ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για την τραγωδία σε Κύθηρα και Μυτιλήνη: Τεράστιες οι ευθύνες των τουρκικών αρχών

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo Γιάννη Οικονόμου
O Γιάννης Οικονόμου
Intime news / Φωτογραφία αρχείου

«Δεν φεύγουν μόνα τους τα σκάφη από τα τουρκικά παράλια» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου σχετικά με την τραγωδία σε Κύθηρα και Μυτιλήνη, ρίχνοντας ξεκάθαρα την ευθύνη στις τουρκικές αρχές.

«Εκφράζω τη θλίψη μας για τα τραγικά συμβάντα στις θάλασσές μας. Οι ελληνικές αρχές υπό αντίξοες συνθήκες διέσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους στις θάλασσες.

Οι πλημμέλειες της Τουρκίας οδηγούν νομοτελειακά σε τραγωδίες. Παρά τις προσπάθειες των αρχών θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ότι επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο» ανέφερε στην εισηγητική του ομιλία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν ξέρω αν συνδέεται με τη Σύνοδο στην Πράγα. Δεν φεύγουν από μόνα τους τα σκάφη από τα τουρκικά παράλια. Αυτό που έγινε από τους διακινητές ισοδυναμεί με εγκληματική ενέργεια. Σκάφη χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Τεράστιες ευθύνες, δεν είμαστε αφελείς, τεράστιες ευθύνες των τουρκικών αρχών για την τραγωδία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτώμενος για το αν πιστεύει ότι πρόκειται για προβοκάτσια της τουρκικής πλευράς ενόψει της Συνόδου της Πράγας.

Σχετικά με το βίντεο που δημοσίευσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως έχει απαντήσει ο ίδιος ο Νότης Μηταράκης, ενώ συμπλήρωσε: «Το σημαντικό είναι πως η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Κάνει τα στραβά μάτια, υποκινεί, όπως έχουν πει και άνθρωποι που έχουν διασωθεί. Πολλές φορές υποκινεί την πολύ επικίνδυνη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα παράλιά της. Γεγονός που οδηγεί νομοτελειακά σε τραγωδίες. Διασώζουν ανθρώπους οι ελληνικές αρχές, αλλά δεν μπορούν να διασώσουν τους πάντες. Η εργαλειοποίηση πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές. Και χθες το Λιμενικό έσωσε ζωές, όμως όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τέτοιες τραγωδίες».

Ερωτώμενος σχετικά με την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς λόγω των πολεμικών απειλών της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνει: «Απαντάμε με την αυτοπεποίθηση ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και σε επίπεδο αποτροπής και σε διπλωματικό. Η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας δεν μπορούν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα όσο και αν επαναλαμβάνονται».

Σχετικές ειδήσεις

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo Γιάννη Οικονόμου

Οικονόμου για Τουρκία: Κάθε φορά που λέμε ότι «έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους» μας διαψεύδουν

Οικονόμου: Η Ελλάδα δεύτερη μεταξύ των κρατών της ΕΕ με τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρισμού