέρνηση προοδευτικής συμμαχίας και θέλοντας να αποφύγει την επανάληψη του μεγάλου λάθους του «αναγκαίου κακού με τους ΑΝ.ΕΛ.», αλλάζει στρατηγική και λέει ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε μια «κυβέρνηση ηττημένων». Αφήνει να εννοηθεί ότι την 2η Κυριακή που θα είναι πρώτος θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε καμία περίπτωση ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να επαναληφθεί το λάθος (λόγω βιασύνης) που έγινε με τον Πάνο Καμμένο.

Κλειστά χαρτιά στο ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ τέλος κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για τον εκλογικό τους πήχη, ειδικά για την πρώτη Κυριακή. Αν η Χαριλάου Τρικούπη είναι πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ τότε η διαπραγματευτική ισχύ του Νίκου Ανδρουλάκη θα είναι τεράστια. Αν όχι, τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά για το ποιο δρόμο θα ακολουθήσει το Κίνημα. Και εδώ υπάρχει τεράστιος φόβος από το παρελθόν. Η συγκυβέρνηση «Σαμαρά – Βενιζέλου» στοίχισε αρκετά στο ΠΑΣΟΚ όπως στοίχισε στον ΣΥΡΙΖΑ η συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο. Πρακτικά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αυτοδυναμία Μητσοτάκη συμφέρει περισσότερο από όλους το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του επιβίωση και αυτονομία. Οποιοδήποτε άλλο σενάριο συνεργασίας είτε με την Πειραιώς, είτε με την Κουμουνδούρου θα συμπιέσει μετεκλογικά την Χαριλάου Τρικούπη. Μεταξύ αστείου και σοβαρού στο ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να προσεύχονται να βγει αυτοδύναμος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη δεύτερη Κυριακή πάντως και εφόσον δεν υπάρχει αυτοδυναμία, το ισχυρότερο σενάριο είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης να ζητήσει συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων. Με ποιον πρωθυπουργό είναι άγνωστο. Όμως εδώ που φτάσαμε δεν έχει επιλογή να πάει ή με τον έναν ή με τον άλλον. Άλλωστε η τριπλή συγκυβέρνηση που θα προτείνει θα είναι ένα επιχείρημα – άλλοθι για τον κ. Ανδρουλάκη: «Εγώ τους πρότεινα μια σοβαρή λύση και αρνήθηκαν λόγω κομματικών ιδεοληψιών. Έβαλαν την δίψα τους για πρωθυπουργία πάνω από την σωτηρία της χώρας». Αυτό θα ισχυριστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για το σενάριο της 3ης κάλπης δεν υπάρχουν ούτε προγνώσεις, ούτε προβλέψεις. Οιαδήποτε σκέψη είναι χαοτική και ανάγεται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας…