ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: Πρώτα εκλογές και μετά δημοψήφισμα

Γ. Παπανδρέου: Πρώτα εκλογές και μετά δημοψήφισμα

Η ελληνική κρίση συνιστά πρόβλημα όλων των ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, που διαφώνησε με την πρόταση της Μέρκελ για δημοψήφισμα παράλληλα με τις εκλογές.

Μιλώντας στο Ιρλανδικό Ραδιόφωνο RTE, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κρίση δεν θα λυθεί, εάν δεν υπάρξει ένα «πρόγραμμα επενδύσεων σε μια ανταγωνιστική και πράσινη Ευρώπη».

Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο δημοψήφισμα, μετά και την επαναφορά της σχετικής πρότασης από την Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, εάν το δημοψήφισμα είχε διεξαχθεί, οι Έλληνες θα καλούνταν να πουν όχι μόνο ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, για το οποίο ήταν απολύτως βέβαιος ότι η ψήφος θα ήταν καταφατική, αλλά και «για τα άλλα μεγάλα θέματα που προέκυψαν ως απόρροια της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, όπως και για τις δυσκολίες εφαρμογής του προγράμματος».

«Δεν μπορούμε να ακολουθούμε μόνο τις άμεσες απαιτήσεις των αγορών», ανέφερε. Ωστόσο, διαφώνησε με την πρόταση της Μέρκελ για δημοψήφισμα, λέγοντας ότι στην Ελλάδα πρέπει να προηγηθούν οι εκλογές και στη συνέχεια είναι θέμα της κυβέρνησης που θα εκλεγεί, αν θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Σύνταγμα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε απόλυτα πεπεισμένος ότι θα το συγκεκριμένο σενάριο θα ήταν πολύ χειρότερο για τον ελληνικό λαό απ' ότι η εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας. Μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει κι ένα «αρνητικό προηγούμενο» για την ευρωζώνη.

Αναφορικά με την πρόταση του Φ. Ολάντ, στο G8 για την έκδοση ευρωομολόγων, ο κ. Παπανδρέου, αφού υπενθύμισε ότι ο ίδιος το έχει προτείνει από το 2009, αναφέρθηκε στα θετικά που θα επιφέρει η έκδοσή τους, ειδικά στον τομέα της ανάπτυξης, στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής Ευρώπης.