ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπυρόπουλος στο Newsbomb.gr: Στη Δικαιοσύνη οι χειριστές του Predator

Σπυρόπουλος στο Newsbomb.gr: Στη Δικαιοσύνη οι χειριστές του Predator
O Ανδρέας Σπυρόπουλος.
Eurokinissi

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μίλησε στο Newsbomb.gr για τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Να άρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόρρητο για τις παρακολουθήσεις μέσω του νόμου για τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ζητάει μέσω του Newsbomb.gr, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που έχει η κυβέρνηση «για να ανατραπεί η επιχειρούμενη συσκότιση και να αποκαλυφθεί η αλήθεια», ενώ τονίζει ότι οι χειριστές του Predator θα πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανδρέα Σπυρόπουλου

Κύριε Σπυρόπουλε, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν δημοσιεύματα από τις εφημερίδες και ιστοσελίδες που παρουσιάζουν νέα δεδομένα στην υπόθεση των υποκλοπών. Σας αρκούν οι απαντήσεις της κυβέρνησης;

Καθημερινά δικαιώνεται η επιμονή του ΠΑΣΟΚ στη θεσμική διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών. Οι νέες αποκαλύψεις δείχνουν ότι ο κατήφορος του συστήματος εξουσίας στο Μαξίμου δεν έχει τέλος.

Ο μόνος δρόμος για να ανατραπεί η επιχειρούμενη συσκότιση και να αποκαλυφθεί η αλήθεια είναι ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο, αλλάζοντας τον νόμο που ο ίδιος έφερε στη Βουλή για να καλύπτονται αυτές οι παράνομες πρακτικές.

Πρακτικές που χρησιμοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδεικνύεται από τις απευθείας αναθέσεις 1 εκατ. ευρώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εταιρεία Krikel που εμπλέκεται στην υπόθεση και 8 εκατ. ευρώ επί Νέας Δημοκρατίας. Οι εξηγήσεις λοιπόν που έδωσε ο πρωθυπουργός θα αποκτήσουν βάση εάν αυτός που χειρίζεται το Predator στην Ελλάδα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και δημοκρατίας.

Η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση, για ένα ζήτημα με διεθνείς διαστάσεις;

Ο πληθωρισμός πράγματι επιταχύνεται διεθνώς και ταυτόχρονα η ενεργειακή κρίση βαθαίνει. Βλέπουμε, όμως, ότι στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προωθούνται κρατικά μέτρα για την αντιστάθμιση των επιδράσεων.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κάνει καμιά συντονισμένη προσπάθεια για να θωρακίσει την κοινωνία μας. Ο πληθωρισμός συρρικνώνει δραματικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών και ιδίως των πιο ευάλωτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, ο κατώτατος μισθός έχει χάσει περίπου το 19% της αγοραστικής του δύναμης από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες αγγίζουν το 40% για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ.

Παράλληλα, η χώρα μας κατατάσσεται στην 5η θέση από το τέλος στην ΕΕ σχετικά με την αγοραστική δύναμη, ενώ για όλο το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 βρισκόμασταν σταθερά πάνω από τον μέσο όρο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά περίπου 2 μονάδες. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση προετοιμάζει την επόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση, πάντως, υποστηρίζει ότι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας είναι πολύ περιορισμένα στην αγορά. Ενώ μιλάει για επιτυχία του λεγόμενου «καλαθιού του νοικοκυριού»…

Σε έναν τομέα στον οποίο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα δαπανούν το 1/3 του εισοδήματός τους, επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν χωρούν. Στο «καλάθι του νοικοκυριού» περιλαμβάνονται κυρίως οι προσφορές στις ιδιωτικές ετικέτες των σουπερμάρκετ που ήδη προσέφεραν στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών μόνο 2 στους 10 καταναλωτές βλέπουν θετικά το «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι πρέπει να ενταχθούν σ' αυτό και άλλοι κλάδοι.

Εμείς εδώ και έναν χρόνο έχουμε προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, τη μείωση του κόστους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πλαφόν στη λιανική τιμή, στο τιμολόγιο του ρεύματος ώστε να αντιμετωπιστεί η δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Αντίθετα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει σε μια αποτυχημένη συνταγή διαχείρισης της κρίσης, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αδιαφορεί να προστατεύσει το εισόδημα των πιο ευάλωτων κοινωνικά στρωμάτων και το εισόδημα της μεσαίας τάξης.

Το τελευταίο διάστημα χιλιάδες πολίτες βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρείας εξαιτίας των πλειστηριασμών, σε μια ιστορία που αναδείχθηκε στον απόηχο της υπόθεσης Πάτση…

Η υπόθεση Πάτση αναδεικνύει ανάγλυφα τις καθεστωτικές και πελατειακές αντιλήψεις της ΝΔ στην άσκηση εξουσίας. Είναι αδιανόητο μια τράπεζα που κεφαλαιοποιήθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού να δανείζει τον κάθε κ. Πάτση που αγοράζει τα κόκκινα δάνειά της, για να βγάλει στο τέλος μεγάλα κέρδη εις βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους τους.

Και όλα αυτά την ώρα που μόλις ένας στους δέκα δανειολήπτες γίνεται δεκτός για ρύθμιση του χρέους του από τα ξένα funds, από ένα σύστημα δηλαδή που θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η ΝΔ. Αυτή τη στιγμή τα κόκκινα δάνεια είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ με το 40% εξ’ αυτών να είναι στεγαστικά και το 32% επιχειρηματικά με το 55% να αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Εμείς έχουμε καταθέσει μια δέσμη μέτρων για ένα διαφανές πλαίσιο στη διαδικασία ρύθμισης των δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης, την πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας με αναστολή των πλειστηριασμών για τους αδύναμους δανειολήπτες.

Αν δεν σπάσουμε αυτή την αντίληψη για το «κράτος-λάφυρο» υπέρ των λίγων και ισχυρών, δεν θα μπορέσουμε να απλώσουμε δίχτυα προστασίας στην κοινωνία μας υπέρ των πιο ευάλωτων κι αυτό έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής στη χώρα αλλά και στην κοινωνική συνοχή.

Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Πιστεύετε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να μην οδηγηθούμε σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις;

Ας αφήσουμε πρώτα τον ελληνικό λαό να εκφράσει τη βούλησή του. Δεν μπορεί οι κομματικοί σχεδιασμοί να προηγούνται της ετυμηγορίας των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί από την πρώτη Κυριακή ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να είναι σε θέση να απαιτήσει σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές που αφορούν στην προστασία του κοινωνικού κράτους και την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και πράσινου παραγωγικού μοντέλου.

Εμείς θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι στους πολίτες. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ μόνο εποικοδομητικά μπορεί να λειτουργήσει για το αύριο της χώρας και της νέας γενιάς.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Σχετικές ειδήσεις

Η ζημιά των υποκλοπών, οι δεύτερες σκέψεις Ανδρουλάκη και η απειλή του «ΚΑΝΕΝΑ»

Ανδρουλάκης: Σημαντική δικαίωση το νομοσχέδιο για τις υποκλοπές

ΠΑΣΟΚ: Να αρθεί η απαγόρευση της ενημέρωσης όσων παρακολουθούνται