ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, η γεωγραφία δεν αλλάζει - Το νέο μήνυμα στην Τουρκία

Κ. Μητσοτάκης: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, η γεωγραφία δεν αλλάζει - Το νέο μήνυμα στην Τουρκία
Ομιλία του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Eurokinissi

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στην Τουρκία όσο και στη Ρωσία, μέσα από την ομιλία που απηύθυνε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην επέτειο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σήμερα (4/10) κλείνει 48 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Δεν θα υπήρχε καλύτερη ημέρα για τη συνεδρίασή μας από τη σημερινή. Την επέτειο της Νέας Δημοκρατίας. Δηλώνουμε την πίστη μας στη Δημοκρατία και την τιμούμε με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών, αναδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση μας με την κοινωνία. Θα υπηρετούμε πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, όπως σημείωνε και η διακήρυξη της 4ης Οκτωβρίου του 1974, με την υπογραφή του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά και στοχεύουν ψηλά. Η 48χρονη ΝΔ εκφράζει στις μέρες μας το κοινωνικό ρεύμα όπου ο πατριωτισμός της ευθύνης συναντά τον εκσυγχρονισμό της προόδου.

Έχουμε πάντα ακέραια 4 θεμέλια. Την προστασία της πατρίδας, την ανοιχτή και παραγωγική οικονομία, την δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία και την εθνική ενότητα.

Παρά τις αντιξοότητες η πατρίδας μας προχωρά μπροστά. Σήμερα, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη στην Ευρώπη και στη μείωση της ανεργίας. Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις.

Απευθυνόμενος στα μέλη της ΝΔ είπε: «Από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι τα μέσα του 2022 επεξεργαστήκατε και ψηφίσατε 330 νομοσχέδια. Σταθήκατε στο ύψος των απαιτήσεων που έχουν οι πολίτες αλλά και η παράταξη. Σας ευχαριστώ από καρδιάς.»

mitsotakis

Ενεργειακή κρίση

Πυξίδα μας το Διεθνές Δίκαιο και η Δημοκρατία. Γι' αυτό και στην Ουκρανία συμπαραστεκόμαστε στον αμυνόμενο. Οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές. Παράλληλα, οικοδομούμε ισχυρά αναχώματα απέναντι στην προσπάθεια της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο και την εισαγόμενη ακρίβεια σε μοχλό αποσταθεροποίησης των κοινωνιών.

Η πολιτεία δαπανά ήδη τεράστια ποσά για να περιορίσει τις αυξήσεις. Έχουμε ανακτήσει από τον μηχανισμό υπερκερδών πάνω από 2,5 δισ. τους τελευταίους 3 μήνες, που μας επιτρέπει να κρατάμε σε λογικά επίπεδα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κανένας μηχανισμός όμως δεν μπορεί να καλύψει πλήρως ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό, απλά λέει ψέματα.

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που εισηγούνται μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου και να αποσυνδέεται από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν μπορούν να σταθούν επιχειρήματα υπέρ του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού. Όταν οι αγορές δεν λειτουργούν σωστά, τον λόγο πρέπει να τον έχει η πολιτεία.

Είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω ξανά σε 2 μέρες στην Πράγα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών.

Ό,τι και να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σχέδιο στήριξης της κοινωνίας θα συνεχιστεί.

Τουρκικές προκλήσεις

Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, οπλισμένοι με το Διεθνές Δίκαιο και τα επιχειρήματά μας, με τα οποία συμφωνεί και η παγκόσμια κοινότητα. Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι ένοπλες δυνάμεις και οι ισχυροί μας σύμμαχοι. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο.

Θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Αν κάτι με κάνει αισιόδοξο είναι ότι το δηλητήριο της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει τελικά στους λαούς. Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι, που θέλουν να ζουν και να προκόβουν ειρηνικά. Ξέρουν ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της.

Ξέρουν ότι συνθήκες είναι για να τηρούνται. Ξέρουν ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα. Η Ελλάδα περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης.

Μέτρα στήριξης

Σε λίγο 1,5 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις κοντά στο 7%. Από 1η Γενάρη καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Την 1η Μαΐου το 2023 θα γίνει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και εκλογές

Να εξηγήσουμε την πηγή των προβλημάτων, πείθοντας ότι σε εξωγενείς κρίσεις δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και ότι η λύση είναι στην αλήθεια και στην ενότητα.

Έχουμε απέναντί μας μια αξιωματική αντιπολίτευση που ζώντας στη σκιά του δικού της καταστροφικού παρελθόντος, καταστροφολογεί ακόμα και σήμερα για τα πάντα. Κατασκευάζει απώλειες από τον κορoνοϊο επινοεί ανύπαρκτες διακοπές στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Καταγγέλλει παραβίαση τάχα του ασύλου όταν η αστυνομία συλλαμβάνει συμμορίες που δρούσαν μέσα σε φοιτητικές εστίες. Πουλάει δηλαδή σε φθηνή τιμή ακριβά ψέματα, υποσχόμενη στους πάντες τα πάντα

Άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει χωρίς να ντρέπεται πως αν είχε τη δυνατότητα να μοιράσει 50 δις θα έβγαινε πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθεί αυτή είναι η μορφή του πιο χυδαίου του πιο κυνικού παλαιοκομματισμού που έχει καταδικαστεί πιά ανεπιστρεπτί από τους Έλληνες πολίτες.

«Το εθνικό σκάφος απαιτεί ισχυρό τιμόνι και δοκιμασμένο πλήρωμα. Σηκώνουμε το γάντι και λέμε ισχυρό εθνικό σκάφος σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και δυνατή Νέα Δημοκρατία στην διακυβέρνηση της χώρας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως στις εκλογές του 2023 «η πρώτη κάλπη έχει το βάρος της τελικής κάλπης και θα αποτελέσει το θεμέλιο των επιλογών για το αύριο».

Μετρό

Την Δευτέρα εγκαινιάζουμε τους τρεις νέους σταθμούς του μετρό στον Πειραιά. Συνεχίζουμε να πορευόμαστε με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια.