ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Αν παρακολουθείται ο ΥΠΕΞ, μιλάμε για κατασκοπεία

Οικονόμου: Αν παρακολουθείται ο ΥΠΕΞ, μιλάμε για κατασκοπεία
INTIME

Για την υπόθεση των υποκλοπών, την περιπέτεια του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία αλλά και στις εξελίξεις με την ακρίβεια αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Για προκλητικότητα που λαμβάνει πια «θεσμικό χαρακτήρα» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών και αναφερόμενος στην «περιπέτεια» του Περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία.

«Η τουρκική προκλητικότητα λαμβάνει πια και θεσμικό χαρακτήρα, όπως στο συμβάν με Τζιτζικώστα. Δεν τιμά τις αρχές της γείτονος η φτηνή πολιτική με καψώνια, που δικαιολογούν έπειτα με προφάσεις. Η Ελλάδα προσπαθεί να είναι μέρος της λύσης, η Τουρκία επιμένει να είναι του προβλήματος.

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο ΚΠΙΣΝ σε εκδήλωση για τη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συμμετείχαν εκπρόσωποι ελληνικών ΑΕΙ. Το συμπέρασμα είναι ότι η χώρα μας γίνεται φάρος εκπαίδευσης, προσελκύει φοιτητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο. Ενισχύονται τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Καλάθι του νοικοκυριού: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ελάφρυνση. Επινοούμε νέα εργαλεία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο πληθωρισμός είναι το σοβαρότερο πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα και σε χώρες όπως η Γερμανία εκτοξεύτηκε στο 11,6%. Είναι απολύτως αυτονόητο ότι μιλάμε για παγκόσμιο πρόβλημα. Το καλάθι είναι εργαλείο στα όσα ήδη εφαρμόζονται για προϊόντα που είναι απαραίτητο σε κάθε νοικοκυριό.

Στόχος οι τιμές σε βασικά προϊόντα να είναι πολύ χαμηλότερες. Δεύτερο καθώς ο κόσμος να κατευθύνεται σ' αυτά τα προϊόντα να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και στους δύο στόχους. Εντοπίζεται συγκράτηση ακόμα και μείωση των τιμών. Αλυσίδες προσθέτουν και έξτρα προϊόντα στο καλάθι.

Συνεχίζονται οι επαφές του υπουργείου Ανάπτυξης για να υπάρχει μέγιστη δυνατή κάθε κλάδου στη συγκράτηση των τιμών.

Θέλω στην κατεύθυνση αυτή, να θυμίσω σειρά μέτρων που έχουν μπει ή θα μπουν σε εφαρμογή. Σε εξέλιξη σειρά μέτρων: Τα μέτρα αυτά υλοποιούνται γρήγορα γιατί η προετοιμασία ήταν άρτια. Μέτρα άμεσου χαρακτήρα αλλά και μόνιμα μέτρα. Στήριξη 250 ευρώ τον Δεκέμβριο σε 2 εκατομμύρια δικαιούχους. Πρόσθετη μηνιαία δόση των δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου. Οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Αύξηση στις συντάξεις. Επέκταση επιδόματος παιδιού. Στήριξη στους αγρότες. Απαλλαγή από φόρο επιτηδεύματος σε όσους αυξήσουν τις συμβάσεις αορίστου.

Διάθεση 300 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης. Από 100 έως 700 ευρώ. Στις περιοχές με κρύο θα φτάσει έως και τα 1000 ευρώ. 1600 για νέους δικαιούχους που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή παύουν να χρησιμοποιούν. Όλα αυτά σε εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για να αντισταθούμε στην εισερχόμενη ακρίβεια.

Πολλές φορές η κατάσταση γίνεται χειρότερη λόγω αισχροκέρδειας. Έχουμε παρεμβάσεις, εφαρμόζονται πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους σε υπηρεσίες απαραίτητες. Παρακολούθηση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων σειράς ειδών κρίσιμων για τα νοικοκυριά. Μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων και διάθεσή τους για τη στήριξη των καταναλωτών. Πλαφόν στα πάγια τέλη του. Ελεύθερη οικονομία δεν σημαίνει ασύδοτη οικονομία. Πρέπει να λειτουργεί το fair play.

To Ντοκουμέντο παρουσίασε ισχυρισμούς χωρίς τεκμηρίωση. Όσα αναφέρονται οφείλουν και θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές. Έτσι πρέπει να γίνει για να μη μείνει υποψία. Καμιά σκια να μη μείνει στο δημόσιο στίβο. Αν αποδειχτούν θα πρέπει να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες και να διωχθούν όσοι παρανόμησαν. Το ίδιο θα συμβεί και αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί προς εκείνους σε όσους σπέρνουν τις πληροφορίες. Δεν χρειάζεται να επανέλθω. Χρειάζεται να τοποθετηθούμε για την εργαλειοποίησή του. Η πρακτική αξιοποίησης κακόβουλων λογισμικών φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα. Γνωστοί μηχανισμοί αποδίδουν τη χρήση στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε τεκμήριο. Επικαλούνται πηγές που δήθεν έκαναν τις παρακολουθήσεις και έπειτα αποφάσισαν να διαθέσουν τα στοιχεία σε αυτούς που κάνουν αποκαλύψεις. Η χειρότερη εκδοχή είναι όλα αυτά να είναι κατασκευασμένα. Αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και θα τα αντιμετωπίσουμε. Δεν υποκύπτουμε σε υπονοούμενα. Θα τα αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια και με θεσμικότητα. Τα λογισμικά αυτά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμιά δημόσια υπηρεσία.

Η κυβέρνηση έχει ταυτόχρονα έτοιμη τη θεσμική της αντίδραση. Θα προχωρήσουμε στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους. Θα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη. Η ιστορία και ο τρόπος που εξελίσσεται αφήνει ανοιχτά ζητήματα. Αυτοί που συγκέντρωσαν το όποιο υλικό το διακινούν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η ιστορία αυτή εργαλειοποιείται. Η στόχευση είναι σαφής. Είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που έχουν διαμορφώσει στις πρωτοφανείς συνθήκες, συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας για την Ελλάδα.

Διάφοροι δεν έχουν κρύψει ότι θα προτιμούσαν άλλη κυβέρνηση. Η διερεύνηση από τις αρχές θα ξετυλίξει το νήμα πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι φαντάζεται και ο πλέον αισιόδοξος. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, θα περίμενε κανείς να μην φτάσει σ' αυτό το σημείο. Υιοθέτησε τους ισχυρισμούς χωρίς να περιμένει στοιχεία και αξιολόγηση. Αυτό είναι τραγικό θεσμικό ατόπημα. Δεν έμεινε εκεί. Έχοντας προαναγγείλει το περιεχόμενο που πιθανώς γνώριζε από καιρό, ο Τσίπρας έθεσε θέμα αξιοπιστίας των εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το να υιοθετεί δημοσιεύματα και να προβαίνει σε πολιτικές κρίσεις αποδεικνύει ότι τρέφεται από συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης. Δεν διστάζει να ρίξει νερό στο μύλο όσων αμφισβητούν τη δημοκρατική λειτουργία. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν είχε ενεργό ρόλο, γίνεται βασιλικότερος του Βαξεβάνη. Δεν έχει πολιτική πρόταση και προσδοκά μια μεγάλη αναστάτωση, μήπως αλλάξει η κατάσταση. Δεν την προσδοκά μόνο, την πυροδοτεί κιόλας. Η τακτική του είναι προβλέψιμη και παρωχημένη.

Προκαλεί θόρυβο μέσω δημοσιογραφικών ομίλων. Όπως φαίνεται έχουν επιστρατευτεί κάποιοι από τους παλιούς πρωταγωνιστές, απουσιάζουν άλλοι που έχουν τρεχάματα σε ειδικά δικαστήρια. Ψάχνουν για πρόσκαιρα κομματικά κέρδη. Καλούμε την κοινωνία των υπεύθυνων και σκεπτόμενων πολιτών να αναλογιστεί τι έγινε. Να αποδοκιμάσει τις μεθοδεύσεις αυτές. Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια διχασμών και ανωμαλίας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εθνικές τραγωδίες. Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν να κάνει πράξη τις μεθοδεύσεις»

Ερωτήσεις:

Με αφορμή την απάντηση ότι η ΕΥΠ δεν έχει σχέση με παράνομα λογισμικά, ισχυρίζεστε ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει σχέση με τη διασύνδεση με ανθρώπους που διακίνησαν το παράνομο λογισμικό;

«Από την πρώτη στιγμή που το ζήτημα ήρθε στην επικαιρότητα, η κυβέρνηση δραστηριοποιήθηκε για να δούμε τι συμβαίνει. Η Ανεξάρτητη Αρχή διεξήγαγε έλεγχο, η Δικαιοσύνη έχει έρευνα σε εξέλιξη, η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση που θα απαγορεύει την εμπορία κακόβουλων λογισμικών. Η Ελληνική πολιτεία καμία δημόσια αρχή δεν έχει προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιεί τα λογισμικά.

Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να θωρακίσουμε την κοινωνία και την πολιτική ζωή. Θέλουμε και πρώτοι θα διεκδικήσουμε να μη μείνει καμία σκιά. Αντίστοιχες έρευνες γίνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.»

Για τη δήλωση Βρέντζου κατά Δημητριάδη: «Τα όσα είπε ο κύριος Βρέντζος, σαφώς και δεν ισχύουν. Δεν καταλαβαίνω από που και ως που με την ποδοσφαιρική του ιδιότητα να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις. Για την ποδοσφαιρική διάσταση δεν έχω αρμοδιότητα να σχολιάσω».

Για τις υποκλοπές, εφόσον αμφισβητείται η αξιοπιστία των στοιχείων, γιατί όταν εξετάστηκε στη Βουλή δεν κλήθηκαν οι μάρτυρες: «Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί και δεν έχει τίποτα άλλο να προσθέσει. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες και τις έχουμε πει. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει ένα παράδοξο. Η εφημερίδα Ντοκουμέντο κάνει κάποιες αποκαλύψεις, επικαλείται κάποιες πηγές, διάφορα υπονοούμενα, δεν θα σχολιάσω την τακτική που κανείς ακολουθεί για τη διαχείριση των πηγών του. Όταν κάποιος κάνει αποκάλυψη, δεν μπορεί να μην αναλαμβάνει ο ίδιος την τεκμηρίωσή της και να ζητά από άλλους να την κάνουν. Όταν αποδίδεις κατηγορία, σηκώνεις το βάρος της τεκμηρίωσης».

Σας προβληματίζει ενδεχόμενο διαρροών μέσα από την ΕΥΠ: «Αν έχει φτάσει στο σημείο να παρακολουθείται ο υπουργός Εξωτερικών, μιλάμε για υποθέσεις κατασκοπείας. Αν παρακολουθούνται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, παρακολουθείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κινητοποιήθηκε η κυβέρνηση, θεσμικά, γιατί αυτή είναι πάντα η αντίδρασή μας για να βρεθεί άκρη και λύση. Και θα επιδιώξουμε να βρεθεί μέχρι τέλους.

Επίσπευση εκλογών: «Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Τα ζητούμε είναι άλλα. Όχι δεν αλλάζει κάτι στους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το 2023».

Χαρακτηρισμοί για Βαξεβάνη, αν θα κινηθεί η κυβέρνηση νομικά: «Έχουμε επιλέξει να μην κινηθούμε με νομικούς τρόπους.

Ούτε στην Ελλάδα παρακολουθήθηκε πολιτικός αρχηγός. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να ταυτιστεί η ιστορία των νόμιμων επισυνδέσεων με τα κακόβουλα λογισμικά. Του Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη επισύνδεση. Η κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψιν της την αδυναμία και στις υπόλοιπες χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο. Δεκτή η κριτική αλλά να μπει και σε λογικό πλαίσιο».

Αποσταθεροποίηση από ποια κέντρα; «Νομίζω δια της λογικής σκέψης μπορεί να καταλάβει κανείς ποιος σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον ποια χώρα θα είχε όφελος να αποσταθεροποιηθούμε. Μέσα σε μια διεθνή καταιγίδα η κυβέρνηση πέτυχε να κρατήσει την Ελλάδα ασφαλή και σταθερή».

«Διάφοροι προσπαθούν να περάσουν μια εικόνα για τη χώρα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι χρηματοδοτήσεις προς τη χώρα που κάποιοι δήθεν φοβούνταν όχι μόνο κυλούν ομαλά, προφανώς υπάρχει μια ασυμμετρία ανάμεσα σ' αυτά που κάποιοι αισθάνονται ότι συμβαίνουν, με την πραγματικότητα».

Για θέμα Τζιτζικώστα: «Θα σας παραπέμψω στη διαχείριση του υπουργείου Εξωτερικών. Απαράδεκτο περιστατικό που δεν βοηθά στην οικοδόμηση της σχέσης που πρέπει να έχουμε».

Υπάρχει επικοινωνία Μητσοτάκη - Σαμαρά που συγκαταλέγεται στη λίστα; «Υπάρχει επικοινωνία με το σύνολο των υπουργών και των πολιτικών προσώπων, όπως προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις τους ουδείς πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός τους παρακολουθούσε».

Για το απόρρητο των νόμιμων επισυνδέσεων: «Επιμένετε να συνδέετε πράγματα που δεν ταυτίζονται. Η κυβέρνηση στέκεται σ' αυτά που λέει ο νόμος για το απόρρητο στις νόμιμες επισυνδέσεις. Από την άλλη στο θέμα που αν πράγματι ευσταθεί είναι πάρα πολύ σοβαρό, αν και δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο, που μπλέκουν διάφορα θέματα, εθνικής ασφάλεια, πολιτικής σταθερότητας και ηθικής, περιχαρακώνονται κάποιοι γύρω από το δημοσιογραφικό απόρρητο και αναδεικνύεται μια αντίφαση. Το εθνικό συμφέρον και το απόρρητο που επιβάλλει μπορεί να γίνει φύλλο και φτερό, το δημοσιογραφικό απόρρητο είναι ιερό».

Καλύπτει η κυβέρνηση τον Δημητριάδη: «Ο κύριος Δημητριάδης παραιτήθηκε. Βρίσκεται εκτός κυβέρνησης και κυβερνητικής δραστηριότητας με αιτιολόγηση του γιατί απομακρύνθηκε. Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει οποιοδήποτε στοιχεία σε άλλη κατεύθυνση... Βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες και έρευνες.

Η ελληνική Δικαιοσύνη θα τα διερευνήσει όλα. Δεν μπορεί στη δημόσια ζωή της χώρας να αιωρούνται τέτοιες σκιές. Δεν μπορεί να είναι όμηρος η πολιτική ζωή της χώρας με γελοία υπονοούμενα του τύπου «πρόσεχε τι εύχεσαι». Η κυβέρνηση τρία χρόνια έχοντας διαχειριστεί δύσκολες κρίσεις για τη ζωή των ανθρώπων κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα όρθια. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι μέσω της θεσμικότητας. Δολοφόνους μας έλεγαν για την πανδημία».

Δείτε το βίντεο: