ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Παπαδήμος: Υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Λ. Παπαδήμος: Υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ έκρουσε με συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο τέως πρωθυπουργός, κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Ο κ. Παπαδήμος προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πραγματικός, ενώ τόνισε ότι έχουν γίνει εξεταστεί πιθανά σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει. «Προετοιμασίες για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχουν εξεταστεί» σημείωσε.

Σε προδημοσίευση της Wall Street Journal, αναφέρεται ότι ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε ότι οι Έλληνες δεν έχουν καμία επιλογή από το να παραμείνουν πιστοί στις δεσμεύσεις του επίπονου προγράμματος λιτότητας. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσουν μια αποχώρηση από την ευρωζώνη, που θα καταστρέψει την οικονομία και θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε κοινωνικό επίπεδο. Βαθιές και εκτεταμένες συνέπειες θα υπάρξουν και για την υπόλοιπη ευρωζώνη, γι αυτό και κάποια κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα εξετάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για κάθε ενδεχόμενο.

«Παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να υλοποιηθεί και παρά το γεγονός ότι δεν είναι επιθυμητό ούτε για την Ελλάδα ούτε για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι προετοιμασίες που γίνονται εμπεριέχουν και τις πιθανές συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ», σημείωσε.

Επίσης, ο τέως πρωθυπουργός εκφράζει την ανησυχία του ότι πολλοί Έλληνες δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης.