ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος για Σοϊλού: Η Ελλάδα ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες

Θεοδωρικάκος για Σοϊλού: Η Ελλάδα ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες
Κατηγορηματική και ξεκάθαρη απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας
Eurokinisi

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον Σκάι τόνισε πως η Ελλάδα προστατεύει καλά τα σύνορά της

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον Σκάι και την εκπομπή Αταίριαστοι είπε ότι η Ελλάδα προστατεύει καλά τα σύνορά της και ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της, σε απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που ισχυρίσθηκε νωρίτερα σήμερα ότι αν δεν είχε συλληφθεί η φερόμενη δράστις της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη θα διέφευγε στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ευθεία επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Ιστικλάλ, στην Κωνσταντινούπολη, και την ανακοίνωση της σύλληψης μιας γυναίκας ως δράστιδας της επίθεσης, ενώ στο «κάδρο» έβαλε και την Ελλάδα με τον ισχυρισμό ότι αν δεν είχε συλληφθεί, η γυναίκα θα διέφευγε σήμερα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Σοϊλού δήλωσε: «Λάβαμε το μήνυμα που μας δόθηκε και ξέρουμε ποιο είναι το μήνυμα. Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της Αμερικανικής Πρεσβείας» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού. «Δεν δεχόμαστε, απορρίπτουμε, τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμμαχία μας με ένα κράτος που συντηρεί το Κομπάνι και θύλακες τρομοκρατίας (...) πρέπει να συζητηθεί», δήλωσε ο Σοϊλού, ο οποίος κατηγορεί τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και μερικούς συμμάχους τους, που υποστηρίζονται από τους Αμερικανούς, ότι διέπραξαν τη φονική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, ο Σοϊλού βάζει εμμέσως πλην σαφώς στο κάδρο και την Ελλάδα με τον ισχυρισμό ότι αν δεν έπιαναν τους δράστες της επίθεσης, «θα είχαν διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα σήμερα».

«Δεν είμαστε εχθροί κανενός. Θέλω να εκφράσω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Αν δεν τους έπιαναν, θα είχαν διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα σήμερα» είπε.

Σοϊλού: Αν δεν την πιάναμε, θα έφευγε στην Ελλάδα

Το όνομα της γυναίκας που κατηγορείται ότι έβαλε τη βόμβα και σκότωσε 6 ανθρώπους στον πεζόδρομο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές Αρχές.

Πρόκειται για την Ahlam Albashir, η οποία κατηγορείται ότι έδρασε με εντολή «τρομοκρατικής ομάδας του PKK με έδρα το Κομπάνι της Συρίας».

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας έκανε μια άνευ προηγουμένου δήλωση εμπλέκοντας τη χώρα μας, λέγοντας πως αν δεν την είχαν πιάσει, θα είχε περάσει στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών άφησε αιχμές και για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Τουρκία, «δεν δέχεται τα συλλυπητήρια των Αμερικανών».

Σταθακόπουλος: «Πιθανή προβοκάτσια Ερντογάν - Ίσως εμπλέξουν την Ελλάδα»

Για το χτύπημα στον πολυσύχναστο πεζόδρομο Ιστικλάλ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης το μεσημέρι της Κυριακής (13/11) και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο προβοκάτσιας, μίλησε στο Newsbomb.gr ο Διδάκτωρ Παντείου, Οθωμανολόγος/Τουρκολόγος, συνεργάτης εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, και δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω, Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Δημήτρης ΣταθακόπουλοςEurokinissi

«Οι βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία είναι ένα σύνηθες και πυκνό φαινόμενο. Αποδίδονταν κυρίως σε Κούρδους, εκτός περιπτώσεων της εποχής της ανόδου του ISIS, όπου παρατηρήθηκαν και άλλου είδους τρομοκρατικά χτυπήματα από μη Κούρδους όπως στο κλαμπ Ρέινα. Η πλατεία Ταξίμ και η λεωφόρος Ιστικλάλ είναι το σύνηθες πεδίο των τυφλών αυτών χτυπημάτων που στοιχίζουν τη ζωή σε αθώους Τούρκους πολίτες και τουρίστες. Εν προκειμένω από τις πρώιμες ανακοινώσεις της τουρκικής αστυνομίας το χτύπημα φέρεται να αποδίδεται σε Κούρδους», είπε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος και στη συνέχεια τόνισε πως «πέραν του δυσάρεστου αυτού γεγονότος το οποίο η Ελλάδα (όπως και με τα προηγούμενα) καταδίκασε απερίφραστα, ενδέχεται Τούρκοι αξιωματούχοι να εμπλέξουν ως ηθικό αυτουργό, μεταξύ άλλων και την Ελλάδα, πως τάχα μου εκπαιδεύει Τούρκους τρομοκράτες στο Λαύριο.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού η Ελλάδα ούτε στηρίζει την τρομοκρατία, αντιθέτως την διώκει, ούτε φυσικά εκπαιδεύει Τούρκους για να κάνουν τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία. Εξάλλου, το Κέντρο Φιλοξενίας Κούρδων Προσφύγων στο Λαύριο είναι ανοιχτό, ορατό και δεκτικό ελέγχων από ελληνικούς και διεθνείς φορείς για την νομιμότητά του».

Ερωτώμενος σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι πίσω από το χτύπημα, ο διεθνολόγος σημειώνει: «Πιθανολογούμενο όφελος από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη σαφώς δεν έχουν οι Κούρδοι, εννοείται ούτε η Ελλάδα, πιθανώς όμως να έχει πολιτικό όφελος ο Τούρκος Πρόεδρος, με συσπείρωση των ψηφοφόρων του ενόψει των τουρκικών εκλογών. Τέλος, θα μπορούσε το χτύπημα να είναι μία από τις γνωστές προβοκάτσιες που από το 1955 αρέσκεται το τουρκικό Bαθύ Kράτος για να βρει αφορμές να εκκαθαρίσει κοινότητες και ομάδες ανθρώπων ή αξιωματούχων στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ θα μπορούσε να δείξει πως τάχα μου η Τουρκία δέχεται επίθεση και να ενεργοποιηθεί το σχετικό άρθρο του τουρκικού συντάγματος για ανωτέρα βία και έκτακτη ανάγκη που αυτομάτως δίνει εξάμηνη παράταση θητείας τον εκάστοτε Τούρκο Πρόεδρο. Άρα θα μπορούσε ο νυν πρόεδρος να μεταθέσει τις εκλογές για τις αρχές του 2024, χωρίς αυτό να θεωρηθεί συνταγματική εκτροπή».

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, αναμένεται να «εκμετατελλευθεί» το γεγονός. Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος καταλήγει:

«Περιμένουμε ο Τούρκος Πρόεδρος να θέσει αυτά τα θέματα της τρομοκρατίας στη συνάντηση των G20 στην Ινδονησία καθώς και να επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν για τα εξοπλιστικά θέματα της Τουρκίας».

Τα πρόσωπα της τραγωδίας - «Πυρά» Αλτούν κατά Δυτικών

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Τούρκων πολιτών είναι η άμεση και έμμεση συνέπεια της στήριξης ορισμένων χωρών στις τρομοκρατικές οργανώσεις». Aυτό τόνισε μετά από την πολύνεκρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

«Πρέπει να σταματήσουν άμεσα την άμεση και έμμεση στήριξή τους εάν θέλουν τη φιλία της Τουρκίας», έγραψε ο ίδιος στο Twitter, σχολιάζοντας την έκρηξη που άφησε πίσω της έξι νεκρούς και 81 τραυματίες.

Την ίδια ώρα, είπε πως «οι τρομοκράτες πιστεύουν ότι μπορούν να τρομάξουν το έθνος και την κυβέρνηση με αυτές τις επιθέσεις αλλά αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα».

«Η κυβέρνηση, υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει ποτέ αποφύγει να κυνηγήσει και να τιμωρήσει τρομοκράτες».

Νωρίτερα τη Δευτέρα 14/11, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε πως συνελήφθη το πρόσωπο που φέρεται να άφησε τη βόμβα στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, σκορπώντας τον τρόμο και το θάνατο.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές προχώρησαν και σε 21 ακόμη συλλήψεις υπόπτων.

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη», για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι ανέφεραν χθες πως για την επίθεση ευθυνόταν «γυναίκα».

Ο κ. Σοϊλού δεν διευκρίνισε, ωστόσο σήμερα, το φύλλο του προσώπου που συνελήφθη.

Τα πρόσωπα της τραγωδίας

Οι έξι νεκροί της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη ανήκουν σε τρεις οικογένειες, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα sondakika.com, νεκρός είναι ο ένας εργαζόμενος του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο Γιουσούφ Μεϊντάν, και η 3χρονη κόρη του, Ετζρίν.

Σύμφωνα με το Haber Turk, νεκρές είναι και η 38χρονη Αρζού Οζσόι και η 15χρονη κόρη της Γιαμούρ Ουτσάρ, καθώς και ένα ζευγάρι, ο 40χρονος Αντέμ Τοπκάρα και η 27χρονη σύζυγός του, Ελίφ.

Σχετικές ειδήσεις