ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. για το φυσικό αέριο

Ελληνική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. για το φυσικό αέριο
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Ενεργειακή κρίση: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με επιστολή του στα αρμόδια πρόσωπα της ΕΕ κατέθεσε την πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενόψει του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, απέστειλε επιστολή στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans, και την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson, στην οποία καταθέτει πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκρέκας στην επιστολή του, προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 €/ θερμική MWh που προτείνει να επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο θα αξιοποιούνται:

  • Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.
  • Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινο υδρογόνο και βιομεθάνιο.
  • Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, λόγω των προσπαθειών τους για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
  • Για την επέκταση και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές.
  • Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν εφαρμοστεί ειδικό τέλος 10 €/ θερμική MWh που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα εισπράττεται ετησίως ποσό ύψους 9 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε., με βάση την κατανάλωση του 2021.

Τα έσοδα των 9 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 80 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετείται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς.

Η επιστολή του Κώστα Σκρέκα