ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ανησυχία ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά: Το ΝΑΤΟ, ο «γλωσσάς» Ερντογάν και τα 6 κυβερνητικά μίλια

Η ανησυχία ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά: Το ΝΑΤΟ, ο «γλωσσάς» Ερντογάν και τα 6 κυβερνητικά μίλια

Οι παρεμβάσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ξεκάθαρα πως στην Κουμουνδούρου ανησυχούν πραγματικά για τα σχέδια της Άγκυρας

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Αλέξης Τσίπρας ασχολήθηκε -σχεδόν- μονοθεματικά με τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, εμφανίστηκε να ζητάει από την κυβέρνηση να απαντήσει δυναμικά στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, ενώ απαίτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει πραγματικά την Ελλάδα και να αφήσει τις δηλώσεις κατανόησης στην άκρη.

Οι παρεμβάσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ξεκάθαρα πως στην Κουμουνδούρου ανησυχούν πραγματικά για τα σχέδια της Άγκυρας. Την ανησυχία τους εντείνουν και οι χειρισμοί της κυβέρνησης, καθώς όπως σημειώνουν οι συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να ενδιαφέρεται περισσότερο για το φαίνεσθαι παρά για την ουσία της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας.

Τα κυβερνητικά 6 μίλια

Τόσο κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όσο και στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποίησε με ευρωπαίους αξιωματούχους κατά την παραμονή του στην Πράγα, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε μόνο στην προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, να του αποδώσει - εμμέσως, πλην σαφώς- μειωμένα «πατριωτικά αντανακλαστικά».

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε τις αιχμές εναντίον της κυβέρνησης, αυτό δεν σημαίνει ότι στην Κουμουνδούρου συμφωνούν με τον τρόπο που ασκεί εξωτερική πολιτική.

Αρχικά, θεωρούν αδιανόητο το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εδώ και δυόμιση χρόνια, αρνείται να προφέρει τη λέξη «κυρώσεις» για την Τουρκία, προς τους εταίρους μας.

Ακόμα και σήμερα που η Άγκυρα έχει οξύνει την ρητορική της, απειλώντας καθημερινά τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός δεν ζητάει από τους ευρωπαίους να τραβήξουν στην πράξη το «αυτί» του Ταγίπ Ερντογάν.

Πόσο δε μάλλον, τη στιγμή που η γειτονική χώρα αμφισβητεί έμπρακτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας με τις παράνομες τουρκολιβυκές Συμφωνίες, που βασίζονται στην παράνομη τουρκολιβυκή Συμφωνία για την ΑΟΖ.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, δεν έχουν ξεχάσει τη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη την εποχή που το «Ούρους Ρέιτς» βόλταρε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ότι «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση αποτελεί η παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από το τουρκικό ερευνητικό, δηλαδή στα έξι μίλια από τις ελληνικές ακτές.
Θεωρούν, μάλιστα, ότι αυτή η δήλωση στην πραγματικότητα αποθράσυνε την Τουρκία, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει ακόμα και στην κωμική αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.

Η «μεγάλη γλώσσα» του Ερντογάν

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η Άγκυρα απειλεί καθημερινά και ανοιχτά την Ελλάδα. Εκείνος που «σέρνει τον χορό» των προκλήσεων, είναι ο ίδιος ο τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερνογάν.

Συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν στο Newsbomb.gr πως γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι ο Ερντογάν είναι «γλωσσάς». Το έζησαν, άλλωστε, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, όταν και προσπάθησε να στήσει σόου μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, πριν λάβει τις κατάλληλες απαντήσεις από τους Αλέξη Τσίπρα και Προκόπη Παυλόπουλο.

Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι τότε, η Νέα Δημοκρατία, ως αντιπολίτευση, δεν είχε δείξει και ιδιαίτερα εθνική στάση, καθώς ούτε λίγο, ούτε πολύ, επέκρινε τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση τους.

Παράλληλα, στελέχη της δήλωναν τότε δημόσια πως για το θέμα των 8 αξιωματικών του τουρκικού στρατού που ζητούσαν άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το 2016, πιστεύουν τον τούρκο Πρόεδρο και όχι τον έλληνα πρωθυπουργό.

Κλείνοντας αυτή την παρένθεση για τη στάση της ΝΔ και επανερχόμενα στον Ερντογάν, τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν ότι δεν καταλαβαίνει ούτε από δηλώσεις συμπαράστασης, ούτε από κατευναστικές κουβέντες.

Μαζεύεται μόνο από πράξεις που δείχνουν αποφασιστικότητα. Όπως έγινε το 2018, όταν η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού απέναντι στο τουρκικό ερευνητικό, όχι στα 6.5 μίλια, αλλά στις εσχατιές των 12, αναγκάζοντας το να αποσυρθεί.

Αυτός είναι ο λόγος που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει δυναμική απάντηση από την ελληνική πλευρά, με την εδώ και τώρα επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης, έτσι ώστε να «θρυμματίσει» τη τουρκολιβυκή Συμφωνία, άμεσα.

Το «ουδέτερο» ΝΑΤΟ

Ένα ακόμα σημείο που ανησυχεί τον Αλέξη Τσίπρα, είναι οι στάση των συμμάχων μας. Κυρίως του ΝΑΤΟ, που σε όλη αυτή την κατάσταση εμφανίζεται ουδέτερο, λέγοντας στην ουσία «βρείτε τα μεταξύ σας και μην μας κουράζετε».

Κρατάει, δηλαδή, ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον «θύτη», που είναι η Τουρκία και το «θύμα», που είναι η χώρα μας. Πάνω σε αυτό το θέμα, ζητάει από την κυβέρνηση να επιδείξει μεγαλύτερη επιμονή, αν και όλα δείχνουν ότι δεν περιμένει πολλά από την βορειοατλαντική Συμμαχία.