ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ με τις υποκλοπές: Ακραία πόλωση κι όποιος αντέξει

Θρίλερ με τις υποκλοπές: Ακραία πόλωση κι όποιος αντέξει

Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό με τις συνεχείς αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις – Η σφοδρή κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα και την προεκλογική περίοδο να κινείται σε ρυθμούς «γαία πυρί μιχθήτω»

Η αρχική αίσθηση που αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος ότι «με τις υποκλοπές τελειώσαμε» δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Η πολιτική πραγματικότητα επιβεβαιώνει το αντίθετο. Η περίοδος μέχρι τις κάλπες θα είναι καυτή και γεμάτη από σκάνδαλα και σκληρές εκατέρωθεν κατηγορίες. Το τελευταίο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με την λίστα των φερόμενων ως θυμάτων παρακολούθησης από την κυβέρνηση ανοίγει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης ο οποίος κινείται, όχι απλά σε ρυθμούς ροκ, αλλά σε σκληρό χέβι μέταλ.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κινούνται πλέον πάνω στο δόγμα «γαία πυρί μιχθήτω». Κι όλα αυτά μέσα σε ένα ήδη πολύ κακό διεθνές και οικονομικό περιβάλλον. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενέργεια, η αισχροκέρδεια, ο επικίνδυνος Ερντογάν, η υπόθεση Πάτση και οι ουρές της, αλλά και οι παρακολουθήσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, ενώ κανείς δεν ξέρει πλέον που θα κάτσει η μπίλια.

Πρακτικά το πολιτικό σκηνικό είναι κινούμενη άμμος και όλα είναι πλέον ανοικτά. Από την πλευρά της κυβέρνησης η διαχείριση όλων αυτών των ζητημάτων μοιάζει με γόρδιο δεσμό…

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων και η αποκαλούμενη «πατσιάδα» μόλις άνοιξε και είναι αποφασισμένοι να κάνουν «σημαία» όλα αυτά τα φαινόμενα μέχρι να επέλθει η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η πτώση της κυβέρνησης.

Ποια είναι η «γραμμή» της ΝΔ;

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν να υποβαθμίσουν το όλον ζήτημα με τη «λίστα των παρακολουθήσεων» που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ισχυριζόμενοι ότι δεν προκύπτει από κάποια ακλόνητα ντοκουμέντα κάποιας υπηρεσίας, αλλά ότι είναι αυθαίρετη αναφορά ονομάτων…

Στο πλαίσιο της υποβάθμισης στο πρωθυπουργικό γραφείο ισχυρίζονται ότι ήταν ενήμεροι από το πρωί της Παρασκευής για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου η κυβέρνηση επέλεξε να τοποθετηθεί πρώτη, πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμώντας με τον τρόπο αυτό να δείξει ότι δεν έχει κάτι να φοβηθεί.

«Όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη παρότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος. Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία» τόνιζε χθες σε πρώτο χρόνο ο Γιάννης Οικονόμου.

ΝΔ: «Κάποια κέντρα θέλουν πιο ελέγξιμο πρωθυπουργό»

Για την ακρίβεια, στο Μέγαρο Μαξίμου όταν υπήρξαν οι πρώτες διαρροές του δημοσιεύματος έκαναν λόγο για «ασυναρτησίες», προσθέτοντας ότι αν η ΝΔ ήθελε να μπει σε ένα τέτοιο παιχνίδι δεν θα είχε λόγο να παρακολουθεί τους δικούς της υπουργούς.

«Όταν διατυπώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί, δύο βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι ποιος τους λέει και ποιος είναι ο σκοπός του. Ο εθνικός συκοφάντης, ο άνθρωπος που έχει ξεπεράσει σε φαντασία και επινοητικότητα ακόμα και τους μεγαλύτερους παραμυθάδες. Αυτός που η θεματολογία και η προσέγγισή του ταυτίζεται με τον εθνικό οχετό (την εφημερίδα Μακελειό). Εκείνος που οι «αποκαλύψεις» του προαναγγέλλονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Και τέλος, αυτός που εμπλέκεται στη χρηματοδότηση με ρωσικά κεφάλαια τηλεοπτικού δικτύου στην χώρα μας, προφανώς δεν έχει καμία εγγύηση αξιοπιστίας», ανέφερε σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι κάποια κέντρα επιθυμούν την αλλαγή της κυβέρνησης με μια άλλη πιο «βολική» κι έναν άλλο πρωθυπουργό πιο «ελέγξιμο». Στο ποιο σκοπό εξυπηρετεί, όταν χωρίς το παραμικρό στοιχείο αποδίδει στον Πρωθυπουργό την φαιδρή κατηγορία ότι παρακολουθούσε υπουργούς του, τις συζύγους τους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση, να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, να ωφελήσει εκείνους τους οποίους υπηρετεί αφοσιωμένα και να βάλει νερό στο μύλο κέντρων που έχουν ενοχληθεί από την Κυβέρνηση και δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για την σταθερότητα και την ασφάλεια που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Κέντρα που θα προτιμούσαν μια άλλη κυβέρνηση, πιο βολική, και έναν άλλο πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση το δημοσίευμα θα πρέπει να προκαλέσει την αντίδραση της δικαιοσύνης προκειμένου όλα τα αυτά που περιέχονται σε αυτό, να διερευνηθούν ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με έναν «βρόμικο» πόλεμο που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για πόλωση και αποσταθεροποίηση. Στο πλαίσιο αυτό κανείς δεν εξεπλάγη με το δημοσίευμα, μια και όλοι περίμεναν την συνέχιση της τακτικής που ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός, θλίψη και αποτροπιασμός

Για κρίσιμες ώρες για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» για παρακολουθήσεις υπουργών, βουλευτών και δημοσιογράφων. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα Documento γεννούν βαθύ προβληματισμό, θλίψη και αποτροπιασμό σε κάθε δημοκρατικό πολίτη ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης. Είναι ώρες κρίσιμες για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Για την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Το τι ισχυρίζεται πλέον ένας ένοχος πρωθυπουργός μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι αν η δικαιοσύνη σταθεί τελικά στο ύψος των περιστάσεων και ιδίως αν το πολιτικό σύστημα προστατεύσει εν τέλει τη στοιχειώδη αξιοπρέπειά του αλλά και τη δημοκρατία».

Από την άλλη μεριά, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι επί του θέματος πρέπει να πάρουν θέση και ένα προς ένα τα στελέχη της κυβέρνησης που φέρονται να παρακολουθούνται και να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν… Προφανέστατα οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες αφού θα πρέπει να αναμένουμε αν η ΝΔ θα σηκώσει το γάντι και θα μπει στο ρίνγκ.

Διαβάστε επίσης:

Πολώνεται το πολιτικό σκηνικό - Δημοσίευμα Documento και αντιδράσεις

ΜέΡΑ25 για παρακολουθήσεις: Ήρθε η ώρα της ρήξης

ΣΥΡΙΖΑ για παρακολουθήσεις: Κρίσιμες ώρες για τη Δημοκρατία