ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Μητσοτάκη:Προστάτης των καρτέλ, φύλακας της αισχροκέρδειας

Τσίπρας για Μητσοτάκη:Προστάτης των καρτέλ, φύλακας της αισχροκέρδειας
eurokinissi

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτησή της επίκαιρης ερώτησής του για την ακρίβεια

«Δεν μπορείτε με την προπαγάνδα να κρύψετε τις ευθύνες σας. Για μεγάλο μέρος της ακρίβειας δεν ευθύνεται η διεθνής συγκυρία. Η ακρίβεια έχει το όνομά σας κύριε Μητσοτάκη. Παράλογος ο πληθωρισμός για μια χώρα με τόσο χαμηλή αγοραστική δύναμη των πολιτών» σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η ακρίβεια «έχει το όνομά σας (σ.σ. του Κυριάκου Μητσοτάκη) είστε ο πιο ακατάλληλος για να την καταλάβετε», «να νιώσετε» τι μπορεί να σημαίνει μια οικογένεια που ζει με μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ να χρειάζεται δυο κατώτατους μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα, τι μπορεί να σημαίνει για μια οικογένεια με δυο εργαζόμενους να μη μπορεί να βγάλει τα μέσα του μήνα, τι μπορεί να σημαίνει για μια μάνα να σκέφτεται να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού που δίνει πανελλαδικές για να μπορεί να αγοράσει τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, τι μπορεί να σημαίνει για έναν πατέρα να σκέφτεται ότι φέτος δε θα μπορεί να πληρώσει το φυσικό αέριο για τη θέρμανση ή για έναν κτηνοτρόφο, που ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ του αγροτικού ισοδυναμεί με όσα θα βγάλει αν πουλήσει πάνω από 140 κιλά γάλα.

Πολλοί από εσάς που ζουν μέσα στην κοινωνία το καταλαβαίνουν. Παρουσιάζετε μια ειδυλλιακή εικόνα για τη χώρα. Μιλά για επιτυχία στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Την ίδια εικόνα παρουσιάζατε και για την πανδημία. Ψέματα και προπαγάνδα που οι επίσημοι αριθμοί διαψεύδουν. Γιατί είμαστε δυστυχώς η χώρα με τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Χειρότεροι από τη Βραζιλία του Μπολσονάρο».

«Εν μέσω της κρίσης, αντί να είστε προστάτης της κοινωνικής συνοχής, γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας-άγγελος της αισχροκέρδειας», είπε.

«Γίνατε οδηγός της κούρσας της αισχροκέρδειας»

Και συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα πει "δεν φταίω εγώ, φταίει ο πόλεμος". Όπως έλεγε για την πανδημία "δεν φταίω εγώ, φταίνε αυτοί που διασπείρουν". Μόνο ο ίδιος δεν φταίει, πάντα μια δικαιολογία. Κανείς δεν αρνείται ότι βρεθήκαμε ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Οι ηγεσίες προοδευτικές και συντηρητικές έψαξαν για λύσεις αψηφώντας ακόμα και ιδεολογίες. Εσείς δεν φυγομαχήσατε αλλά βρήκατε ευκαιρία, για να βαθύνετε τη στρατηγική σας επιλογή. Ιδιωτικοποιήσατε την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού. Αντί να είστε προστάτες της συνοχής, γίνατε προστάτης των καρτέλ. Εν μέσω κρίσης αντί να κρατικοποιήσετε δομές, γίνατε οδηγός της κούρσας της αισχροκέρδειας. Νομίζατε ότι τα κουκουλώσατε όλα. Δεν είμαστε χώρα της Omerta, έχουμε Δημοκρατία.

Μας λέγατε πως δεν υπάρχει αισχροκέρδεια. Μας λέγατε η αγορά θα ρυθμιστεί από μόνη της. Λέγατε θα καταργήσετε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τελικά πολλαπλασιάσατε το κόστος του ρεύματος. Δεν τα λέω εγώ αυτά. Η ΡΑΕ τα λέει στην επιστολή του προέδρου προς τον υπουργό Σκρέκα. Αποδεικνύει ότι η γενναιόδωρη επιδότηση των λογαριασμών των φορολογουμένων εξυπηρετεί την ακόμα μεγαλύτερη κερδοσκοπία».

«Δεν επιδοτείτε το νοικοκυριό αλλά την αισχροκέρδεια»

Μιλώντας για τις επιδοτήσεις στους πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε: «Το σχέδιό σας ήταν απέναντι από τους πολλούς που έχετε λεηλατήσει. Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται. Δεν επιδοτείτε το νοικοκυριό ή την επιχείρηση που πασχίζει να τα βγάλει πέρα. Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Διατηρείτε υψηλό ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα.

Μετά τους δίνετε μια επιδότηση πολύ μικρότερη απ’ ό,τι έχετε πάρει. Για να μην χάσει ούτε ένα ευρώ το καρτέλ της Ενέργειας. Είναι προφανές ότι η εκρηκτική αύξηση στα έσοδα προέρχεται από την ακρίβεια. Ένας μηχανισμός προφανούς κυνισμού και εξαπάτησης που γονατίζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Έτσι εξηγούνται και τα στοιχεία της Eurostat ότι έχουμε την ακριβότερη τιμή ρεύματος στο οικιακό τιμολόγιο προ φόρων και επιδοτήσεων».

«Καρφιά» για Άδωνι: «Θα αγοράζει ρακέτες»

«Αυτή η εικόνα αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια. Το ίδιο γίνεται σε καύσιμα και βασικά είδη κατανάλωσης. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 12%, το υψηλότερο από το 1993. Πήρατε σπουδαία μέτρα για τις αυξήσεις στα τρόφιμα με την πρωτοβουλία «καλάθι του νοικοκυριού. Γιατί δεν βρίσκεται εδώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, θα έχει στασίδι σε τηλεοπτικό σταθμό ή θα αγοράζει ρακέτες, έχει άλλη δουλειά».

Το καλάθι δεν περιλαμβάνει προϊόντα που θα παγώσουν οι τιμές. Αλλά προϊόντα που οι τιμές τους είναι ανεκτές. Για ποιους; Γι αυτούς που έχουν εισοδήματα από ακίνητα; Θα είναι ανεκτές για τους ανθρώπους των 700 ευρώ; Ανήκετε σε οικογένεια που έχει την οικονομική δυνατότητα; Ακόμα και εγώ μπορώ να πω ότι για μένα είναι ανεκτές. Για τους απλούς ανθρώπους θα είναι ανεκτές;

Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Ύστερα από τέτοιες αυξήσεις, ποια νέα αύξηση θα είναι ανεκτή; Σημαίνει ότι στα χιλιάδες άλλα προϊόντα η αύξηση δεν θα αντέχεται και μάλιστα με κυβερνητική βούλα. Έχετε ξεχάσει όλα τα άλλα νούμερα και εντοπίζεται την ακρίβεια στα μακαρόνια νο 6».

«Τα μέτρα σας δημιουργούν ευτράπελα»

Στη χώρα μας οι πολίτες δαπανούν σε σχέση με το εισόδημά τους το μεγαλύτερο ποσοστό για καύσιμα. Σαν να μην φτάνει αυτό λαμβάνετε αποφάσεις που δημιουργούν ευτράπελα. Πήρατε την επιδότηση από το ντίζελ, αφού δεν φορολογήσατε πόρους, για να επιδοτήσετε το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πέρσι το ντίζελ είχε 1,4 και φέτος 2,1. Πρωτοφανές. Πού είναι το ντίζελ κίνησης πιο ακριβό από το πετρέλαιο; Με το ντίζελ κίνησης κινείται ο επιχειρηματίας που μεταφέρει προϊόντα. Κάνει πιο συμφέρουσα τη μεταφορά με ΙΧ παρά με επαγγελματικό αυτοκίνητο. Δεν είναι ευτράπελο αυτό;»

«Προκηρύξτε εκλογές τώρα»

«Μιλούσατε για οικονομικό θαύμα. Το «Mitsotakis Effect». Δεν φαίνεται στα επιτόκια δανεισμού. Το 10ετές έχει σκαρφαλώσει. Έχει φτάσει η Ελλάδα να έχει ΑΕΠ πίσω μόνο από τη Βουλγαρία.

Διαβάστε τις αγαπημένες σας εκθέσεις των διεθνών οίκων που εξηγούν τους λόγους που δεν έκαναν αναβαθμίσεις της Οικονομίας και θα καταλάβετε το γιατί. Όχι μόνο δεν είστε εγγυητής σταθερότητας, τώρα δεν μπορείτε ούτε στις αγορές να βγείτε.

Αν το καθυστερήσετε κι άλλο θα πάει στο 5%. Γι αυτό δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν είχαμε αφήσει το μαξιλάρι θα ήμασταν από την αρχή σε κρίση χρέους. Ειλικρινά δεν περιμένω απάντηση γιατί τα κάνετε όλα αυτά.

Την απάντηση την ξέρω. Είστε αθεράπευτα νεοφιλελεύθερος άρα καταστροφικός σε συνθήκες κρίσης. Η χώρα όμως δεν μπορεί για πολύ ακόμα να βυθίζεται. Πρέπει να φύγετε το συντομότερο. Η κοινωνία πρέπει να ανασάνει. Η κοινωνική παρακμή της χώρας να σταματήσει. Αφού τόσο προσπαθείτε να μας πείσετε ότι προηγείστε στις δημοσκοπήσεις. Προκηρύξτε εκλογές να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Να ανασάνει ο τόπος».

Διαβάστε ακόμα