ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου στο Newsbomb για ντίζελ κίνησης: Δεν αντιδρούμε σπασμωδικά

Οικονόμου στο Newsbomb για ντίζελ κίνησης: Δεν αντιδρούμε σπασμωδικά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε σχετικά με τις φήμες επαναφοράς της επιδότησης στο ντίζελ κίνησης. 

«Δεν αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες ημέρες. Παρατηρούμε έξαρση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης. Η κυβέρνηση δεν αντιδρά σπασμωδικά. Παρατηρεί τα φαινόμενα και στο σωστό χρόνο έχοντας αξιολογήσει τον δημοσιονομικό χώρο κάνει παρεμβάσεις με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση του Newsbomb.gr και της δημοσιογράφου Αμαλίας Κάτζου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε εισηγητικά: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει επείγον σχέδιο για την κλιματική αλλαγή. Το κέντρο επιχειρήσεων στην Κρήτη έλαβε 453 κλήσεις σε μια ώρα, απεγκλώβισε δεκάδες άτομα από τις πληγείσες περιοχές.

Κυβερνητικό κλιμάκιο με Πέτσα, Τριαντόπουλο στην περιοχή. Δρομολογείται σχέδιο άμεσης στήριξης των πληγέντων. 6.000 ευρώ σε κάθε πληγέντα. Έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί καταστροφές.

Ένα ακόμα θλιβερό και απάνθρωπο περιστατικό δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει την εργαλειοποίηση των μεταναστών με πρακτικές βαρβαρότητες. Διασώθηκαν 92 μετανάστες που είχαν εγκαταλειφθεί γυμνοί. Είχαν μεταφερθεί όπως ανέφεραν οι ίδιοι από τις τουρκικές αρχές.

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού, ξεκινά η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός της μνημονιακής επιτήρησης. Ο νέος προϋπολογισμός καταρτίζεται σε συνθήκες δύσκολος, ενεργειακού πολέμου. Δεν έχουν ξεπεραστεί οι αρρυθμίες του προηγούμενου διαστήματος. Καλείται να υποστηρίξει ευρύ φάσμα επεμβάσεων για τη στήριξη της κοινωνίας.

Επιδιώκεται παράλληλα η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη το 2023, θα κινηθεί πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Διασφαλίζεται ο χώρος για μόνιμα μέτρα και έκτακτες παρεμβάσεις για στήριξη της κοινωνίας.

Για το σκοπό αυτό, έχει συμπεριληφθεί η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Και επιπλέον 1 δισ. για έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οριστική κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Αύξηση συντάξεων 7%. Μονιμοποίηση της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών 2,2 εκατ. εργαζομένων. Αναμόρφωση ειδικού μισθολογίου γιατρών. Διάθεση 180 εκατ. ευρώ για μισθολογικό κόστος έκτακτου υγειονομικού προσωπικού. Μισθολογική εξέλιξη στο στρατό. Αύξηση φοιτητικού επιδόματος. Επέκταση επιδόματος μητρότητας. Παράταση αναστολής ΦΠΑ για νέες οικοδομές. Παράταση μειωμένου ΦΠΑ σε προϊόντα. Εφαρμογή πλαισίου δράσεων για νέα στεγαστική πολιτική.

Η κυβέρνησή μας έχει σχέδιο, συνέπεια και τη βούληση να συνεχίζει να απαντά με πράξεις.

Ακρίβεια: Είναι γεγονός ότι παρά τις δράσεις που ανέπτυξε η κυβέρνηση είναι παγκόσμια το πρόβλημα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά. Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 10%. Είναι κορύφωση του λαϊκισμού να παρουσιάζουν κάποιοι ένα παγκόσμιο πρόβλημα σαν ελληνικό φαινόμενο.

Αυτή την προσπάθεια αποδόμησε ο πρωθυπουργός στην επίκαιρη ερώτηση του Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την παγκόσμια διάσταση του προβλήματος. Απέδειξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στα μέτρα στήριξης. Η Ελλάδα είναι δεύτερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Να έχουμε όλοι συνείδηση ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι χειρότερη».