ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Οικονόμου: Βρισκόμαστε κοντά στην οριστική λύση του προβλήματος των συντάξεων

Γιάννης Οικονόμου: Βρισκόμαστε κοντά στην οριστική λύση του προβλήματος των συντάξεων
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προχωρά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απαντήσεις γύρω από τα ζητήματα της επικαιρότητας αναμένεται να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας και οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο, ενώ παράλληλα θα σχολιαστούν το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα και η ενεργειακή κρίση.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση:

Ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε:

Ο πρωθυπουργός με επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με παρεμβάσεις στα συμβούλια κορυφής επιμένει σε 4 πράγματα. Στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στον ανασχεδιασμό του μοντέλου τιμολόγησης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου, στην ανάπτυξη κοινών πολιτικών στην προμήθεια και αποθήκευση της ενέργειας και στην ανάγκη στήριξης των κοινωνιών και των επιχειρήσεων.

Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας, 15 χώρες-μέλη της ΕΕ με κοινή επιστολή τους στην Ευρωπαία Επίτροπο να υποβάλει πρόταση στο αυριανό έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας που θα υιοθετήσει την ελληνική πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ακόμη ότι ενόψει του αυριανού έκτακτου συμβουλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας με επιστολή του στην Ευρωπαϊκη Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Οι πόροι θα προέρχονται από ένα ειδικό τέλος στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας και θα αξιοποιούνται για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και για την τροποποίηση των υποδομών για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Συντάξεις

Το μείζον αυτό πρόβλημα αντιμετωπίζεται και βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική του λύση. Συγκεκριμένα έχει ήδη εκδοθεί το 97% των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων. Πέντε τέως ταμεία και 10 διευθύνσεις του ΕΦΚΑ μηδένισαν τις εκκρεμότητές τους. Για τα έτη 2016-2019 οι εκκρεμότητες έχουν μηδενιστεί, ενώ για το 2020 έχει εκδοθεί το 97% των αιτήσεων και για το 2021 το 91% των αιτήσεων. Το 2022, το πρώτο 8μηνο, εκδόθηκαν 188.000 νέες συντάξεις, δηλαδή 25.000 περισσότερες από το 2020.

Ψηφιακά ΚΕΠΑ και Πύλη Αναπηρίας

Ένα ακόμη εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με αναπηρία έγινε αυτές τις ημέρες, καθώς μπήκαν σε εφαρμογή τα ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και η ψηφιακή πλατφόρμα Εθνική Πύλη Αναπηρίας.

Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που βάζει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας. Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, από την αίτηση μέχρι και την πιστοποίηση της αναπηρίας και δεν θα χρειάζεται παρά μόνο μία επίσκεψη για τη γνωμάτευση των γιατρών.

Πανεπιστήμια

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μάχεται ανυποχώρητα για την ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια να βελτιώνουν συνεχώς τη θέση τους στις διεθνείς κατατάξεις. Μέρος των πρωτοβουλιών αφορά και το ζήτημα της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την αντιμετώπιση των όποιων εστιών ανομίας υπάρχουν στα ΑΕΙ. Τα πανεπιστήμιά μας δεν θα αποτελούν ούτε ορμητήρια, ούτε καταφύγια και άσυλα παρανομίας. Η κυβέρνηση συγκρότησε ειδικό σώμα για τη φύλαξη στα πανεπιστήμια. Επίσης, έσπασε πολλά αποστήματα χρόνιων καταλήψεων και εστιών παρανομίας.

Έχουμε ένα άρτιο σχέδιο και τη βούληση να αποκαταστήσουμε πλήρως την ακαδημαϊκή τάξη και ασφάλεια. Σε συνέχεια του τερματισμού των καταλήψεων και την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ, η αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση εστιών εγκληματικότητας.

Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου εξαρθρώθηκαν τρεις εγκληματικές ομάδες, τα μέλη των οποίων έκαναν ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικά.

Ερώτηση Newsbomb

Σχετικά με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε σε ερώτηση του Νewsbomb ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από λίγο προχώρησε σε άλλη μια εμπρηστική δήλωση κατά της χώρας μας λέγοντας ότι ο στρατός που μεταφέρουμε στα νησιά είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα. Τι απαντάτε; Μέσα σε αυτό το κρεσέντο των προκλήσεων ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τα διεθνή φόρα;

Παρακολουθούμε συνεχώς αυτό τον τουρκικό ρητορικό παροξυσμό που έχει φτάσει σε επίπεδο υστερίας πια. Έχει προφανή στόχο να μας κάνει να χάσουμε την ψυχραιμία μας και να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας. Τίποτα από αυτά δεν θα γίνει. Η χώρα ούτε τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται. Η στρατηγική μας είναι σταθερή. Διευρύνουμε την απήχηση των απόψεών μας και αποδομούμε τις ανυπόστατες κατηγορίες και τις ανακρίβειες της απέναντι πλευράς. Μεριμνούμε ώστε να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση. Η χώρα έχει βαρύνουσα πολιτική ισχύ. Το να επικαλείται η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο όταν απειλεί την Ελλάδα με casus belli και έχει καταστρατηγήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της απέναντι στις μειονότητες, είναι αυταπόδεικτο ποσο αδιέξοδη είναι αυτή η λογική. Η Ελλάδα ψύχραιμα, σταθερά και ανυποχώρητα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και έχει την ικανότητα και στο διπλωματικό πεδίο και στο πεδίο να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.