ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβολισμοί και άγχος στο πρώτο υπουργικό

Συμβολισμοί και άγχος στο πρώτο υπουργικό

Οι έντονοι συμβολισμοί των βασικών κατευθύνσεων της υπηρεσιακής κυβέρνησης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος κατά την συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού την περασμένη εβδομάδα δεν κατάφεραν να «διασκεδάσουν» την έκδηλη αμηχανία των υπηρεσιακών υπουργών.

Οι περισσότεροι έδειχναν τρακαρισμένοι και αιφνιδιασμένοι, προσπαθούσαν όχι μόνο να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των νέων τους καθηκόντων αλλά και να εξοικειωθούν με τους άγνωστους για τους περισσότερους διαδρόμους της Βουλής.

Ο κ. Πικραμμένος, πιάνοντας των ασθενή σφυγμό των υπουργών του επιχείρησε να τους επαναφέρει στην τάξη. Ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να «οδηγήσουμε τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι» έδωσε το στίγμα του «οδικού χάρτη» των 30 ημερών ως την 17η Ιουνίου όταν και θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Πέραν τούτων, επισήμανε ότι η επιλογή των προσώπων για τις υπουργικές θέσεις δεν έγινε τυχαία, λέγοντας ότι «Η επιλογή σας έγινε με βάση την ικανότητα, την προσφορά και το ήθος σας. Πρέπει να δώσουμε παράδειγμα ήθους γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος», ενώ ζήτησε λίγα λόγια και πολλή δουλειά, με «ευαισθησία και συναίσθηση των προβλημάτων».

Επιπροσθέτως, ο κ. Πικραμμένος ξεκαθάρισε ότι η λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος θα είναι απολύτως προσηλωμένη στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Υπό αυτά τα δεδομένα, πρωθυπουργός και υπουργοί αποφάσισαν δίχως δεύτερη σκέψη να παραιτηθούν από την αποζημίωση που δικαιούνται ως μέλη της κυβέρνησης, να μην δεχθούν τις κρατικές λιμουζίνες και να περιοριστούν μόνο στα απαραίτητα ταξίδια αλλά και στις απαραίτητες δημόσιες εμφανίσεις.

Εξήγησε ότι μπορεί να αποτελούν υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά «έχουμε να διαδραματίσουμε και ουσιαστικό ρόλο στα πλαίσια του Συντάγματος και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει», ενώ για την προώθηση του νομοθετικού έργου είπε ότι «κάποια από τα μέτρα μπορούμε να τα ξανασυζητήσουμε».

Όσον αφορά στους υπουργούς, αρχικά τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς ζητώντας να ενταθούν οι προσπάθειες σε θέματα εσόδων και δαπανών και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ακολούθησε ο υπουργός Εργασίας κ. Αντώνης Ρουπακιώτης που ανέφερε πως «Πρέπει η κυβέρνηση με τις πολιτικές της να αποπυρακτώσει την ένταση», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αντώνης Μανιτάκης, ζήτησε να υπάρχει καλός συντονισμός, κυρίως με το υπουργείο Οικονομικών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Πικραμμένος δε θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Πέτρος Μολυβιάτης και Άμυνας, κ. Φράγκουλης Φράγκος.

Αντίθετα, θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 23 Μαΐου, στις Βρυξέλλες για την ανάπτυξη.